settings icon
share icon
Vprašanje

V kakšnem smislu je satan Bog tega sveta (2 Korinčanom 4,4)?

Odgovor


Besedna zveza »bog tega sveta« (ali »bog tega veka«) nakazuje, da je satan glavni dejavnik vpliva na ideale, mnenja, cilje, upanja in stališča večine ljudi. Pod njegovim vplivom so tudi svetovni nazori, izobraževalni sistemi in trgovina tega sveta. Misli, ideje, spekulacije in lažne religije sveta so pod satanovim nadzorom, izšle so iz njegovih laži in prevar.

Satan je v Pismu Efežanom 2,2 imenovan »poglavar oblasti zraka«, v Evangeliju po Janezu 12,31 pa »vladar tega sveta«. Ti dve in številna druga poimenovanja odražajo, kaj vse satan zmore. Poimenovanje »poglavar oblasti zraka« na primer izraža, da satan nekako vlada temu svetu in ljudem na njem.

To ne pomeni, da vlada povsem; Bog je namreč vendarle suveren. Pomeni pa, da je Bog v svoji neskončni modrosti dopustil, da satan deluje na tem svetu v mejah, ki mu jih je postavil Bog. V Svetem pismu resda piše, da ima satan moč nad svetom: a ne pozabimo, da mu je dal Bog oblast samo nad nekristjani. Kristjani niso več pod njegovo vladavino (Kološanom 1,13). Nekristjani pa so ujeti v hudičevi zanki (2 Timotej 2,26), tičijo v zlu (1 Janez 5,19) in so podrejeni satanu (Efežanom 2,2).

Kadar torej v Svetem pismu piše, da je satan »bog tega sveta«, to ne pomeni, da ima najvišjo oblast. Pomeni, da satan na posebne načine deluje na neverni svet. V Drugem pismu Korinčanom 4,4 beremo, da se neverniki ravnajo po satanovem načrtu: »[Nevernikom je] bog tega sveta zaslepil misli, tako da jim ne zasveti razsvetljenje evangelija o veličastvu Kristusa[.]« Satanov načrt vključuje širjenje lažnih nazorov po svetu – stališč in prepričanj, ki nevernega zaslepijo za resnico evangelija. To so satanove trdnjave, v katere so ljudje ujeti; osvoboditi pa jih mora Kristus.

Primer takega lažnega nazora je prepričanje, da si lahko človek Božje odobravanje pridobi s kakimi dejanji. V skoraj vseh lažnih religijah je prevladujoča tema to, kako naj si človek pri Bogu z zaslugami pridobi večno življenje. Toda prizadevanje, da bi si odrešenje prislužili z dobrimi deli, je v nasprotju s svetopisemskim razodetjem. Kaj takega namreč ni mogoče, saj je večno življenje brezplačen dar (gl. Efežanom 2,8–9), ki je na voljo edino po Jezusu Kristusu (Janez 3,16; 14,6). Mogoče se sprašujete, zakaj človeštvo brezplačnega daru odrešenja ne prejme kar tako (Janez 1,12). Odgovor se glasi: zato, ker je satan, bog tega sveta, človeštvo speljal v skušnjavo, da sledi njegovi ošabnosti. Satan naredi načrt, neverni svet mu sledi in človeštvo še naprej živi v prevari. Nič čudnega, da Sveto pismo satana imenuje lažnivca (Janez 8,44).

English


Povratek na slovensko domačo stran

V kakšnem smislu je satan Bog tega sveta (2 Korinčanom 4,4)?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries