settings icon
share icon
Vprašanje

Kdo so štirje jezdeci apokalipse?

Odgovor


Štirje jezdeci apokalipse so opisani v Razodetju 6,1–8. Štirje jezdeci so simbolični opisi različnih dogodkov, ki se bodo zgodili v poslednjih časih. Prvi jezdec apokalipse je omenjen v Razodetju 6,2: »In glej, prikazal se mi je bel konj, in tisti, ki ga je jezdil, je imel lok. Jezdec je dobil venec in odšel kot zmagovalec in da bi zmagal.« Ta prvi jezdec se verjetno nanaša na antikrista, ki mu bo dana oblast in bo premagal vse, ki mu nasprotujejo. Antikrist je lažni posnemovalec pravega Kristusa, ki se bo tudi vrnil na belem konju (Razodetje 19,11–16).

Drugi jezdec apokalipse se pojavi v Razodetju 6,4: »Tedaj je prišel drug konj, rdeč kot ogenj. Tistemu, ki ga je jezdil, je bilo dano odvzeti mir z zemlje, tako da se ljudje koljejo med seboj. In dan mu je bil velik meč.« Drugi jezdec se nanaša na strašno bojevanje, ki bo izbruhnilo v poslednjih časih. Tretji jezdec je opisan v Razodetju 6,5–6: »In glej, prikazal se mi je črn konj, in tisti, ki ga je jezdil, je držal v roki tehtnico. In slišal sem kakor glas, ki je govoril sredi štirih živih bitij: ›Merica pšenice po denariju in tri merice ječmena po denariju! Olju in vinu pa ne delaj škode!‹« Tretji jezdec apokalipse se nanaša na veliko lakoto, do katere bo prišlo, verjetno kot posledica vojn od drugega jezdeca.

Četrti jezdec je omenjen v Razodetju 6,8: »In glej, prikazal se mi je konj mrtvaško blede barve. Tistemu, ki ga je jezdil, je bilo ime Smrt, za njim pa je prihajalo Podzemlje. In dana jima je bila oblast nad četrtino zemlje, da morita z mečem, z lakoto, s smrtjo in z zverinami zemlje.« Četrti jezdec apokalipse simbolizira smrt in opustošenje. Kaže, da je kombinacija prejšnjih jezdecev. Četrti jezdec apokalipse bo prinesel nadaljnje bojevanje in strašno lakoto, skupaj z nadlogami in boleznimi. Kar pa je osupljivo ali morda strašljivo, je, da so štirje jezdeci apokalipse le »znanilci« celo hujših sodb, ki bodo prišle kasneje v veliki stiski (Razodetje, poglavja 8–9 in 16).

English


Povratek na slovensko domačo stran

Kdo so štirje jezdeci apokalipse?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries