settings icon
share icon
Vprašanje

Kaj pravi Sveto pismo o teologiji blaginje?

Odgovor


V teologiji blaginje, znani tudi kot »Beseda vere«, se verniku govori, naj uporabi Boga, medtem ko je resnica svetopisemskega krščanstva ravno nasprotna – Bog uporablja vernika. »Beseda vere« oz. teologija blaginje vidi Svetega Duha kot moč, ki naj bi jo uporabljali za vse, kar vernik želi. Sveto pismo pa uči, da je Sveti Duh oseba, ki omogoča verniku, da izpolnjuje Božjo voljo. Gibanje teologije blaginje je zelo podobno nekaterim uničujočim pohlepnim sektam, ki so se vtihotapile v zgodnjo cerkev. Pavel in drugi apostoli niso sprejemali in odobravali lažnih učiteljev, ki so propagirali takšno krivo vero. Označili so jih za nevarne lažne učitelje in spodbudili kristjane, naj se jim izogibajo.

Pavel je posvaril Timoteja pred takšnimi ljudmi v Prvem pismu Timoteju 6,5.9–11. Ti ljudje, »v umu pokvarjeni«, so mislili, da je pobožnost le vir dobička in njihova želja po bogastvu je bila zanka, ki jih je spravila »v pogubo in uničenje« (v. 9). Hlepenje po bogastvu je nevarna pot za kristjane in pred njo svari tudi Bog: »Korenina vsega zla je namreč pohlep po denarju. Po tem so nekateri hlepeli in tako zablodili proč od vere, s tem pa sami sebi zadali veliko bolečin« (v. 10). Če bi bilo bogastvo primeren cilj za vernike, bi si Jezus prizadeval zanj. Vendar ni, ljubše mu je bilo, da ni imel prostora, kamor bi glavo naslonil (Evangelij po Mateju 8,20), in svoje učence je učil, naj ravnajo enako. Spomniti se moramo tudi, da je bil edini učenec, ki ga je skrbelo bogastvo, Juda.

Pavel je rekel, da je pohlep [poželjivost, lakomnost] malikovanje (Pismo Efežanom 5,5), in naročil Efežanom, naj se izogibajo vsakomur, ki bi prinesel sporočilo nemoralnosti ali lakomnosti (Pismo Efežanom 5,6–7). Teologija blaginje prepoveduje Bogu, da bi delal sam od sebe, kar pomeni, da Bog ni Gospod vsega, ker ne more delovati, dokler mu mi ne dovolimo, da deluje. Vera, v skladu z naukom »Besede vere« [teologije blaginje], ni vdano zaupanje v Boga; vera je formula, s katero prikrojimo duhovne zakone, za katere učitelji teologije blaginje verjamejo, da upravljajo vesolje. Kot namiguje ime »Beseda vere«, to gibanje uči, da je vera bolj stvar tega, kar rečemo, kot tega, komu zaupamo ali katere resnice sprejmemo in potrdimo v svojem srcu.

Priljubljen izraz v gibanju »Beseda vere« je »pozitivno priznanje«. To se nanaša na učenje, da imajo besede same ustvarjalno moč. Učitelji »Besede vere« trdijo, da to, kar rečeš, določa vse, kar se ti zgodi. Tvoja priznanja, še posebej usluge, ki jih prosiš od Boga, morajo biti izrečene pozitivno in brez oklevanja. Potem se od Boga zahteva, da odgovori (kot da bi človek lahko karkoli zahteval od Boga!). Tako je torej Božja zmožnost, da nas blagoslovi, domnevno odvisna od naše vere. Jakobovo pismo 4,13–16 jasno nasprotuje temu učenju: »Poslušajte torej vi, ki pravite: ›Danes ali jutri odpotujemo v to in to mesto; tam bomo ostali eno leto, trgovali in zaslužili,‹ a sploh ne veste, kaj bo jutri. Kaj je vaše življenje? Dim ste namreč, ki se za kratek čas pokaže in nato izgine.« Daleč od tega, da bi lahko v prihodnosti z besedo priklicali stvari v obstoj, saj ne vemo niti, kaj bo prinesel jutri, niti, ali bomo še živi.

Namesto da bi Sveto pismo poudarjalo pomembnost bogastva, nas svari pred tem, da bi hlepeli po njem. Verniki, še zlasti voditelji v cerkvi (Prvo pismo Timoteju 3,3), naj ne bi bili lakomni po denarju (Pismo Hebrejcem 13,5). »Korenina vsega zla je namreč pohlep po denarju« (Prvo pismo Timoteju 6,10). Jezus je posvaril: »Pazíte in varujte se vsake pohlepnosti, kajti življenje nikogar ni v obilju iz njegovega premoženja« (Evangelij po Luku 12,15). V ostrem nasprotju s poudarkom teologije blaginje na pridobivanju denarja in imetja v tem življenju je Jezus rekel: »Ne nabirajte si zakladov na zemlji, kjer uničujeta molj in rja in kjer tatovi vlamljajo in kradejo« (Evangelij po Mateju 6,19). Nespravljiva nasprotja med učenjem teologije blaginje in evangelijem našega Gospoda Jezusa Kristusa najbolje povzamemo z Jezusovimi besedami v Evangeliju po Mateju 6,24: »Ne morete služiti Bogu in mamonu [denarju, premoženju].«

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kaj pravi Sveto pismo o teologiji blaginje?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries