settings icon
share icon
Vprašanje

Ali obstajajo Nezemljani ali neznani leteči predmeti?

Odgovor


Najprej definirajmo »Nezemljane« kot ›bitja, ki lahko sprejemajo moralne odločitve, imajo razum, čustva in voljo.‹ Zdaj pa še nekaj znanstvenih dejstev:

1. Ljudje smo poslali vesoljska plovila na skoraj vsak planet v našem osončju. Po opazovanju teh planetov smo ugotovili, da so vsi planeti, razen Mars in mogoče ena Jupitrova luna, nezmožni ohranjati življenje.

2. Leta 1976 so ZDA poslale dve plovili na Mars. Vsako je imelo instrumente, ki so se lahko zakopali v marsovski pesek in ga analizirali, ali vsebuje kakršnokoli znamenje življenja. Našli niso popolnoma ničesar. V nasprotju s tem bi, če bi analizirali prst iz najbolj puste puščave na zemlji ali najbolj zamrznjenega blata na Antarktiki, ugotovili, da v njej mrgoli mikroorganizmov. Leta 1997 so ZDA poslale plovilo Pathfinder na površje Marsa. To plovilo je vzelo več vzorcev in izvedlo veliko več poskusov. Našli niso nobenega znamenja življenja. Od takrat so poslali še več plovil na Mars. Rezultati so bili vedno enaki.

3. Astronomi nenehno odkrivajo nove planete v oddaljenih osončjih. Nekateri menijo, da obstoj toliko planetov dokazuje, da mora obstajati življenje še nekje drugje v vesolju. Dejstvo je, da za nobenega izmed njih niso nikoli dokazali, da bi bil vsaj približno blizu planetu, ki omogoča življenje. Ogromna oddaljenost med Zemljo in temi planeti onemogoča, da bi lahko sodili o njihovi zmožnosti ohranjanja življenja. Ob spoznanju, da v našem osončju samo Zemlja podpira življenje, si evolucionisti zelo močno želijo najti drug planet v drugem osončju, da bi podprli miselnost, da se je moralo življenje razviti. Obstaja veliko drugih planetov v vesolju, vendar zagotovo ne vemo dovolj o njih, da bi lahko potrdili, da lahko omogočajo življenje.

Kaj torej pravi Sveto pismo? Zemlja in človeštvo sta edinstvena v Božjem stvarstvu. Prva Mojzesova knjiga 1 nas uči, da je Bog ustvaril zemljo, še preden je ustvaril sonce, luno in zvezde. Apostolska dela 17,24.26 pravijo: »Bog, ki je ustvaril vesolje in vse, kar je v njem, on, ki je neba in zemlje gospodar, ne domuje v svetiščih, ki jih je zgradila človeška roka … Iz enega je ustvaril ves človeški rod, da bi napolnil vse obličje zemlje in ljudem odmeril čase in meje bivanja.«

Prvotno je bilo človeštvo brez greha in vse na svetu je bilo »zelo dobro« (Prva Mojzesova knjiga 1,31). Ko je Adam, prvi človek, grešil (Prva Mojzesova knjiga 3), je bila posledica takojšnja duhovna smrt, ki je vodila v probleme vseh vrst, vključno z boleznijo in s telesno smrtjo. Vsi problemi in nepopolnosti v ustvarjenem redu so posledica človekovega greha (Pismo Rimljanom 8,19–22). Jezus Kristus je bil križan, da bi nas odkupil in odstranil Božjo pravično kazen, ki si jo mi zaslužimo za svoj greh. Ko se bo vrnil, bo preklical in odstranil prekletstvo, ki obstaja vse od Adama (Razodetje 21–22). Bodite pozorni, da Pismo Rimljanom 8,19–22 pravi, da vse stvarstvo željno pričakuje ta čas. Pomembno je tudi biti pozoren na to, da je Kristus prišel umret za greh in da je umrl samo enkrat (Pismo Hebrejcem 7,27; 9,26–28; 10,10).

Ker zdaj vse stvarstvo trpi pod prekletstvom, bi trpelo tudi vsako življenje izven zemlje. Če, zaradi debate, moralna bitja res obstajajo na drugih planetih, potem tudi ona trpijo; in če ne zdaj, bodo nekega dne zagotovo trpela, ko bo vse minilo z velikim truščem in ko se bodo prvine stopile zaradi plameneče vročine (Drugo Petrovo pismo 3,10). Če ne bi nikoli grešila, potem bi bil Bog krivičen, ko bi jih kaznoval. Če pa so grešila in je Kristus lahko umrl samo enkrat (kar se je zgodilo na zemlji), potem bi ostala v svojem grehu, kar bi bilo v nasprotju z Božjim značajem (Drugo Petrovo pismo 3,9). Tako nam ostaja nerešljiv paradoks – razen, seveda, če ni moralnih bitij izven zemlje.

Kaj pa nemoralne in nečuteče oblike življenja na drugih planetih? Ali bi bile lahko alge ali celo psi in mačke prisotni na neznanem planetu? Verjetno lahko, vendar to ne bi povzročilo nobene škode kateremukoli svetopisemskemu besedilu. Vendar bi se zagotovo izkazalo za problematično, ko bi skušali odgovoriti na takšna vprašanja, kot je: »Ker trpi vse stvarstvo, kakšen namen bi imel Bog, da bi ustvaril nemoralna in nečuteča bitja, da bi trpela na oddaljenih planetih?«

Če zaključimo, nam Sveto pismo ne daje razloga, da bi verjeli, da obstaja življenje še drugje v vesolju. Pravzaprav nam Sveto pismo daje več ključnih razlogov, zakaj ne more obstajati. Da, obstaja veliko nenavadnih in nerazložljivih stvari, ki se zgodijo. Vendar ni razloga, da bi pripisali te pojave Nezemljanom ali neznanim letečim predmetom. Če obstaja viden razlog za te domnevne dogodke, je po izvoru verjetno duhoven in, še bolj specifično, demonski.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Ali obstajajo Nezemljani ali neznani leteči predmeti?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries