settings icon
share icon
Vprašanje

Kaj je sistematična teologija?

Odgovor


»Sistematičen« se nanaša na nekaj, kar je dano v sistem. Sistematična teologija je torej razdelitev teologije na sisteme, ki razlagajo njena različna področja. Na primer, mnoge knjige v Svetem pismu dajejo informacije o angelih. Nobena knjiga ne daje vseh informacij o angelih. Sistematična teologija vzame vse informacije o angelih iz vseh knjig Svetega pisma in jih organizira v sistem, ki se imenuje angelologija. Za to gre pri sistematični teologiji – za organiziranje svetopisemskih naukov v kategorialne sisteme.

Prava teologija ali paterologija (preučevanje Očeta) je preučevanje Boga Očeta. Kristologija je preučevanje Boga Sina, Gospoda Jezusa Kristusa. Pnevmatologija je preučevanje Boga Svetega Duha. Bibliologija je preučevanje Svetega pisma. Soteriologija je preučevanje odrešitve. Ekleziologija je preučevanje cerkve. Eshatologija je preučevanje poslednjih časov. Angelologija je preučevanje angelov. Krščanska demonologija je preučevanje demonov iz svetopisemske perspektive. Krščanska antropologija je preučevanje človeštva iz svetopisemske perspektive. Hamartiologija je preučevanje greha. Sistematična teologija je pomembno orodje, ki nam pomaga organizirano razumeti in poučevati Sveto pismo.

Poleg sistematične teologije so še drugi načini, kako lahko razdelimo teologijo. Svetopisemska teologija je preučevanje določene knjige (ali knjig) Svetega pisma in poudarjanje različnih vidikov teologije, na katere se osredotoča. Na primer, Evangelij po Janezu je zelo kristološki, ker se tako zelo osredotoča na božanskost Kristusa (Evangelij po Janezu 1,1.14; 8,58; 10,30; 20,28). Zgodovinska teologija je preučevanje doktrin in kako so se razvijale skozi stoletja krščanske Cerkve. Dogmatska teologija je preučevanje določenih krščanskih skupin, ki imajo sistemizirano doktrino – na primer, kalvinistična teologija in dispenzacionalna teologija. Sodobna teologija je preučevanje doktrin, ki so se razvile ali prišle v središče zanimanja v novejšem času. Ne glede na to, katero področje teologije preučujemo, je najpomembnejše, da teologijo preučujemo z namenom poveličevati Boga v Jezusu Kristusu. »Tedaj je začel z Mojzesom in vsemi preroki ter jima razlagal, kar je napisano o njem v vseh Pismih« (Evangelij po Luku 24,27).

English



Povratek na slovensko domačo stran

Kaj je sistematična teologija?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries