settings icon
share icon
Vprašanje

Kaj pomeni, da se bo Jezus vrnil kot tat ponoči?

Odgovor


Jezus Kristus naj bi se vrnil kot tat ponoči. Na to primero naletimo v dveh odlomkih: Evangelij po Mateju 24,43: »Vedite pa, da bi bil hišni gospodar buden, če bi vedel, ob kateri straži pride tat, in ne bi pustil vlomiti v svojo hišo.« Prvo pismo Tesaloničanom 5,2: »[Saj] sami veste, da bo Gospodov dan prišel, kakor pride tat ponoči.«

V Evangeliju po Mateju 24 Jezus govori o svojem drugem prihodu ob koncu stiske. Pavel v Prvem pismu Tesaloničanom 5 temu pravi »Gospodov dan«. To bo dan povračila. Nastopili bodo nenavadni astronomski pojavi, na nebu se bo pojavilo »znamenje Sina človekovega« (Matej 24,29–30). Jezus pravi, da se bo zgodilo »[takoj] po stiski tistih dni« (v. 29). Ta opis se razlikuje od opisa vnebovzetja – vnebovzetje naj bi se namreč zgodilo pred stisko.

V kakšnem smislu bo drugi prihod prišel kakor tat ponoči? Glavni vidik te Jezusove primere je, da nihče ne bo vedel, kdaj se bo Jezus vrnil. Kakor pride tat v hišo nepričakovano, bo tudi Jezus ob svoji vrnitvi za sodbo neverni svet presenetil. Ljudje bodo »jedli in pili, se ženili in se možile« (v. 38), kakor da bi imeli na razpolago ves čas tega sveta. A preden se bodo tega sploh zavedeli, bo nastopil sodni dan (v. 40–41). Pavel pravi: »Ko bodo govorili: ›Mir in varnost,‹ tedaj bo nenadoma prišla nadnje poguba, kakor pride porodna bolečina nad nosečnico, in ne bodo ubežali.« (1 Tesaloničanom 5,3)

Kristjani se te hitre, nenadne sodbe ne bojimo; »tat ponoči« nas ne bo presenetil. Kristjani smo glede tega posebna skupina ljudi: »Vi, bratje, pa niste v temi, da bi vas ta dan presenetil kakor tat[.]« (1 Tesaloničanom 5,4). Presenetil bo samo tiste, ki bodo v temi. Mi smo namreč »sinovi luči in sinovi dneva. Nismo sinovi noči in ne teme[.]« (v. 5) Slavimo Gospoda, saj nas »ni namenil za jezo, ampak za to, da pridemo do odrešenja po našem Gospodu Jezusu Kristusu[.]« (v. 9)

Neodrešeni pa si morajo k srcu vzeti Jezusovo svarilo: »Zato bodite tudi vi pripravljeni, kajti ob uri, ko ne pričakujete, bo prišel Sin človekov.« (v. 24,44) Kako si lahko pripravljen? Bog je zagotovil način, kako se lahko izogneš Božji sodbi. Ta »način« je Jezus Kristus (Janez 14,6). Če sprejmeš Jezusa za svojega Gospoda in Odrešenika, prejmeš odpuščanje od grehov, usmiljenje in odrešenje ter obljubo večnega življenja (Janez 3,16; Efežanom 2,8–9). Tat prihaja, a ti si lahko sin luči. Ne odlagaj te odločitve; to je »leto, ki je ljubo Gospodu« (Luka 4,19).

English


Povratek na slovensko domačo stran

Kaj pomeni, da se bo Jezus vrnil kot tat ponoči?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries