settings icon
share icon
Vprašanje

Kaj je bilo sedem zadnjih izjav Jezusa Kristusa na križu in kaj pomenijo?

Odgovor


To je bilo sedem izjav, ki jih je Jezus Kristus izrekel na križu (mogoče, a ne nujno, v kronološkem vrstnem redu).

(1) »Oče, odpústi jim, saj ne vedo, kaj delajo« (Evangelij po Luku 23,34). Tisti, ki so križali Jezusa, se niso zavedali polnega obsega tega, kar delajo, ker ga niso prepoznali kot Mesija (Evangelij po Mateju 11,25; 15,14; 23,16.24; Evangelij po Janezu 9,41; Prvo pismo Korinčanom 2,8). Njihova nevednost o tem dejstvu ne pomeni, da si zaslužijo odpuščanje (Evangelij po Janezu 19,11). Pač pa je Kristusova molitev za njegove sovražnike, medtem ko so ga ubijali, sočuten izraz božanske milosti (Evangelij po Mateju 5,44).

(2) »Resnično, povem ti: Danes boš z menoj v raju« (Evangelij po Luku 23,43). Jezus je zagotovil temu umirajočemu zločincu, da bo ob smrti z njim v nebesih. Ni izvajal verskih obredov. Ni šel v bajeslovne vice. Večno življenje se podari samo po Božji milosti, samo po veri samo v Jezusa Kristusa (Evangelij po Luku 23,40–42).

(3) »Žena, glej, tvoj sin!« in »Glej, tvoja mati!« Ko je videl svojo mater stati v bližini križa z apostolom Janezom, ki ga je ljubil, je Jezus predal skrb za svojo mater v Janezove roke. Od te ure dalje jo je Janez vzel v svoj dom (Evangelij po Janezu 19,26–27). Jezus, ki je vedno sočuten Sin, poskrbi, da bo po njegovi smrti poskrbljeno za njegovo mater.

(4) »Okrog devete ure je Jezus zavpil z močnim glasom: ›Elí, Elí, lemá sabahtáni?‹ to je: ›Moj Bog, moj Bog, zakaj si me zapustil?‹« (Evangelij po Mateju 27,46). Izpolnjujoč preroštvo iz Psalma 22, je Jezus izkusil ostro zavedanje, da ga je Bog Oče zapustil. Preklet zaradi tistih, ki jih je odkupil (Pismo Galačanom 3,13), je bil Bog Sin ločen od Boga Očeta edinkrat v vsej večnosti. Bog Oče se je umaknil in se »odvrnil« od Boga Sina, ko je storil Jezusa za greh namesto tistih, za katere je umrl, da bi jih odkupil greha in smrti (Izaija 53,6; Drugo pismo Korinčanom 5,21). V velikem trpljenju se je Jezus spokoril za grehe izvoljenih, medtem ko je bil polni Božji srd izlit nanj.

(5) »Žejen sem« (Evangelij po Janezu 19,28). Jezus, ki ima vedno nadzor, celo nad svojo smrtjo, izpolnjuje mesijansko preroštvo iz Psalma 22,16. Obenem po Božji previdnosti spodbuja izpolnitev Psalma 69,22 (glej Evangelij po Janezu 19,29).

(6) »Oče, v tvoje roke izročam svojega duha« (Evangelij po Luku 23,46). Jezus je prostovoljno umrl kot dejanje popolne podrejenosti in zaupanja Očetu (Psalm 31,1–6). Tako je Jezus edini resnični véliki duhovnik Božjega ljudstva (Pismo Hebrejcem 9,11–14).

(7) »Izpolnjeno je« (Evangelij po Janezu 19,30). Jezusove zadnje besede pomenijo, da je njegovega trpljenja konec in da je celotno delo odkupitve za pridobitev večne odrešitve za njegovo ljudstvo končano – v celoti dopolnjeno, doseženo, izpolnjeno. Dolg greha je bil plačan v celoti za vse tiste, ki so v Kristusu!

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kaj je bilo sedem zadnjih izjav Jezusa Kristusa na križu in kaj pomenijo?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries