settings icon
share icon
Vprašanje

Kaj pravi Sveto pismo o splavu?

Odgovor


Sveto pismo nikjer ne govori specifično o splavu. Vendar obstajajo številna učenja v Svetem pismu, ki povsem jasno ponazorijo, kakšen je Božji pogled na splav. Knjiga preroka Jeremija 1,5 nam pove, da nas Bog pozna, preden nas izoblikuje v maternici. Psalm 139,13–16 govori o Božji aktivni vlogi v našem stvarjenju in oblikovanju v maternici. Druga Mojzesova knjiga 21,22–25 predpisuje enako kazen – smrt – za nekoga, ki povzroči smrt dojenčka v maternici, kot za nekoga, ki zagreši umor. To jasno kaže, da ima Bog dojenčka v maternici prav tako za človeka kot popolnoma odraslo osebo. Za kristjana splav ni stvar ženskine pravice do izbire. Je stvar življenja ali smrti človeškega bitja, ustvarjenega po Božji podobi (Prva Mojzesova knjiga 1,26–27; 9,6).

Prvi argument, ki se vedno pojavi proti krščanskemu stališču o splavu, je: »Kaj pa v primerih posilstva oz. incesta?« Naj bo še tako strašno, da ženska zanosi kot posledica posilstva oz. incesta, toda ali je umor dojenčka odgovor? Dve napačni stvari ne naredita ene pravilne. Otroka, ki je rezultat posilstva oz. incesta, bi lahko dali v posvojitev ljubeči družini, ki ne more imeti svojih otrok, ali pa bi lahko otroka vzgajala njegova mati. Naj ponovimo – dojenček je popolnoma nedolžen in ga ne bi smeli kaznovati za hudobna dejanja njegovega očeta.

Drugi argument, ki se ponavadi pojavi proti krščanskemu stališču o splavu, je: »Kaj pa, če bi mati tvegala svoje življenje, ko bi želela donositi otroka?« Iskreno povedano, je na to vprašanje v zvezi s splavom najtežje odgovoriti. A najprej se spomnimo, da je takšna situacija razlog za manj kot desetino enega odstotka splavov, ki se jih danes opravi na svetu. Veliko več žensk naredi splav v svojo korist, kot da reši svoje življenje. Drugič, spomnimo se, da je Bog Bog čudežev. Ohrani lahko življenje matere in otroka kljub vsem medicinskim verjetnostim, ki govorijo proti temu. Nazadnje pa je ta odločitev stvar moža, žene in Boga. Vsak par, ki se znajde v tej izredno težki situaciji, naj moli h Gospodu za modrost (Jakobovo pismo 1,5), kaj naj stori.

Več kot 95 odstotkov splavov, ki se jih opravi danes, naredijo ženske, ki si preprosto ne želijo imeti otroka. Manj kot pet odstotkov splavov se naredi zaradi posilstva, incesta ali tveganja za materino zdravje. Celo v teh težjih petih odstotkih primerov naj splav ne bi bil nikoli prva možnost. Življenje človeškega bitja v maternici je vredno vsakega truda, da se dopusti otroku, da se rodi.

Tiste ženske pa, ki ste naredile splav, se spomnite, da splav ni nič manj odpustljiv greh kot katerikoli drug greh. Po veri v Kristusa so nam lahko odpuščeni vsi grehi (Evangelij po Janezu 3,16; Pismo Rimljanom 8,1; Pismo Kološanom 1,14). Ženski, ki je naredila splav, moškemu, ki je spodbujal k splavu, in celo zdravniku, ki je splav opravil, je vsem lahko odpuščeno po veri v Jezusa Kristusa.

English



Povratek na slovensko domačo stran

Kaj pravi Sveto pismo o splavu?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries