settings icon
share icon
Vprašanje

Kaj pomeni spoštovati očeta in mater?

Odgovor


Spoštovati očeta in mater pomeni, da si spoštljiv v besedah in dejanjih ter da jih v sebi ceniš zaradi njunega položaja. Grška beseda za spoštovati pomeni ›globoko spoštovati, ceniti‹. Spoštovati pomeni biti spoštljiv ne samo zaradi zaslug, ampak tudi zaradi položaja. Na primer, nekateri Slovenci se morda ne strinjajo z odločitvami premierja države, vendar bi morali vseeno spoštovati njegov položaj voditelja države. Podobno bi morali otroci vseh starosti spoštovati svoje starše, ne glede na to, ali si njihovi starši »zaslužijo« spoštovanje.

Bog nas opominja, naj spoštujemo očeta in mater. Dovolj ceni spoštovanje staršev, da je to zapoved vključil v Deset zapovedi (Druga Mojzesova knjiga 20,12) in ponovno v Novo zavezo: »Otroci, ubogajte svoje starše v Gospodu, kajti tako je prav. Spoštuj očeta in mater – to je prva zapoved z obljubo: da ti bo dobro in boš dolgo živel na zemlji« (Pismo Efežanom 6,1–3). Spoštovati starše je edina zapoved v Svetem pismu, ki za nagrado obljublja dolgo življenje. Tisti, ki spoštujejo svoje starše, so blagoslovljeni (Jeremija 35,18–19). V nasprotju s tem je za tiste, ki imajo »izprijen um«, in tiste, ki kažejo nepobožnost v poslednjih dneh, značilna neposlušnost staršem (Pismo Rimljanom 1,30; Drugo pismo Timoteju 3,2).

Salomon, najbolj moder človek, je spodbujal otroke, naj spoštujejo svoje starše (Pregovori 1,8–9; 13,1; 30,17). Čeprav morda nismo več neposredno pod njihovo avtoriteto, ne moremo prerasti Božje zapovedi, naj spoštujemo svoje starše. Celo Jezus, Božji Sin, se je podredil tako svojim zemeljskim staršem (Evangelij po Luku 2,51) kot svojemu nebeškemu Očetu (Evangelij po Mateju 26,39). Če posnemamo Kristusov zgled, bi morali ravnati s svojimi starši tako, kot bi se spoštljivo približali svojemu nebeškemu Očetu (Malahija 1,6; Pismo Hebrejcem 12,9).

Očitno nam je zapovedano, naj spoštujemo svoje starše, ampak kako? Spoštujte jih z dejanji in držo. »Moder sin uboga očeta, posmehljivec pa ne posluša svarila« (Pregovori 13,1). V Evangeliju po Mateju 15,1–9 je Jezus spomnil farizeje na Božjo zapoved, naj spoštujejo svojega očeta in mater. Izmislili so si svoje verske predpise, ki so koristili njim v njihovem verskem sistemu, medtem ko so zagovarjali nespoštovanje staršev v kršenju Božje postave. Medtem ko so se pretvarjali, da spoštujejo Boga s svojimi verskimi besedami, so s svojimi dejanji nespoštovanja staršev dokazali, da je bila njihova domnevna predanost Bogu lažna. Pravo spoštovanje Boga in staršev zahteva več kot prazne besede. Beseda »spoštuj« v tem odlomku je glagol in kot takšna zahteva pravilno dejanje.

Morali bi si enako prizadevati, da spoštujemo starše, kot si prizadevamo prinašati slavo Bogu – v svojih mislih, besedah in dejanjih. Za majhne otroke in neodrasle otroke, ki so odvisni od staršev, gre poslušnost staršem z roko v roki s spoštovanjem staršev. To vključuje poslušanje navodil, upoštevanje smernic in podrejanje njihovi avtoriteti. Ko otroci dozorevajo, jim bo poslušnost, ki se je naučijo, ko spoštujejo starše, dobro služila pri spoštovanju drugih upravičenih avtoritet, kot so učitelji, vlada, policija in delodajalci.

Čeprav Bog zahteva od nas, da spoštujemo starše, to ne pomeni, da moramo posnemati nepobožne starše (Ezekiel 20,18–20). Če starši kdaj naročijo otroku, naj naredi nekaj, kar je v nasprotju z Božjimi zapovedmi, mora otrok ubogati Boga, ne staršev.

Spoštovanje rodi spoštovanje. Bog ne bo spoštoval tistih, ki ne izpolnjujejo njegove zapovedi, naj spoštujejo svoje starše. Če si želimo ugajati Bogu in biti blagoslovljeni, moramo spoštovati starše. Spoštovanje ni enostavno. Ni vedno zabavno in prav gotovo ni mogoče s svojo močjo. Vendar je spoštovanje staršev sestavni del našega namena v življenju – poveličevati Boga. »Otroci, ubogajte svoje starše v vsem, kajti to je všeč Gospodu« (Pismo Kološanom 3,20).

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kaj pomeni spoštovati očeta in mater?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries