settings icon
share icon
Vprašanje

Kakšen je pogled krščanstva na samomor? Kaj pravi Sveto pismo o samomoru?

Odgovor


Glede na Sveto pismo, če oseba naredi samomor ni določeno ali osvoji vrata nebes ali ne. Če neodrešen človek naredi samomor s tem samo pospeši svojo pot do jezera ognja. Kakorkoli, oseba, ki je storila samomor bo dokončno v peklu zaradi zavrnitve odrešitve preko Kristusa in zaradi samomora. Sveto pismo omenja štiri kralje, ki so storili samomor: Saul (1 Samuel 31:4), Ahithophel (2 Samuel 17:23), Zimri (1 knjiga Kraljev 16:18) in Juda (Matej 27:5). Vsak od njh je bil brezbožen, zloben in grešen človek. Sveto pismo gleda na samomor kot na umor – saj pravzaprav tudi je – umor sebe. Bog je tisti, ki odloča kdaj in kako bi naj človek umrl. Da vzameš tako veliko moč v svoje roke, glede na Sveto pismo, to pomeni bogokletstvo.

Kaj pravi Sveto pismo o kristjanu, ki naredi samomor? Ne verjamem, da bo kristjan, ki naredi samomor izgubil odrešenje po Kristusu in šel v pekel. Sveto pismo namreč uči, da od trenutka, ko oseba resnično verjame v Kristusa, on ali ona pridobi večno odrešenje (Janez3:16). Glede na Sveto pismo, kristjani vedo brez vsakega dvoma, da imajo večno življenje ne glede na to kaj se zgodi. „To vam pišem, da boste vedeli, da imate večno življenje, vam, ki verujete v ime Božjega Sina” (1 Janez 5:13). Nič ne more ločiti kristjana od božje ljubezni! „Kajti prepričan sem: ne smrt ne življenje, ne angeli ne poglavarstva, ne sedanjost ne prihodnost, ne moči, ne visokost, ne globokost ne kakršna koli druga stvar nas ne bo mogla ločiti od Božje ljubezni v Jezusu Kristusu, našem Gospodu. (Rimljanom 8:38-39). Če nobena stvar ne more ločiti kristjana od Božje ljubezni in tudi kristjana, ki naredi samomor ne more nobena stvar ločiti od Božje ljubezni, potem ga tudi samomor ne more ločiti od Božje ljubezni. Jezus je umrl za vse naše grehe...in če pravi kristjan umre, ker je v času duhovnega napada in slabosti naredil samomor – je to greh za katerega je Jezus umrl na križu.

Ne moremo reči, da samomor ni resen greh proti Bogu. Glede na Sveto pismo je samomor umor in to je vedno narobe. Jaz bi resnično dvomil v resničnost vere vsakogar, ki trdi, da je kristjan, a naredi samomor. Ni okoliščine, ki bi lahko opravičevala nekoga, še posebej ne kristjana, da si vzame življenje. Kristjani so poklicani, da živijo svoje življenje za Boga – odločitev kdaj umreti je Božja in samo Božja. Mogoče je dober način predstavitve samomora za kristjane iz knjige Estera. V Perziji so imeli zakon, ki je vsakogar, ki je nepovabljen prišel pred kralja, pahnil v smrt, razen če je bil kralj usmiljen. Samomor za kristjana pomeni pospeševanje priložnosti, da prideš pred kralja namesto, da čakaš, da te pokliče. Položil bo dvom vate, prizanesljiv bo glede večnega življenja, ampak to ne pomeni, da se bo s tabo veselil. Čeprav ne opisuje samomora, je verz iz Svetega pisma 1 Korinčanom 3:15 verjetno dober opis kaj se zgodi s kristjanom, ki naredi samomor: „Tisti pa, čigar delo bo zgorelo, bo trpel škodo. Sam se bo sicer rešil, vendar kakor skozi ogenj.”

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kakšen je pogled krščanstva na samomor? Kaj pravi Sveto pismo o samomoru?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries