settings icon
share icon
Vprašanje

Kaj pravi Sveto pismo o smrtni kazni?

Odgovor


Starozavezna postava je določala smrtno kazen za različna dejanja: umor (Druga Mojzesova knjiga 21,12), ugrabitev (Druga Mojzesova knjiga 21,16), zverinskost (Druga Mojzesova knjiga 22,19), prešuštvo (Tretja Mojzesova knjiga 20,10), homoseksualnost (Tretja Mojzesova knjiga 20,13), lažno preroštvo (Peta Mojzesova knjiga 13,6), prostitucijo in posilstvo (Peta Mojzesova knjiga 22,24) in več drugih zločinov. Toda Bog je pogosto izkazal usmiljenje, ko bi morala biti smrtna kazen izvršena. David je zagrešil prešuštvo in umor, vendar Bog ni zahteval njegovega življenja (Druga Samuelova knjiga 11,1–5. 14–17; Druga Samuelova knjiga 12,13). Navsezadnje bi moral imeti vsak greh, ki ga zagrešimo, za posledico smrtno kazen, ker je plačilo za greh smrt (Pismo Rimljanom 6,23). K sreči nam Bog izkazuje svojo ljubezen do nas tako, da nas ne obsoja (Pismo Rimljanom 5,8).

Ko so farizeji pripeljali ženo, ki so jo zasačili pri prešuštvovanju, k Jezusu in ga vprašali, ali naj jo kamnajo, je Jezus odgovoril: »Kdor izmed vas je brez greha, naj prvi vrže kamen vanjo« (Evangelij po Janezu 8,7). Te vrstice ne bi smeli uporabljati kot argument, da je Jezus v vseh primerih zavračal smrtno kazen. Jezus je preprosto odkril hinavščino farizejev. Farizeji so skušali zapeljati Jezusa, da bi prekršil starozavezno postavo; v resnici jim je bilo vseeno, ali bo žena kamnana (kje je bil mož, ki so ga zasačili pri prešuštvovanju?). Bog je tisti, ki je postavil smrtno kazen: »Če kdo prelije človeško kri, bo človek prelil njegovo kri. Zakaj po svoji podobi je Bog naredil človeka« (Prva Mojzesova knjiga 9,6). Jezus je v nekaterih primerih podpiral smrtno kazen. Jezus pa je tudi izkazal milost, ko bi morali izvršiti smrtno kazen (Evangelij po Janezu 8,1–11). Apostol Pavel je zagotovo priznaval moč oblasti, da izvede smrtno kazen, kjer je to primerno (Pismo Rimljanom 13,1–7).

Kako naj kristjan gleda na smrtno kazen? Najprej se moramo spomniti, da je Bog postavil smrtno kazen v svoji besedi, zato bi bilo domišljavo, če bi mi mislili, da lahko postavimo višje merilo. Bog ima najvišje merilo izmed vseh bitij; Bog je popoln. To merilo ne velja le za nas, ampak tudi zanj. Zato neskončno ljubi in ima neskončno usmiljenje. Vidimo tudi, da se neskončno razsrdi; vse to ohranja v popolnem ravnotežju.

Poleg tega se moramo zavedati, da je Bog dal vladi oblast, da določa, kdaj je smrtna kazen primerna (Prva Mojzesova knjiga 9,6; Pismo Rimljanom 13,1–7). Nesvetopisemsko je trditi, da Bog v vseh primerih nasprotuje smrtni kazni. Kristjani se ne bi smeli nikoli veseliti, kadar se smrtna kazen izvrši, obenem pa se ne bi smeli upirati pravici oblasti, da usmrti storilce najhujših zločinov.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kaj pravi Sveto pismo o smrtni kazni?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries