settings icon
share icon
Vprašanje

Ali Sveto pismo opisuje smrt apostolov? Kako so umrli posamezni apostoli?

Odgovor


Edini apostol, čigar smrt je opisana v Svetem pismu, je Jakob (Apostolska dela 12,2). Kralj Herod je dal Jakoba »z mečem usmrtiti«, kar se verjetno nanaša na obglavljenje. O okoliščinah smrti drugih apostolov govori cerkveno izročilo. V nasprotju s Svetim pismom cerkveno izročilo ni nezmotljivo in avtoritativno. Čeprav verjetno ti opisi vsebujejo nekaj dejanskih vidikov, jih ne bi smeli razumeti tako, kot da so nujno povsem točni. Najbolj običajno sprejeto cerkveno izročilo o smrti apostolov je, da je bil apostol Peter križan z glavo navzdol na križu v obliki črke x v Rimu kot izpolnitev Jezusovega preroštva (Evangelij po Janezu 21,18). V nadaljevanju so navedena najbolj priljubljena »izročila« o smrti drugih apostolov:

Matej je bil mučen v Etiopiji, kjer je umrl zaradi rane z mečem. Janez je bil mučen tako, da so ga vrgli v veliko posodo z vrelim oljem med valom preganjanja v Rimu. Vendar je bil čudežno rešen smrti. Janez je bil potem obsojen na delo v rudniku na zaporniškem otoku Patmosu. Svojo preroško knjigo Razodetje je napisal na Patmosu. Apostol Janez je bil kasneje osvobojen in se je vrnil v današnjo Turčijo. Umrl je v starosti, edini apostol, ki je umrl mirno.

Jakob, Jezusov brat (uradno ni bil apostol), je bil voditelj cerkve v Jeruzalemu. Vrgli so ga z jugovzhodnega stolpa templja (več kot 30 m globoko), ko ni hotel zanikati svoje vere v Kristusa. Ko so odkrili, da je preživel padec, so ga njegovi sovražniki do smrti pretepli s palico. Mislijo, da je bil to isti stolp, kamor je hudič odpeljal Jezusa med skušnjavo.

Bartolomej, znan tudi kot Natanael, je bil misijonar v Aziji. Pričeval je v današnji Turčiji in bil mučen zaradi svojega oznanjevanja v Armeniji; prebičali so ga do smrti. Andrej je bil križan na križu v obliki črke x v Grčiji. Potem ko ga je sedem vojakov močno prebičalo, so privezali njegovo telo na križ z vrvmi, da bi podaljšali njegovo trpljenje. Njegovi privrženci so rekli, da jih je, ko so ga vodili h križu, pozdravil z naslednjimi besedami: »Dolgo sem si želel in pričakoval to srečno uro. Križ je bil posvečen s Kristusovim telesom, ki je viselo na njem.« Še naprej je dva dni oznanjal svojim mučiteljem, dokler ni umrl. Apostola Tomaža so zabodli s kopjem v Indiji na enem izmed njegovih misijonarskih potovanj z namenom, da bi tam ustanovil cerkev. Matija, apostol, ki je bil izbran, da nadomesti izdajalca Juda Iškarijota, je bil kamnan in potem obglavljen. Apostol Pavel je bil mučen in potem obglavljen na ukaz hudobnega cesarja Nerona v Rimu leta 67 po Kr. Obstajajo tudi izročila o smrti drugih apostolov, vendar nobeno z zanesljivo zgodovinsko ali tradicionalno podporo.

Ni tako pomembno, kako so apostoli umrli. Pomembno je dejstvo, da so bili vsi pripravljeni umreti za svojo vero. Če Jezus ne bi bil vstal, bi bili učenci to vedeli. Ljudje ne bodo umrli za nekaj, za kar vedo, da je laž. Dejstvo, da so bili vsi apostoli pripravljeni umreti strašne smrti in se niso hoteli odreči svoji veri v Kristusa, je ogromen dokaz, da so bili resnično priče vstajenju Jezusa Kristusa.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Ali Sveto pismo opisuje smrt apostolov? Kako so umrli posamezni apostoli?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries