settings icon
share icon
Vprašanje

Kaj so teritorialni duhovi?

Odgovor


Z izrazom »teritorialni duhovi« nekateri kristjani označujejo demonsko zasedenost konkretne geografske lokacije. Ironija je, da s tem izrazom tudi pogani označujejo navzočnost nezemeljskega bitja, ki naj bi prebivalo na nekem kraju.

Krščansko pojmovanje teritorialnih duhov izvira iz odlomkov, kot so Daniel 10; Janez 12,31; 14,30; 16,11; Marko 5,10; in Efežanom 6,12. Vsi ti odlomki nakazujejo, da so padli angeli prejeli nekakšno odgovornost nad konkretnimi območji. V tem smislu se zdi, da so teritorialni. Vendar ne pozabimo, da je tako stališče le ugibanje, saj Sveto pismo nikjer izrecno ne opiše hierarhije demonske oblasti na svetu. Pač pa Pismo jasno pravi, da na svetu delujejo demoni in da so kristjani močno vključeni v bitko proti njim.

V Danielu 10 se je na primer angel bojeval proti demonskemu nasprotniku ves čas, ko je Daniel molil in se postil. Šele ob koncu obdobja Danielove duhovne osredotočenosti se je angel umaknil in prišel k Danielu. V Pismu Efežanom 6 Pavel kristjane opominja, naj se odločno upirajo duhovnim nasprotnikom ter ostanejo budni in pripravljeni na bitko. Ni dvoma, da se naša bitka tu na zemlji nekako zrcali v duhovni sferi.

Težava je, da imajo nekateri kristjani glede pojma teritorialnih duhov za svojo dolžnost, da se s teritorialnimi demoni spuščajo v duhovno bitko. Tega prepričanja pa na podlagi Svetega pisma ni mogoče utemeljiti. V Svetem pismu ni primera, da bi kdo aktivno iskal demona, zato da bi ga vpletel v bitko. Opisani so primeri posameznikov, obsedenih z demonom, in nekatere izmed njih so privedli k Jezusu, da bi jih ozdravil. Niso pa učenci hodili naokrog in iskali demonov, da bi jih izgnali iz ljudi. Nihče v Pismu ne moli, da bi bili »demonski knezi« njihovega mesta »zvezani« in ne bi mogli več spodkopavati prebivalcev tega mesta.

Sicer pa je prav verjetno, da teritorialni demoni, čeprav to ni izrecno svetopisemski pojem, res obstajajo, kakor smo videli v omenjenih odlomkih. Vendar navsezadnje niti ni tako pomembno, ali je demon »teritorialen« ali ne. Pomembno je, kako se odzovemo. Kristjan nima svetopisemske podlage za to, da bi se spuščal v duhovne bitke (na čelu katerih je molitev) proti demonom. Pač pa se mora zavedati, da duhovna bitka res poteka, in jo jemati resno (1 Peter 5,8). Osredotočati se moramo na molitev in rast v veri. Če bi kdaj naleteli na demona, imamo od Kristusa dano avtoriteto, da z njim opravimo. Ne smemo pa demonov aktivno iskati – ne teritorialnih ne siceršnjih.

English


Povratek na slovensko domačo stran

Kaj so teritorialni duhovi?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries