settings icon
share icon
Vprašanje

Kaj je sodba z velikega belega prestola?

Odgovor


Sodba z velikega belega prestola je opisana v Razodetju 20,11–15 in je zadnja sodba, preden bodo izgubljeni vrženi v ognjeno jezero. Iz Razodetja 20,7–15 vemo, da se bo ta sodba zgodila po tisočletnem kraljestvu in po tem, ko bodo satan, zver in lažni prerok vrženi v ognjeno jezero (Razodetje 20,7–10). Knjige, ki se bodo odprle (Razodetje 20,12), bodo vsebovale dela vsakega človeka, najsi bodo dobra ali hudobna, ker Bog ve vse, kar je bilo kdajkoli rečeno, storjeno ali celo mišljeno, in bo nagradil vsakogar v skladu s tem (Psalm 28,4; 62,13; Pismo Rimljanom 2,6; Razodetje 2,23; 18,6; 22,12).

V tem času se bo odprla še druga knjiga, ki se imenuje »knjiga življenja« (Razodetje 20,12). Ta knjiga določa, ali bo človek podedoval večno življenje z Bogom ali prejel trajno kazen v ognjenem jezeru. Čeprav so kristjani odgovorni za svoja dejanja, jim je odpuščeno v Kristusu in so njihova imena »vse od začetka sveta« vpisana v »knjigo življenja« (Razodetje 17,8). Iz Svetega pisma tudi vemo, da se bo ob tej sodbi zgodilo: »Umrli so bili sojeni … po svojih delih« (Razodetje 20,12). Vemo tudi: »In če koga niso našli zapisanega v knjigi življenja,« bo »vržen v ognjeno jezero« (Razodetje 20,15).

Dejstvo, da bo končna sodba za vse ljudi, tako kristjane kot nekristjane, je jasno potrjeno v mnogih odlomkih Svetega pisma. Vsak človek bo nekoč stal pred Kristusom in bo sojen za svoja dela. Čeprav je zelo jasno, da je sodba z velikega belega prestola zadnja sodba, se kristjani ne strinjajo, kako je povezana z drugimi sodbami, omenjenimi v Svetem pismu, še posebno, komu bo sojeno pri sodbi z velikega belega prestola.

Nekateri kristjani verjamejo, da Sveto pismo razodeva, da bodo tri različne sodbe. Prva je sodba ovac in kozlov ali sodba narodov (Evangelij po Mateju 25,31–36). Ta se bo zgodila po obdobju stiske, a pred tisočletnim kraljestvom; njen namen je določiti, kdo bo vstopil v tisočletno kraljestvo. Druga je sodba del kristjanov, ki se jo pogosto omenja kot »Kristusov sodni stol [bema]« (Drugo pismo Korinčanom 5,10). Pri tej sodbi bodo kristjani dobili različne nagrade za svoja dela ali služenje Bogu. Tretja je sodba z velikega belega prestola ob koncu tisočletnega kraljestva (Razodetje 20,11–15). To je sodba nekristjanom, v kateri bodo sojeni v skladu s svojimi deli in obsojeni na večno kazen v ognjenem jezeru.

Drugi kristjani verjamemo, da vse tri sodbe govorijo o isti končni sodbi, ne o treh različnih sodbah. Z drugimi besedami, sodba z velikega belega prestola v Razodetju 20,11–15 bo čas, ko bo sojeno tako kristjanom kot nekristjanom. Tistim, katerih imena so zapisana v knjigi življenja, bo sojeno za njihova dela, določene bodo nagrade, ki jih bodo dobili ali izgubili. Tistim pa, katerih imena niso zapisana v knjigi življenja, bo sojeno po njihovih delih, da bodo določene različne kazni, ki jih bodo prejeli v ognjenem jezeru. Tisti, ki so tega mnenja, verjamejo, da je odlomek Evangelij po Mateju 25,31–46 še en opis tega, kar se bo zgodilo pri sodbi z velikega belega prestola. Poudarjajo dejstvo, da je rezultat te sodbe enak, kot ga vidimo po sodbi z velikega belega prestola v Razodetju 20,11–15. Ovce (kristjani) bodo vstopili v večno življenje, medtem ko bodo kozli (nekristjani) vrženi v »večno kazen« (Evangelij po Mateju 25,46).

Ne glede na to, kakšno mnenje ima kdo o sodbi z velikega belega prestola, je pomembno, da nikoli ne pozabimo dejstev, ki se nanašajo na prihajajočo sodbo/sodbe. Prvič, Jezus Kristus bo sodnik, vsem nekristjanom bo sodil Kristus in kaznovani bodo v skladu z deli, ki so jih delali. Sveto pismo zelo jasno govori, da si nakopavajo srd zoper sebe (Pismo Rimljanom 2,5) in da bo Bog »vsakemu povrnil po njegovih delih« (Pismo Rimljanom 2,6). Tudi kristjanom bo sodil Kristus, ker pa nam je bila pripisana Kristusova pravičnost in ker so naša imena zapisana v knjigo življenja, bomo nagrajeni, ne kaznovani, v skladu z našimi deli. Pismo Rimljanom 14,10–12 pravi, da bomo vsi stali pred Kristusovim sodnim stolom in da bo vsak izmed nas dajal Bogu račun o sebi.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kaj je sodba z velikega belega prestola?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries