settings icon
share icon
Vprašanje

Kaj je srce?

Odgovor


Za vsak primer najprej omenimo, kar je samoumevno: v tem članku ne bomo pisali o srcu kot ključnem telesnem organu, ki črpa kri po telesu. Prav tako se ne bomo ukvarjali niti z romantičnimi, filozofskimi ali literarnimi opredelitvami srca.

Pač pa si bomo ogledali, kaj o srcu pravi Sveto pismo. Omenja ga namreč skoraj tisočkrat. Če povemo poenostavljeno: v Svetem pismu srce pomeni tisti duhovni del nas, ki je sedež čustev in želja.

Preden nadaljujemo, povejmo, da lahko tudi o Bogu rečemo, da ima »srce«, saj čustvuje in goji želje. Ljudje imamo srce zato, ker ga ima Bog. David je bil človek po Božjem srcu (1 Samuel 13,14). Bog svoje ljudstvo blagoslavlja z voditelji, ki delajo po Božjem srcu (1 Samuel 2,35; Jeremija 3,15).

Človeško srce je po naravi zlobno, izdajalsko in varljivo. V Jeremiju 17,9 beremo: » Srce je zvijačnejše od vsega in zahrbtno; kdo ga more doumeti?« Padec nas je torej prizadel na najgloblji ravni. Greh je omadeževal naš um, čustva in želje – mi pa smo slepi in ne vidimo, kako skrajno pereča je težava.

Mi sicer lastnega srca mogoče ne razumemo najbolje, razume pa ga Bog. On »pozna srčne skrivnosti« (Psalm 44,22b; gl. tudi 1 Korinčanom 14,25). Jezus je »vse poznal in ker ni bilo treba, da bi mu kdo pričeval o človeku; sam je namreč vedel, kaj je v človeku« (Janez 2,24–25). Bog, ki pozna srce, lahko zato pravično sodi: »Jaz, GOSPOD, preiskujem srce, preizkušam obisti, da dam vsakemu po njegovih potih in po sadu njegovih dejanj.« (Jeremija 17,10)

Jezus je na padlost srca opozoril v Evangeliju po Marku 7,21–23: »Od znotraj namreč, iz človekovega srca, prihajajo hudobne misli, nečistovanja, tatvine, umori, prešuštva, pohlepi, hudobije, zvijača, razuzdanost, nevoščljivost, bogokletje, napuh, nespamet. Vse te hudobije prihajajo od znotraj in omadežujejo človeka.« Naša največja težava ne prihaja od zunaj, ampak je znotraj; vsi imamo težave s srcem.

Človek pa je lahko odrešen le, če se njegovo srce spremeni. To pa se lahko zgodi samo po Božji moči v odziv na vero. »S srcem namreč verujemo, in tako smo deležni pravičnosti[.]« (Rimljanom 10,10) Bog nam lahko v svoji milosti ustvari novo srce (Psalm 51,12; Ezekiel 36,26). Obljublja, da bo poživil srce strtim (Izaija 57,15).

Ko nam Bog ustvarja novo srce, ga preizkuša (Psalm 17,3; 5 Mojzes 8,2) in ga napolni z novimi idejami, novo modrostjo, novo vnemo (2 Korinčanom 8,16).

Srce je jedro našega bitja. Sveto pismo pripisuje velik pomen temu, da srce ohranjamo čisto: »Z vso skrbjo varuj svoje srce, kajti iz njega izvira življenje.« (Pregovori 4,23)

English


Povratek na slovensko domačo stran

Kaj je srce?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries