settings icon
share icon
Vprašanje

Kaj je teorija vrzeli? Ali se je kaj zgodilo med Prvo Mojzesovo knjigo 1,1 in 1,2?

Odgovor


Prva Mojzesova knjiga 1,1–2 pravi: »V začetku je Bog ustvaril nebo in zemljo. Zemlja pa je bila pusta in prazna, tema se je razprostirala nad globinami in duh Božji je vel nad vodami.« Teorija vrzeli domneva, da je Bog ustvaril popolnoma delujočo zemljo vključno z dinozavri in drugimi bitji, ki jih zdaj poznamo samo iz zapisov o fosilih (Prva Mojzesova knjiga 1,1). Potem pa, pravi ta teorija, se je med 1. in 2. vrstico zgodilo nekaj, kar je popolnoma uničilo zemljo – najverjetneje hudičev padec na zemljo – tako da je planet postal pust, brez oblike in prazen. Takrat je Bog začel znova in ponovno ustvaril zemljo v rajski obliki, ki je opisana od Prve Mojzesove knjige 1,2 dalje. Teorija vrzeli, ki se razlikuje od teistične evolucije in teorije o dnevih kot obdobjih, se imenuje tudi kreacionizem stare Zemlje, kreacionizem vrzeli ter teorija o uničenju in obnovi.

Kreacionizem mlade Zemlje gleda na Prvo Mojzesovo knjigo 1,1 kot na povzetek celotnega prvega in drugega poglavja v tipični obliki hebrejskega pripovedovanja zgodb. Bog je ustvaril nebesa in zemljo. Potem se 2. vrstica začne s podrobno analizo procesa korak za korakom, ki ga povzema 1. vrstica. Vendar nas lahko izjava »Zemlja pa je bila pusta in prazna, tema se je razprostirala nad globinami« (Prva Mojzesova knjiga 1,2) zmede. Misel, da je Bog ustvaril nekoristno in brezoblično zemljo, je neprijetna za nekatere konservativne teologe, zato se zatekajo k teoriji vrzeli oz. stališču o stari Zemlji.

Po mnenju konservativnih zagovornikov teorije vrzeli Prva Mojzesova knjiga 1,1 opisuje izvirno Božjo stvaritev – popolno v vseh pogledih. Potem pa se je, med 1. in 2. vrstico, hudič uprl v nebesih in je bil vržen iz nebes. Hudičev greh »je uničil« izvirno stvaritev; to pomeni, da je njegov upor prinesel na zemljo uničenje in končno smrt, zemlja pa se je vrnila v svoje »pusto in prazno« stanje in je bila pripravljena na »obnovo«. Dolžina tega časa – obseg »vrzeli« – ni določena, lahko pa bi trajala milijone let.

Očitno se je hudič uprl v grehu pred Adamom. Drugače ne bi skušal Eve v edenskem vrtu. Kreacionisti mlade Zemlje pravijo, da se je hudič uprl Bogu enkrat po Prvi Mojzesovi knjigi 1,31. Kreacionisti teorije vrzeli pa pravijo, da se je hudič uprl med 1. in 2. vrstico 1. poglavja Prve Mojzesove knjige.

Teološka težava pri teoriji vrzeli je, da zahteva smrt in uničenje zemlje pred Adamovim padcem. Pismo Rimljanom 5,12 pravi: »Kakor je torej po enem človeku prišel na svet greh in po grehu smrt in je tako smrt prišla na vse ljudi, ker so vsi grešili.« Teorija vrzeli temu nasprotuje, tako da predpostavlja dva svetova. Hudičev greh je prinesel smrt izvirnemu stvarstvu, kakršnokoli že je bilo. Adamov greh pa je prinesel smrt obnovljenemu stvarstvu, kraljestvu človeštva. Po Adamovem grehu je zlo vstopilo v naš svet in kraljestvo človeka je bilo prekleto. Vendar je upor že obstajal izven kraljestva človeštva (v duhovnem kraljestvu), ker so se hudič in njegovi angeli že prej uprli (Izaija 14,12–14; Ezekiel 28,12–18). Greh ni mogel vstopiti v kraljestvo človeka, dokler ga Adam ni izbral. Hudič pa je, prek kače, uspešno skušal Adama, da se je odločil za greh.

Nasprotovanja teoriji vrzeli vključujejo idejo, da če bi se zgodilo nekaj pomembnega med 1. in 2. vrstico Prve Mojzesove knjige 1, bi nam Bog to povedal, namesto da bi nas prepustil, da ugibamo o tem v nevednosti. Prav tako Prva Mojzesova knjiga 1,31 pravi, da je Bog za svojo stvaritev rekel, da je »zelo dobra« – izjava, ki bi se težko ujemala s teorijo, da je zlo že obstajalo zaradi hudičeva greha v »vrzeli«.

Mogoče je verjeti dobesednemu šestdnevnemu tednu stvarjenja in obenem verjeti teoriji vrzeli – teorija vrzeli namreč ne zahteva, da bi bila makroevolucija resnična, saj je do vrzeli prišlo pred prvim dnem v Prvi Mojzesovi knjigi 1,3. Zato nekateri konservativni učenjaki verjamejo teoriji vrzeli, čeprav se je njena sprejetost zmanjšala od časa njenih zagovornikov, C. I. Scofielda in J. Vernona McGeeja.

Vendar mnogi, ki verjamejo teoriji vrzeli, vanjo verjamejo, da bi spravili evolucijske teorije o stari Zemlji s Prvo Mojzesovo knjigo. Vendar se zdi, da gre za prisiljeno spravo. Preprosto branje Prve Mojzesove knjige sploh ne sporoča dolžine časa, ki je minil med prvima dvema vrsticama. Prva Mojzesova knjiga 1,1 povzema celotno 1. in 2. poglavje, tako da poudarja, da je Bog tisti, ki je ustvaril nebesa in zemljo. Prva Mojzesova knjiga 1,2 nas obvešča, da ko je Bog ustvaril zemljo, je bila najprej pusta, prazna in temna; bila je nedokončana in nenaseljena. Ostanek 1. in 2. poglavja govori o tem, kako je Bog dokončal pusto, prazno in temno zemljo tako, da jo je napolnil s svetlobo, življenjem, lepoto in dobroto.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kaj je teorija vrzeli? Ali se je kaj zgodilo med Prvo Mojzesovo knjigo 1,1 in 1,2?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries