settings icon
share icon
Vprašanje

Kaj je teistična evolucija?

Odgovor


Teistična evolucija je eden izmed treh glavnih svetovnih nazorov o izvoru življenja; druga dva sta ateistična evolucija (splošno znana tudi kot darvinistična evolucija in naturalistična evolucija) in posebno stvarjenje.

Ateistična evolucija trdi, da ni Boga in da življenje lahko nastane in je nastalo naravno iz predobstoječih, neživih elementov pod vplivom naravnih zakonov (kot sila težnosti itd.). Vendar izvor teh naravnih zakonov in predobstoječih, neživih elementov ni razložen. Posebno stvarjenje trdi, da je Bog s svojo govorjeno besedo ustvaril materialno vesolje iz nič (ex-nihilo) in vse življenje neposredno iz predobstoječih snovi, ki jih je ustvaril.

Teistična evolucija trdi eno izmed dveh stvari. Prva možnost je, da Bog obstaja, vendar ni bil neposredno vključen v izvor življenja. Morda je ustvaril elemente, morda je ustvaril naravne zakone, morda je celo ustvaril te stvari s postopnim pojavom življenja v mislih, ampak se je na določeni zgodnji točki umaknil in dovolil, da se njegovo stvarstvo razvija samo. Dovoli, da dela, kar dela, karkoli že to je, in življenje se je postopoma pojavilo iz nežive snovi. Ta nazor je podoben ateistični evoluciji v tem, da predpostavlja naturalističen izvor življenja.

Druga alternativa teistične evolucije trdi, da Bog ni naredil le enega ali dveh čudežev, da bi pripeljal do izvora življenja, kot ga poznamo. Pač pa so njegovi čudeži bili in so nenehni. Vodil je življenje korak za korakom po poti, ki ga je popeljala iz prvotne preprostosti do današnje zapletenosti, podobno kot Darwinovo evolucijsko drevo življenja (ribe so spočele dvoživke, ki so spočele plazilce, ki so spočeli ptice in sesalce itd.). Kjer se življenje ni moglo razviti naravno (kako se lahko naravno ud plazilca razvije v ptičje krilo?), je Bog posredoval s čudežem. Ta pogled je podoben posebnemu stvarjenju v tem, da predpostavlja, da je Bog ravnal nadnaravno na nek način, da bi ustvaril življenje, kot ga poznamo.

Obstajajo številne razlike med nazorom o svetopisemskem posebnem stvarjenju in nazorom o teistični evoluciji. Pomembna razlika se nanaša na njuna pogleda na smrt. Teistični evolucionisti verjamejo, da je Zemlja stara milijarde let in da geološki stolpec, ki vsebuje zapis o fosilih, predstavlja dolga časovna obdobja. Ker človek ni prikazan v zapisih o fosilih do pred kratkim, teistični evolucionisti verjamejo, da so mnoga bitja živela, umrla in izumrla dolgo pred človekovim zakasnelim prihodom. Po tem nazoru je smrt obstajala pred Adamom in njegovim grehom.

Svetopisemski kreacionisti verjamejo, da je Zemlja relativno mlada in da je bil zapis o fosilih ustvarjen med vesoljnim potopom in po njem v času Noeta. Mislijo, da je do plastenja prišlo zaradi hidrološkega razvrščanja in utekočinjenja, ki sta opažena pojava. To uvršča zapis fosilov ter smrt in uničenje, ki ga opisuje, v obdobje stotine let po Adamovem grehu.

Še ena pomembna razlika med obema stališčema je, kako razlagata Prvo Mojzesovo knjigo. Teistični evolucionisti se zatekajo k teoriji, ki pravi, da en dan predstavlja neko časovno obdobje, ali pa k teoriji časovnega okvirja, ki sta obe alegorični razlagi tedna stvarjenja, opisanega v Prvi Mojzesovi knjigi 1. Kreacionisti, ki zagovarjajo mlado Zemljo, soglašajo s 24-urnim dnevom, ko berejo Prvo Mojzesovo knjigo 1. Obe stališči teističnih evolucionistov sta s krščanske perspektive napačni, saj se ne ujemata z zapisom o stvarjenju v Prvi Mojzesovi knjigi.

Teistični evolucionisti si predstavljajo darvinistični scenarij, v katerem so se v več milijardah let razvile zvezde, potem naš sončni sistem, potem zemlja, potem rastline in živali in nazadnje človek. Obe stališči teistične evolucije se ne strinjata glede vloge, ki jo je imel Bog v razvoju teh dogodkov, vendar se na splošno strinjata z darvinistično časovnico. Ta časovnica je v nasprotju z zapisom o stvarjenju iz Prve Mojzesove knjige. Na primer, Prva Mojzesova knjiga 1 pravi, da je bila zemlja ustvarjena prvi dan, sonce, luna in zvezde pa niso bile ustvarjene prej kot četrti dan. Nekateri menijo, da besedilo v Prvi Mojzesovi knjigi pravi, da so bili sonce, luna in zvezde dejansko ustvarjeni prvi dan, ampak se jih ni dalo videti skozi ozračje Zemlje do četrtega dne, zato so predstavljeni šele četrti dan. To je precej daleč od besedila, saj zapis v Prvi Mojzesovi knjigi precej jasno pove, da Zemlja ni imela ozračja do drugega dne. Če bi bili sonce, luna in zvezde ustvarjeni prvi dan, potem bi bili tudi vidni prvi dan. Poleg tega zapis o stvarjenju v Prvi Mojzesovi knjigi ne opisuje zaporedje stvarjenje s perspektive, kaj bi lahko človek videl vsak dan tedna stvarjenja, ker ljudi sploh ni bilo do šestega dne.

Poleg tega zapis v Prvi Mojzesovi knjigi jasno pravi, da so bile ptice ustvarjene z morskimi živalmi peti dan, medtem ko kopenske živali niso bile ustvarjene do šestega dne. To je v neposrednem nasprotju z darvinističnim stališčem, da so se ptice razvile iz kopenskih živali. Svetopisemsko poročilo pravi, da so bile ptice prej kot kopenske živali. Stališče teistične evolucije pa trdi ravno nasprotno.

Eden izmed najbolj ponesrečenih trendov v sodobnem krščanstvu je razlaganje Prve Mojzesove knjige tako, da bi ustrezala teorijam evolucije. Mnogi znani svetopisemski učitelji in apologeti so popustili evolucionistom in so začeli verjeti, da je vztrajanje pri dobesedni razlagi Prve Mojzesove knjige nekako škodljivo za verodostojnost kristjanov. Če nič drugega, evolucionisti izgubijo spoštovanje do tistih, katerih verovanje v Sveto pismo je tako šibko, da so hitro pripravljeni sklepati kompromise o tem. Čeprav morda število pravih kreacionistov med akademiki upada, je več zvestih organizacij, kot so Answers in Genesis [Odgovori v Prvi Mojzesovi knjigi], the Creation Research Society [Društvo za raziskovanje stvarjenja] in the Institute for Creation Research [Inštitut za raziskovanje stvarjenja], potrdilo, da Sveto pismo ni le združljivo z resnično znanostjo, ampak potrjujejo, da resnična znanost ni nikoli ovrgla niti ene besede v Svetem pismu. Sveto pismo je Božja sveta, zanesljiva, nezmotljiva, vsezadostna beseda, ki nam jo je dal Stvarnik vesolja, in njegov opis, kako je ustvaril vesolje, ni združljiv s teorijo evolucije, niti s »teističnim« razumevanjem evolucije.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kaj je teistična evolucija?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries