settings icon
share icon
Vprašanje

Zakaj je toliko evangelijskih krščanskih voditeljev vključenih v škandale?

Odgovor


Prvič, pomembno je povedati, da »toliko« ni točna oznaka. Morda se zdi, da so mnogi evangelijski krščanski voditelji vključeni v škandale, vendar je to zaradi velike pozornosti, ki so jo taki škandali deležni. Obstaja tisoče evangelijskih krščanskih voditeljev, starešin, pastorjev, diakonov, profesorjev, misijonarjev, pisateljev in evangelistov, ki niso bili nikoli udeleženi v ničemer »škandaloznem«. Velika večina evangelijskih krščanskih voditeljev so možje in žene, ki po Božji milosti ljubijo Boga, so zvesti svojim zakoncem in družinam ter se obnašajo z največjo poštenostjo in integriteto. Neuspehov peščice ne bi smeli uporabljati za napad na značaj vseh.

Kljub temu je še vedno problem, da se škandali včasih zgodijo med tistimi, ki trdijo, da so evangelijski kristjani. Ugledne krščanske voditelje so odkrili, da so prešuštvovali ali bili udeleženi v prostituciji. Nekateri evangelijski kristjani so bili obtoženi utaje davkov in drugih finančnih nezakonitosti. Zakaj se to zgodi? Za to obstajajo vsaj tri primarne razlage: 1) Nekateri izmed tistih, ki trdijo, da so evangelijski kristjani, so neverujoči šarlatani, 2) nekateri evangelijski krščanski voditelji dovolijo, da se zaradi svojega položaja prevzamejo, 3) hudič in njegovi demoni bolj agresivno napadajo in skušajo krščanske voditelje, ker vedo, da ima lahko škandal, v katerega je vključen voditelj, hude posledice za kristjane in nekristjane.

1) Nekateri »evangelijski kristjani«, ki so vključeni v škandale, so neodrešeni šarlatani in sleparji. Jezus je svaril: »Varujte se lažnih prerokov, ki prihajajo k vam v ovčjih oblačilih, znotraj pa so grabežljivi volkovi. … Po njihovih sadovih jih boste torej spoznali« (Evangelij po Mateju 7,15–20). Šarlatani in sleparji se pretvarjajo, da so pobožni možje in žene in se zdijo trdni evangelijski voditelji. Vendar njihov »sad« (škandali) sčasoma odkrije, da so nasprotje tega, za kar so trdili, da so. Tako se izkažejo za služabnike hudiča: »Nič čudnega, saj se tudi sam satan preoblači v angela luči. Nič posebnega torej ni, če se tudi njegovi služabniki preoblačijo v služabnike pravičnosti. Toda njihov konec bo po meri njihovih del« (Drugo pismo Korinčanom 11,14–15).

2) Sveto pismo jasno pove: »Pred razsulom hodi napuh, pred padcem ošabnost duha« (Pregovori 16,18). Jakobovo pismo 4,6 nas spominja: »Bog se prevzetnim upira, ponižnim pa daje milost.« Sveto pismo večkrat svari pred prevzetnostjo. Večina krščanskih voditeljev začne službo v duhu ponižnosti in zanašanja na Boga. Nekateri pa, ko rasteta njihova razvpitost in vpliv, so v skušnjavi, da bi postali prevzetni in mislili, da je njihov »uspeh« posledica njihovih sposobnosti. Nekateri zaidejo, tako da z ustnicami častijo Boga, medtem ko skušajo voditi in graditi »svojo« službo s svojo močjo in modrostjo. Takšna prevzetnost, če se je ne popravi, vodi v padec. Bog je po preroku Ozeju svaril: »Bili so kakor na svojem pašniku in se sitili, nasitili so se in njihovo srce se je prevzelo, zato so me pozabili« (Ozej 13,6).

3) Hudič ve, da ko povzroči škandal z evangelijskim krščanskim voditeljem, ima lahko močan vpliv. Tako kot je prešuštvovanje kralja Davida z Batšebo in naročen umor Urijaja povzročil veliko škodo Davidovi družini in celotnemu Izraelovemu narodu, tako je bilo mnogo cerkva in služb prizadetih ali uničenih zaradi moralnega padca njihovega voditelja. Mnogim kristjanom se je zamajala vera kot posledica voditeljevega padca. Nekristjani uporabljajo padec »krščanskih« voditeljev kot razlog za zavračanje krščanstva. Hudič in njegovi demoni to vedo in zato usmerjajo več svojih napadov na tiste, ki imajo vlogo voditelja. Sveto pisma nas vse svari: »Trezni bodite in budni! Vaš nasprotnik hudič hodi okrog kakor rjoveč lev in išče, koga bi požrl« (Prvo Petrovo pismo 5,8).

Kako naj se odzovemo, ko je evangelijski krščanski voditelj obtožen škandala ali vključen vanj? 1) Ne poslušajte in ne sprejemajte neutemeljenih obtožb brez podlage (Pregovori 18,8.17; Prvo pismo Timoteju 5,19). 2) Ukrepajte skladno s svetopisemskimi navodili, da opomnite tiste, ki grešijo (Evangelij po Mateju 18,15–17; Prvo pismo Timoteju 5,20). Če je greh dokazan in hud, je treba voditelja za vedno odstraniti iz vodstva službe (Prvo pismo Timoteju 3,1–13). 3) Odpustite tistim, ki grešijo (Pismo Efežanom 4,32; Pismo Kološanom 3,13) in ko je kesanje dokazano, jih ponovno sprejmite v skupnost (Pismo Galačanom 6,1; Prvo Petrovo pismo 4,8), vendar ne na vodilni položaj. 4) Zvesto molite za naše voditelje. Ker vemo, s kakšnimi težavami se ukvarjajo, kakšne skušnjave imajo in kakšen stres, ki ga morajo prenašati, bi morali moliti za svoje voditelje ter prositi Boga, naj jih okrepi, zaščiti in spodbuja. 5) Najpomembnejše pa je, da vzamemo padec evangelijskega krščanskega voditelja kot opomnik, da položimo svojo vero v Boga in samo v Boga. Bogu nikoli ne spodleti, nikoli ne greši in nikoli ne laže. Nikoli vas ne bo razočaral. »Svet, svet, svet je GOSPOD nad vojskami, vsa zemlja je polna njegovega veličastva!« (Izaija 6,3).

English


Povratek na slovensko domačo stran

Zakaj je toliko evangelijskih krščanskih voditeljev vključenih v škandale?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries