settings icon
share icon
Vprašanje

Kaj je stiska? Kako vemo, da bo stiska trajala sedem let?

Odgovor


Stiska je prihodnje sedemletno obdobje, ko bo Bog dokončal svojo vzgojo Izraela in dokončal svojo sodbo nad nevernim svetom. Cerkev, ki jo sestavljajo vsi, ki verujejo, da jih je oseba in delo Gospoda Jezusa rešila pred kaznijo za greh, med stisko ne bo prisotna. Cerkev bo umaknjena z zemlje v dogodku, ki se imenuje »odvzem kristjanov« (Prvo pismo Tesaloničanom 4,13–18; Prvo pismo Korinčanom 15,51–53). Cerkev bo rešena pred Božjo jezo, ki bo izlita nad zemljo (Prvo pismo Tesaloničanom 5,9). V vsem Svetem pismu se stiska oz. gorje omenjata še z drugimi imeni, kot so dan Gospodov (Izaija 2,12; 13,6–9; Joel 1,15; 2,1–31; 3,14; Prvo pismo Tesaloničanom 5,2); stiska (Peta Mojzesova knjiga 4,30; Sofonija 1,1); velika stiska, ki se nanaša na bolj intenzivno drugo polovico sedemletnega obdobja (Evangelij po Mateju 24,21); čas ali dan stiske (Daniel 12,1; Sofonija 1,15); čas stiske za Jakoba (Jeremija 30,7).

Razumeti moramo odlomek Daniel 9,24–27, da bi razumeli namen in čas stiske. Ta odlomek govori o sedemdesetih tednih, ki so bili razglašeni zoper »tvoje ljudstvo«. Danielovo ljudstvo so Judje, Izraelov narod, in Daniel 9,24 govori o časovnem obdobju, ki ga je dal Bog, »da preneha pregreha, se zapečati greh in se zadosti za krivdo; da se vpelje večna pravičnost, se potrdita videnje in prerok in da se mazili Presveto.« Bog govori, da bo »sedemdesetkrat sedem« izpolnilo vse te stvari. To je sedemdesetkrat po sedem let oz. 490 let. (Nekateri prevodi omenjajo 70-krat sedem let.) To potrjuje še en del tega odlomka v Danielu. V vrsticah 25 in 26 je Danielu rečeno, da bo Mesija pokončan po »sedmih in dvainšestdesetih tednih« (skupaj devetinšestdesetih tednih), ki se bodo začeli z izdajo odloka za obnovo Jeruzalema. Z drugimi besedami, 69-krat sedem let (483 let) po izdaji odloka za obnovo Jeruzalema bo Mesija pokončan. Svetopisemski zgodovinarji potrjujejo, da je minilo 483 let od časa izdaje odloka o obnovi Jeruzalema do časa, ko je bil Jezus križan. Večina krščanskih strokovnjakov, ne glede na njihov pogled na prihodnje stvari/dogodke, deli zgornje razumevanje Danielovih 70-krat sedem let.

Ker je minilo 483 let od izdaje odloka o obnovi Jeruzalema do pokončanja Mesija, ostaja samo eno sedemletno obdobje, ki se mora še izpolniti glede na vrstico Daniel 9,24: »da preneha pregreha, se zapečati greh in se zadosti za krivdo; da se vpelje večna pravičnost, se potrdita videnje in prerok in da se mazili Presveto.« To zadnje sedemletno obdobje je znano kot obdobje stiske – to je čas, ko bo Bog dokončal sodbo nad Izraelom za njegove grehe.

Daniel 9,27 omenja nekaj vrhuncev sedemletnega obdobja stiske: »Z mnogimi utrdi zavezo za en teden, in na polovici tedna odpravi klavno in jedilno daritev; na krilu bo gnusoba opustošenja do konca, ko se bo izvršila obsodba nad pokončevalcem.« Oseba, o kateri govori ta vrstica, je oseba, ki jo Jezus imenuje »gnusoba opustošenja« (Evangelij po Mateju 24,15) in se imenuje »zver« V Razodetju 13. Daniel 9,27 pravi, da bo zver sklenila zavezo za sedem let, toda sredi tega tedna (3,5 let od začetka stiske) pa bo prelomila zavezo in ustavila žrtve. Razodetje 13 razlaga, da bo zver postavila svojo podobo v tempelj in zahtevala, da jo svet časti. Razodetje 13,5 pravi, da se bo to nadaljevalo 42 mesecev, kar je 3,5 leta. Ker Daniel 9,27 pravi, da se bo to zgodilo sredi tedna, in ker Razodetje 13,5 pravi, da bo zver to delala 42 mesecev, je enostavno videti, da je skupna dolžina tega obdobja 84 mesecev ali sedem let. Gl. tudi Daniel 7,25, kjer se besede »čas, dva časa in polovico časa« (čas=1 leto; časa=2 leti; polovica časa=1/2 leta; skupaj 3,5 leta) tudi nanašajo na »veliko stisko«, zadnjo polovico sedemletnega obdobja stiske, ko bo zver na oblasti.

Za nadaljnje omembe stiske gl. Razodetje 11,2–3, ki govori o tisoč dvesto šestdesetih dnevih in dvainštiridesetih mesecih, in Daniela 12,11–12, ki govori o tisoč dvesto devetdesetih dnevih in tisoč tristo petintridesetih dnevih. Ti dnevi se nanašajo na sredino stiske. Dodatni dnevi v Danielu 12 morda vključujejo čas ob koncu za sodbo narodov (Evangelij po Mateju 25,31–46) in čas za vzpostavitev Kristusovega tisočletnega kraljestva (Razodetje 20,4–6).

English



Povratek na slovensko domačo stran

Kaj je stiska? Kako vemo, da bo stiska trajala sedem let?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries