settings icon
share icon
Vprašanje

Kakšen je pomen in pomembnost spremenitve?

Odgovor


Približno teden dni za tem, ko je Jezus naravnost povedal svojim učencem, da bo trpel, da bo umorjen in da bo vstal od mrtvih, je vzel Petra, Jakoba in Janeza na goro, da bi molili. Ko je molil, se je spremenil v poveličano podobo in njegova oblačila so postala bleščeče bela. Prikazala sta se Mojzes in Elija in se pogovarjala z Jezusom o njegovi smrti, ki se bo kmalu zgodila. Peter, prestrašen in zmeden, je predlagal, da bi postavili tri šotore zanje. To je nedvomno povezano s šotori, ki so se uporabljali za praznovanje šotorskega praznika, ko so Izraelci sedem dni prebivali v šotorih (Tretja Mojzesova knjiga 23,34–44). Peter je očitno cenil možnost daljšega pogovora z Mojzesom in Elijem. Ko jih je obsenčil oblak, je glas iz oblaka rekel: »Ta je moj ljubljeni Sin, nad katerim imam veselje; njega poslušajte!« Oblak se je dvignil, Mojzes in Elija sta že izginila in Jezus je bil sam z učenci, ki so bili še vedno zelo prestrašeni. Jezus jih je opomnil, naj nikomur ne povedo, kaj so videli, dokler ne bo vstal od mrtvih. Tri zapise o tem dogodku najdete v Evangeliju po Mateju 16,21; 17,1–9; Evangeliju po Marku 8,31; 9,2–9 in Evangeliju po Luku 9,22.28–36.

Nedvomno je bil namen te veličastne spremenitve, da bi njegov »notranji krog« učencev dobil večje razumevanje tega, kdo Jezus je. Jezusov videz se je dramatično spremenil, da bi jim pokazal svojo slavo. Ker je bila Kristusova božanskost zakrita s človeškim mesom, so ga trije učenci do zdaj poznali samo po njegovi človeški telesnosti. Zdaj pa so dobili večje razodetje o njegovi božanskosti, čeprav je niso mogli doumeti.

Mojzes in Elija simbolično predstavljata postavo in preroke. A Božji glas iz nebes – »Njega poslušajte!« – jasno kaže, da se morajo postava in preroki umakniti Jezusu. Tisti, ki je nova in živa pot, izpolnjuje staro. Jezus je izpolnitev in dovršitev postave in vseh mesijanskih preroštev v Stari zavezi. Kot takega so ga v njegovi poveličani podobi videli kot predogled v njegovo prihodnje poveličanje in ustoličenje kot Kralja kraljev in Gospoda gospodov. Zato je treba na Jezusa gledati kot na vzvišenega.

Učenci niso nikoli pozabili, kaj se je zgodilo tistega dne na gori. Janez je napisal v svojem evangeliju: »In Beseda je postala meso in se naselila med nami. Videli smo njeno veličastvo, veličastvo, ki ga ima od Očeta kot edinorojeni Sin, polna milosti in resnice« (Evangelij po Janezu 1,14). Peter je napisal: »Ko smo vam oznanili moč in prihod našega Gospoda Jezusa Kristusa, nismo sledili vešče izmišljenim bajkam, ampak smo na lastne oči videli njegovo veličastje. Od Boga Očeta je prejel čast in slavo, ko je k njemu iz veličastne slave prišel takšen glas: ›To je moj ljubljeni Sin, nad katerim imam veselje.‹ In ta glas smo mi sami slišali prihajati iz nebes, ko smo bili z njim na sveti gori« (Drugo Petrovo pismo 1,16–18). Tisti, ki so bili priče spremenitvi, so pričevali drugim učencem in neštetim milijonom ljudi skozi stoletja.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kakšen je pomen in pomembnost spremenitve?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries