settings icon
share icon
Vprašanje

Kaj je sad Svetega Duha?

Odgovor


Pismo Galačanom 5,22–23 pravi: »Sad Duha pa je: ljubezen, veselje, mir, potrpežljivost, blágost, dobrotljivost, zvestoba, krotkost, samoobvladanje.« Sad Svetega Duha je rezultat posvečujočega dela Svetega Duha v življenju kristjana. Sveto pismo jasno pove, da vsak prejme Svetega Duha v trenutku, ko začne verovati v Jezusa Kristusa (Pismo Rimljanom 8,9; Prvo pismo Korinčanom 12,13; Pismo Efežanom 1,13–14). Eden prvotnih namenov, da pride Sveti Duh v življenje vsakega kristjana, je, da ga spremeni v Kristusovo podobo (Drugo pismo Korinčanom 3,17–18). Ta proces, ki ga Sveti Duh doseže v kristjanih, obrodi po njih Kristusu podobne značilnosti.

Sad Svetega Duha je v neposrednem nasprotju z dejanji grešne človeške narave in jim oporeka. »Sicer pa so dela mesa očitna. To so: nečistovanje, nečistost, razuzdanost, malikovanje, čaranje, sovraštva, prepirljivost, ljubosumnost, jeze, častihlepnosti, razprtije, strankarstva, nevoščljivosti, pijančevanja, žretja in kar je še takega. Glede tega vas vnaprej opozarjam, kakor sem vas že opozoril: tisti, ki počenjajo takšne stvari, ne bodo podedovali Božjega kraljestva« (Pismo Galačanom 5,19–21) Ta odlomek v različni meri opisuje vse ljudi, ki ne pripadajo Kristusu in torej niso pod vplivom Svetega Duha, ki bi prebival v njih. Grešna človeška narava obrodi določeno vrsto sadu (obnašanja), ki odraža, kakšni so ljudje, in Sveti Duh obrodi specifično vrsto sadu (obnašanja) v kristjanih, ki odražajo njegovo naravo.

Krščansko življenje je bitka med starim grešnim mesom in novo naravo, ki jo vodi Sveti Duh, ki prebiva v kristjanu (Pismo Galačanom 5,16–18). Kot odrešeni sveti, ki jim je odpuščeno in so opravičeni po veri v Kristusa, so kristjani še vedno ujeti v telo, ki si še vedno želi grešnih stvari (Pismo Rimljanom 7,14–25). Vendar pa v kristjanih, v nasprotju z nekristjani, prebiva Sveti Duh, ki v njih razvija pobožen značaj. Sveti Duh aktivno deluje v vsakem kristjanu in premaguje dejanja grešne narave. Noben kristjan ne bo nikoli popolnoma sposoben vedno popolno kazati sad Svetega Duha. Vendar je za resnično spreobrnjeno življenje značilno vztrajno prizadevanje za postopoma vse večjo predanost Svetemu Duhu, ki obrodi vse več svojega sadu v kristjanu. Pristni kristjan sodeluje s Svetim Duhom, da bi premagala nasprotujoče grešne želje. Sad Duha je to, kar Bog želi, da kaže naše življenje. Sad Duha je to, kar kristjan želi, da kaže njegovo življenje. Delovanje Svetega Duha, ki prebiva v kristjanu, pa omogoči, da se to zgodi.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kaj je sad Svetega Duha?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries