settings icon
share icon
Vprašanje

Kaj je sedem smrtnih grehov?

Odgovor


Sedem smrtnih grehov je seznam, ki se je prvotno uporabljal v zgodnjem krščanskem nauku, da pouči in svetuje kristjanom glede nagnjenosti padlega človeka h grehu. Napačna predstava o seznamu sedem »smrtnih« grehov je, da so to grehi, ki jih Bog ne bo odpustil. Sveto pismo jasno pove, da je edini greh, ki ga Bog ne bo odpustil, nenehna nevera, ker zavrača edino pot do odpuščanja – Jezusa Kristusa in njegovo nadomestno smrt na križu.

Ali je misel o sedmih smrtnih grehih svetopisemska? Da in ne. Odlomek Pregovori 6,16–19 pravi: »Šest reči sovraži GOSPOD, sedem se jih gnusi njegovi duši: 1) prevzetne oči, 2) lažniv jezik in 3) roke, ki prelivajo nedolžno kri, 4) srce, ki kuje zle naklepe, 5) noge, ki se spuščajo v tek za hudobijo, 6) kriva priča, ki govori laži, in 7) kdor seje prepire med brate.« Vendar ta seznam ni to, kar večina ljudi razume kot sedem smrtnih grehov.

Po besedah papeža Gregorja I. v 6. stoletju se med sedem smrtnih grehov štejejo: napuh, zavist, požrešnost, pohota [poželenje], jeza, pohlep in lenoba. Čeprav so to nedvomno grehi, v Svetem pismu niso bili nikoli opisani kot »sedem smrtnih grehov«. Tradicionalni seznam sedmih smrtnih grehov je lahko dober način za določanje kategorij mnogih različnih grehov, ki obstajajo. Skoraj vsak greh lahko uvrstimo v eno izmed teh sedmih kategorij. Pomembneje pa je, da se zavedamo, da teh sedem grehov ni nič bolj »smrtnih«, kot je katerikoli drugi greh. Vsak greh vodi v smrt (Pismo Rimljanom 6,23). Slava Bogu, da so nam lahko po Jezusu Kristusu odpuščeni vsi naši grehi, vključno s »sedmimi smrtnimi grehi« (Evangelij po Mateju 26,28; Apostolska dela 10,43; Pismo Efežanom 1,7).

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kaj je sedem smrtnih grehov?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries