settings icon
share icon
Vprašanje

Kaj so štirje duhovni zakoni?

Odgovor


Štirje duhovni zakoni so način oznanjevanja dobre novice odrešenja, ki jo je Bog zagotovil za izvoljence po milosti, po daru vere v Jezusa Kristusa. Je preprosta ureditev pomembnih podatkov iz evangelija v štiri glavne enote.

Prvi od štirih duhovnih zakonov je: »Bog ljubi svoje stvarstvo in ponudi grešnikom čudovit načrt odrešenja od grehov.« Evangelij po Janezu 3,16 govori: »Bog je namreč svet tako vzljubil, da je dal svojega edinorojenega Sina, da bi se nihče, kdor vanj veruje, ne pogubil, ampak bi imel večno življenje.« V Evangeliju po Janezu 10,10–11 je Jezus navedel razlog, zakaj je prišel: »Tat [kateri koli lažni učitelj] prihaja samo zato, da krade, kolje in uničuje. Jaz sem prišel, da bi imeli življenje in ga imeli v obilju [popolno in večno]. Jaz sem dobri pastir. Dobri pastir da svoje življenje za [svoje] ovce« (poudarek dodan). Kaj nas zadržuje stran od božje ljubezni? Kaj nam preprečuje, da bi imeli bogato življenje v obilju za vekomaj?

Drugi duhovni zakon od štirih duhovnih zakonov je: »Človeštvo je okuženo z grehom in zato ločeno od Boga, ki je svet in oddeljen od greha. Zaradi svojega greha smo vsi pod božjim srdom.« Pismo Rimljanom 3,23 potrjuje to dejstvo: »... saj so vsi grešili in so brez božje slave … .« Poglej tudi Evangelij po Janezu 3,36; Pismo Rimljanom 1,18; 2,5; Pismo Efežanom 5,6. Pismo Rimljanom 6,23 razlaga posledico naših grehov in božjo rešitev te posledice: »Plačilo za greh je namreč smrt; Božji milostni dar pa je večno življenje v Kristusu Jezusu, našem Gospodu.« Bog nas je ustvaril, da bi imeli z njim intimen odnos, kot zaupni prijatelji. Toda Adam in vse človeštvo za njim je na svet prineslo greh in zato smo vsi, brez Jezusa, ločeni od Boga (Pismo Rimljanom 5,12). Uničili smo razmerje, ki ga je Bog ustvaril za nas, da ga imamo. Kakšna je rešitev?

Tretji zakon od štirih duhovnih zakonov je: »Jezus Kristus je edina Božja sprava za naše grehe. Z njegovo smrtjo na križu, kot spravno daritvijo za greh namesto izvoljenih, je odkupil božje ljudstvo od njihovih grehov in so odpuščeni njihovi grehi. Sveti Duh, kadar kliče grešnika k spreobrnjenju, zanj ponovno obudi pravo razmerje z Bogom.« Pismo Rimljanom 5,8 pravi: »Bog pa izkazuje svojo ljubezen do nas s tem, da je Kristus umrl za nas, ko smo bili še grešniki.« Prvo pismo Korinčanom 15,3–4 nas obvešča, kaj moramo vedeti in verovati, da bi bili rešeni: »Izročil sem vam predvsem to, kar sem sam prejel: Kristus je umrl za naše grehe, kakor je v Pismih. Pokopan je bil in tretji dan je bil obujen, kakor je v Pismih.« Tudi sam Jezus v Evangeliju po Janezu 14,6 pove, da je on edina pot odrešitve: »[...] Jaz sem pot, resnica in življenje. Nihče ne pride k Očetu drugače kot po meni.« Ni drugih poti k Bogu razen ali poleg Jezusa. Če vas on ne rešuje, ste izgubljeni, večno. Kako lahko prejmemo ta čudoviti dar odrešitve?

Četrti duhovni zakon od štirih duhovnih zakonov je: »Prejmemo dar odrešenja samo po božji milosti, samo po veri samo v Jezusa Kristusa.« Evangelij po Janezu 1,12–13 to tudi opiše: »Tistim pa, ki so jo [»besedo« in »luč« v vrstici 1–5, t. j. Jezusa] sprejeli, je dala moč, da postanejo Božji otroci, vsem, ki verujejo v njeno ime in se niso rodili iz krvi ne iz volje mesa ne iz volje moža, ampak iz Boga« (poudarek dodan). Tudi v Apostolskih delih 16,30–31, je nekdo vprašal apostola Pavla in Sila: »[...] Gospoda, kaj naj storim, da se rešim?« Odgovorila sta mu: »Veruj v Gospoda Jezusa in rešen boš ti in tvoja hiša!« Odkupljeni so odrešeni samo po božji milosti, samo po daru vere samo v Jezusa Kristusa, brez kakršnega koli dela (religioznega obreda) (Pismo Efežanom 2,8–9).

Če vas danes Bog Sveti Duh kliče zaupati v Jezusa Kristusa kot svojega Odrešenika, vam pravi: »Spreobrnite se torej in pokesajte, da se vam izbrišejo grehi, tako da pridejo od Gospodovega obličja časi pomiritve in vam Gospod pošlje Mesija Jezusa, ki vam je namenjen« (Apostolska dela 3,19–20). V molitvi povejte Bogu naslednje ali podobne besede. Vendar si zapomnite, izrekanje te molitve ali katere koli druge vas ne bo odrešilo. Edino, kar vas lahko obvaruje pred Božjim srdom proti grehu, je Božja milost po veri v Kristusa. Ta molitev je preprosto način, kako lahko izrazite Bogu svojo vero, ki jo je On vam podaril in se mu zahvalite za odrešenje. »Gospod Bog, vem, da sem grešnik in zaslužim si večno kazen v peklu. Toda verjamem, da je Jezus Kristus nase prevzel vse moje grehe na križu, umrl namesto mene in mi tako preko daru vere vanj zagotovil odpuščanje. Po moči Svetega Duha sem se spreobrnil in se odvrnil od grehov in zaupal vate in v tvoj milostni dar odrešenja. Hvala za tvojo prečudovito milost in odpuščanje, ki je milostni dar večnega življenja. Amen!«

Si začel verovati v Kristusa zaradi tega, kar si tukaj prebral? Če je tako, potem klikni na gumb »Danes sem sprejel Kristusa«.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kaj so štirje duhovni zakoni?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries