settings icon
share icon
Vprašanje

Kaj je ključ do pravega spoznanja Boga?

Odgovor


Ko se je Jezus pripravljal, da umre na križu, je molil k Očetu za svoje učence: »Večno življenje pa je v tem, da spoznavajo tebe, edinega resničnega Boga, in njega, ki si ga poslal, Jezusa Kristusa« (Evangelij po Janezu 17,3). Nujno je razumeti, da nihče ne more resnično spoznati Boga v svojem naravnem stanju grešnosti. Vsi smo grešni (Pismo Rimljanom 3) in ne izpolnjujemo merila svetosti, ki je potrebna za občestvo z Bogom. Posledica našega greha je duhovna in telesna smrt (Pismo Rimljanom 6,23). Vsak bo za vedno pogubljen brez Boga, dokler ni kazen za greh, ki nas ločuje od njega, odstranjena. Sveto pismo opisuje ta dogodek v življenju posameznika na mnogo načinov. Oseba, ki pozna Boga, ga pozna, ker jo je Sveti Duh nadnaravno »znova rodil« (Evangelij po Janezu 3). »Sprejme« Jezusa (Evangelij po Janezu 1,12-13), ker je bila »odkupljena in ji je bilo odpuščeno« (Izaija 44,22; Pismo Galačanom 3,13; Pismo Efežanom 1,7), »spravljena z Bogom« in »odrešena« (Pismo Rimljanom 5,10), »rešena« (Pismo Galačanom 1,4), »odkupljena« in »osvobojena« prekletstva greha (Pismo Hebrejcem 9,15). Vse to in še veliko več se zgodi, ko oseba sliši evangelij o Jezusu Kristusu, ki je umrl na križu kot nadomestna spravna žrtev za vse tiste, ki samo po Božji milosti, samo po veri zaupajo samo vanj za odpuščanje grehov in večno življenje. Da bi spoznaliBoga, ne bo nič dovolj, razen da osebno izkusimo te resnice. Jezus jasno pove, da je on edina pot do osebnega spoznanja Boga: »Jaz sem pot, resnica in življenje. Nihče ne pride k Očetu drugače kot po meni« (Evangelij po Janezu 14,6).

Tisti, ki pridejo k Bogu po odrešitvi v Jezusu Kristusu, to storijo samo tako, da ga osebno sprejmejo samo po Božji milosti, samo po veri. Ta na novo najdena vera se najprej izrazi v spreobrnitvi od grehov in osebni predaji gospostvu Kristusa, ki se simbolično izrazi s krstom verujočega. Izkušnja tega novega duhovnega rojstva začne potovanje osebnega spoznavanja Boga. Sveto pismo se sprejme kot to, kar v resnici je: Božja beseda, njegovo razodetje samega sebe, njegove obljube, ki izražajo njegovo voljo za vse življenje. Sveto pismo je Božjo sporočilo kristjanom. S preučevanjem Svetega pisma in njegovo uporabo na vseh področjih življenja kristjan raste v posvečenju – postaja bolj podoben Jezusu. Ko se kristjani potopijo v Božjo besedo, Sveto pismo, postopoma spoznavajo, ljubijo, častijo in cenijo Boga vse bolj in bolj. Ko pravi kristjan vztraja v veri skozi mnoge težave in preizkušnje po Božji ohranjajoči previdnosti, postaja potovanje spoznavanja Boga vse slajše. Pavel piše Timoteju: »Toda ti ostani pri tem, česar si se naučil in v veri sprejel, ker veš, od koga si se naučil. Že od otroštva poznaš Sveto pismo in to ti more po veri v Kristusa Jezusa dati modrost, ki pelje v rešitev. Vse Pismo je navdihnjeno od Boga in koristno za poučevanje, svarjenje, za poboljševanje in vzgojo v pravičnosti, da bi bil Božji človek popoln in pripravljen za vsako dobro delo (Drugo pismo Timoteju 3,14–17).

Ko na novo rojeni Božji otrok spoznava Boga, je to neločljivo povezano s tem, da spoznava Boga kot zavezni član lokalne cerkve (Pismo Rimljanom 12,4–5; Prvo pismo Korinčanom 12; Pismo Efežanom 4,11–13). Kristjani so poklicani, da živijo svojo vero v skupnosti z drugimi kristjani v okviru lokalne cerkve. Posamezni kristjani, ki se zbirajo v lokalnih cerkvah, so sol in luč sveta (Evangelij po Mateju 5,13–14) in služijo kot ohranjajoča sila proti zlu in sijoča luč resnice sredi teme in laži. Ko kristjani preučujejo, razlagajo in uporabljajo Božjo besedo v skupnosti, pomagajo drug drugemu, da poslušno ostanejo zvesti (Pismo Hebrejcem 12,1–17). Večina vsebine apostolskih pisem je posvečena razlaganju podrobnosti spoznavanja Boga v okviru zaveznega članstva v lokalni cerkvi. Te so ključi do resničnega spoznanja Boga posamezno in skupaj v molitvi, pobožnosti, občestvu, čaščenju in služenju. Vse to sledi sprejetju Jezusa Kristusa za osebnega Gospoda in Odrešenika samo po Božji milosti, samo po veri, samo za njegovo slavo. To je resnično intimno in osebno spoznanje Boga. Zato: »Spreobrnite se torej in pokesajte, da se vam izbrišejo grehi, tako da pridejo od Gospodovega obličja časi pomiritve« (Apostolska dela 3,19). »Bog je namreč svet tako vzljubil, da je dal svojega edinorojenega Sina, da bi se nihče, kdor vanj veruje, ne pogubil, ampak bi imel večno življenje« (Evangelij po Janezu 3,16).

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kaj je ključ do pravega spoznanja Boga?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries