settings icon
share icon
Vprašanje

Kaj je bistvo sporočila evangelija?

Odgovor


Beseda evangelij pomeni ,dobra novica’. Najbolje ga opredelimo tako: evangelij je sporočilo o odpuščanju za greh, in sicer prek odkupitvenega dela Jezusa Kristusa. Evangelij je v bistvu Božji načrt odrešitve za tiste, ki so pripravljeni zaupati v njegovega božanskega Sina, da bi se lahko tako spravili s pravičnim, svetim Bogom. Glavna vsebina tega odrešujočega sporočila je jasno predstavljena v Svetem pismu.

Apostol Pavel je v Prvem pismu Korinčanom vsebino evangelija pojasnil tako: »Spominjam vas, bratje, na evangelij, ki sem vam ga oznanil in ste ga tudi sprejeli ter stojite trdni v njem. Po njem ste na poti rešitve, če se trdno držite besede, ki sem vam jo oznanil, razen če ste zaman sprejeli vero. Izročil sem vam predvsem to, kar sem sam prejel: Kristus je umrl za naše grehe, kakor je v Pismih. Pokopan je bil in tretji dan je bil obujen, kakor je v Pismih.«(15,1–4)

V odlomku vidimo tri bistvene elemente sporočila evangelija. Prvič, zelo pomembna je besedna zveza »umrl za naše grehe«. V Pismu Rimljanom 3,23 beremo, da »so vsi grešili in so brez Božje slave«. Vsi, ki k Božjemu prestolu prihajajo po odrešenje, morajo priznati, kakšno je stanje v zvezi z grehom. Grešnik mora priznati, kako brezupno kriv je pred Bogom, če želi prejeti odpuščanje; in razumeti mora, da je plačilo za greh smrt (Rimljanom 6,23). Brez te temeljne resnice ni nobena predstavitev evangelija popolna.

Drugič, nepogrešljivi sestavini evangelija sta osebnost in delo Kristusa. Jezus je Bog (Kološanom 2,9) in hkrati človek (Janez 1,14). Jezus je živel brezgrešno; mi tega nikakor ne bi zmogli (1 Peter 2,22). Zato je edini, ki je lahko umrl namesto grešnikov. Greh proti neskončnemu Bogu zahteva neskončno žrtev. Zato mora kazen plačati bodisi končni človek, in sicer z neskončnim življenjem v peklu, bodisi neskončni Kristus, in sicer enkrat za vselej. Jezus je šel na križ, da bi plačal, kar mi dolgujemo Bogu za svoj greh. Tisti, ki ga ta žrtev pokriva, bo podedoval Božje kraljestvo kot kraljev sin (Janez 1,12).

Tretjič, še en ključni del evangelija je Kristusovo vstajenje. Vstajenje je dokaz Božje moči. Le kdor je življenje ustvaril, ga lahko obudi od mrtvega, samo ta lahko preobrne odvratnost, ki je smrt sama, in samo ta lahko odstrani želo in zmago smrti (1 Korinčanom 15,54–55). Poleg tega imamo kristjani v nasprotju s pripadniki vseh drugih verstev ustanovitelja, ki presega smrt in obljublja, da bodo njegovi privrženci počeli enako. Vsa druga verstva so ustanovili ljudje in preroki, ki so slej ko prej umrli.

In nazadnje še to: Kristus svoje odrešenje nudi kot brezplačen dar (Rimljanom 5,15; 6,23), ki ga je mogoče prejeti samo po veri, ne glede na morebitna dobra dela z naše strani (Efežanom 2,8–9). Apostol Pavel pravi, da je evangelij »Božja moč v rešitev vsakomur, ki veruje, najprej Judu in potem Grku« (Rimljanom 1,16). Isti navdihnjeni pisec pravi tudi: »Kajti če boš s svojimi usti priznal, da je Jezus Gospod, in boš v svojem srcu veroval, da ga je Bog obudil od mrtvih, boš rešen.« (Rimljanom 10,9)

To so torej glavni elementi evangelija: greh vseh ljudi, smrt Kristusa na križu kot plačilo za te grehe, Kristusovo vstajenje, s katerim je Kristus zagotovil večno življenje za vse, ki mu sledijo, in ponudba brezplačnega daru za vse.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kaj je bistvo sporočila evangelija?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries