settings icon
share icon
Vprašanje

Kako, zakaj in kdaj je satan padel iz nebes?

Odgovor


Satanov padec iz nebes je simbolično opisan v Izaiju 14,12–14 in Ezekielu 28,12–18. Odlomka sicer konkretno govorita o babilonskem oziroma tirskem kralju, vendar se nanašata tudi na duhovno silo, ki deluje izza njiju: satana. Odlomka opisujeta razlog za satanov padec, ne omenjata pa, kdaj točno naj bi se to zgodilo. Zagotovo pa vemo, da so bili angeli ustvarjeni pred stvarjenjem zemlje (Job 38,4–7). Satan je padel, preden je v Edenu skušal Adama in Evo (Prva Mojzesova knjiga 3,1–14). Zato je do satanovega padca prišlo nekje v času po stvarjenju angelov, a pred skušnjavo v edenskem vrtu. Koliko ur, dni ali let pa naj bi od satanovega padca do njegovega skušanja Adama in Eve preteklo, Sveto pismo izrecno ne pove.

V knjigi Job izvemo, da je imel satan vsaj v tistem času še vedno dostop do nebes in Božjega prestola. »Napočil je dan, ko so prišli Božji sinovi in se postavili pred GOSPODA. Med njimi je prišel tudi satan. GOSPOD je rekel satanu: ›Od kod prihajaš?‹ Satan je odgovoril GOSPODU in rekel: ›Potikal sem se po zemlji in se sprehajal po njej.‹« (Job 1,6–7) V tistem obdobju se je satan očitno še prosto sprehajal med nebesi in zemljo, govoriti je smel neposredno z Bogom in odgovarjal je za svoje početje. Ali je Bog ta dostop prekinil, je stvar razprave. Nekateri menijo, da je bilo tega dostopa konec s smrtjo Kristusa. Drugi so prepričani, da se bo ta dostop končal z vojno v nebesih ob koncu časov (Razodetje 12,7–12).

Zakaj je satan padel iz nebes? Padel je zaradi svoje ošabnosti. Hotel je biti Bog, namesto da bi bil Božji služabnik. Bodite pozorni na to, kako se satan izraža v Izaiju 14,12–15: »Povzpel se bom ... Povzdignil bom ... Sedèl bom ...« V Ezeielu 28,12–15 beremo, da je bil satan čudovito lep angel. Najverjetneje je bil najpomembnejši izmed angelov, maziljeni kerub, najlepša izmed Božjih stvaritev – vendar s svojim položajem ni bil zadovoljen. Želel je namreč sam postati Bog, ali preprosto rečeno, želel je Boga vreči s prestola in zavladati vesolju. Satan je hotel biti Bog – in zanimivo je, da je prav k temu skušal tudi Adama in Evo v edenskem vrtu (Prva Mojzesova knjiga 3,1–5). Kako je satan padel iz nebes? »Padec« pravzaprav ni primeren izraz za to, kar se je zgodilo. Ustrezneje bi bilo reči, da je Bog satana iz nebes izgnal (Ezekiel 28,16–17). Satan iz nebes ni padel, ampak je bil od tam pahnjen. Izgnan je bil zaradi svojega grešnega uporništva. Kdor še naprej sodeluje s satanom, bo skupaj z njim deležen dokončne, večne izključenosti (Evangelij po Mateju 13,41.50; 25,41; Razodetje 20,10–15; 21,8).

English


Povratek na slovensko domačo stran

Kako, zakaj in kdaj je satan padel iz nebes?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries