settings icon
share icon
Vprašanje

Koliko je stara zemlja?

Odgovor


Glede na dejstvo, da je bil v skladu s Svetim pismom Adam ustvarjen šesti dan obstoja našega planeta, lahko določimo približno starost zemlje na podlagi Svetega pisma, tako da si ogledamo kronološke podrobnosti človeške rase. Zato predvidevamo, da je poročilo v Prvi Mojzesovi knjigi točno, in sicer da je bilo šest dni dejansko šest 24-urnih obdobij in da v kronologiji Prve Mojzesove knjige ni nobenih dvoumnih vrzeli.

Rodovniki, našteti v Prvi Mojzesovi knjigi, v poglavjih 5 in 11, nam dajejo starost, v kateri so bili Adam in njegovi potomci očetje naslednji generaciji v zaporedni vrsti prednikov od Adama do Abrahama. Ko določimo, kam spada Abraham kronološko v zgodovini, in dodamo starosti, določene v Prvi Mojzesovi knjigi, v poglavjih 5 in 11, postane očitno, da Sveto pismo uči, da je zemlja stara okrog 6.000 let, nekaj sto let več ali manj.

Kaj pa milijarde let, ki jih sprejema večina današnjih znanstvenikov in se jih uči v veliki večini naših akademskih institucij? Ta starost izhaja primarno iz dveh tehnik določanja starosti: radiometričnega določanja starosti in geološke časovnice. Znanstveniki, ki zagovarjajo nižjo starost – približno 6.000 let, vztrajajo pri tem, da ima radiometrično določanje starosti pomanjkljivosti, saj temelji na vrsti napačnih predpostavk, medtem ko je geološka časovnica napačna, ker vključuje krožno sklepanje. Poleg tega opozarjajo na ovržbo mitov o stari zemlji, na primer priljubljeno napačno zaznavo, da so potrebna dolga časovna obdobja za nastajanje plasti, fosilov ter nastajanje diamantov, premoga, nafte, stalaktitov, stalagmitov itd. Nazadnje zagovorniki mlade zemlje predstavljajo pozitivne dokaze za nizko starost zemlje namesto dokazov o stari zemlji, ki jih ovračajo. Znanstveniki, ki zagovarjajo mlado zemljo, priznavajo, da so danes v manjšini, vendar trdijo, da se bodo njihove vrste okrepile, ko bo vse več znanstvenikov ponovno preiskalo dokaze in si bolje ogledalo trenutno sprejeto paradigmo o stari zemlji.

Navsezadnje pa se starosti zemlje ne da dokazati. Naj bo to 6.000 let ali milijarde let, obe stališči (in vsa, ki so vmes) temeljita na veri in predpostavkah. Tisti, ki zagovarjajo starost milijard let, verjamejo, da so metode, kakršno je radiometrično določanje starosti, zanesljive in da se v zgodovini ni zgodilo nič, kar bi prekinilo običajen razpad radio-izotopov. Tisti, ki zagovarjajo starost 6.000 let, verjamejo, da je Sveto pismo resnično in da drugi dejavniki razlagajo »očitno« starost zemlje, na primer vesoljni potop ali Božje stvarjenje vesolja na način, za katerega »se zdi«, da je zanj potrebno zelo dolgo časovno obdobje. Na primer, Bog je ustvaril Adama in Evo kot popolnoma odrasla človeka. Če bi zdravnik pregledal Adama in Evo na dan njunega stvarjenja, bi njuno starost ocenil na 20 let (ali katerokoli drugo starost, ki sta jo morda kazala), čeprav sta bila dejansko Adam in Eva stara manj kot en dan. Ne glede na to, kako je bilo v resnici, vedno obstaja dober razlog, da bolj zaupamo Božji besedi kot besedam ateističnih znanstvenikov, ki zagovarjajo evolucijo.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Koliko je stara zemlja?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries