settings icon
share icon
Vprašanje

Kako lahko razumem knjigo Razodetje?

Odgovor


Ključ za točno razlaganje Svetega pisma, še posebej knjige Razodetje, je uporabljanje načel historično-gramatične metode. Prava hermenevtika zahteva razlaganje besedila v sobesedilu glede na njegovo zvrst. Z drugimi besedami je svetopisemska hermenevtika dobesedna znanost razlaganja Svetega pisma. Razen če zvrst jasno kaže, da je avtor uporabljal preneseni jezik, ga je treba razumeti v naravnem dobesednem smislu. Ne smemo iskati »skritih« pomenov, če je naravni, dobesedni pomen smiseln v sobesedilu. Ne smemo poduhovljati Svetega pisma. Če pripisujemo alegorične ali prispodobne pomene besedam ali besednim zvezam namesto jasnega, dobesednega namena avtorja pod vodstvom Svetega Duha, je to zloraba Svetega pisma.

En primer je Razodetje 20. Mnogi bodo pripisovali različne pomene omembam tisočletnega obdobja. Vendar jezik na noben način ne kaže, da bi morali omembo tisočih let vzeti tako, kot da pomeni kaj drugega kot dobesedno časovno obdobje tisoč let.

Preprost oris za knjigo Razodetje najdemo v Razodetju 1,19. V prvem poglavju vstali in poveličani Kristus govori Janezu. Kristus je naročil Janezu: »Zapiši torej, kar si videl, kar je in kar se bo zgodilo poslej!« Stvari, ki jih je Janez že videl, so zapisane v 1. poglavju. »Kar je« (stvari, ki so bile prisotne v Janezovem času), je zapisano v poglavjih 2–3 (pisma cerkvam). »Kar se bo zgodilo poslej« (prihodnje stvari), je zapisano v poglavjih 4–22.

Na splošno povedano, poglavja 4–18 Razodetja govorijo o Božjih sodbah ljudem na zemlji. Te sodbe niso za Cerkev (Prvo pismo Tesaloničanom 5,2.9). Preden se bodo začele sodbe, bo Cerkev odstranjena z zemlje v dogodku, ki se imenuje odvzem kristjanov z zemlje (Prvo pismo Tesaloničanom 4,13–18; Prvo pismo Korinčanom 15,51–52). Poglavja 4–18 opisujejo čas »stiske za Jakoba« – stiske za Izrael (Jeremija 30,7; Daniel 9,12; 12,1). To je tudi čas, ko bo Bog sodil nevernikom za njihovo uporništvo proti Bogu.

Poglavje 19 opisuje Kristusov ponovni prihod s cerkvijo, Kristusovo nevesto. Porazil bo zver in lažnega preroka in ju vrgel v ognjeno jezero. V poglavju 20 Kristus hudiča zveže in ga vrže v brezno. Potem Kristus vzpostavi svoje kraljestvo na zemlji, ki bo trajalo tisoč let. Ob koncu tisočih let bo hudič izpuščen in bo vodil upor proti Bogu. Hitro bo poražen in tudi vržen v ognjeno jezero. Potem se bo zgodila poslednja sodba, sodba za vse nevernike, ko bodo tudi oni vrženi v ognjeno jezero.

Poglavji 21 in 22 opisujeta to, kar imenujemo večno stanje. V teh poglavjih nam Bog pove, kakšna bo večnost z njim. Razodetje se da razumeti. Bog nam ga ne bi dal, če bi bil njegov pomen v celoti skrivnost. Ključ za razumevanje Razodetja pa je, da ga razlagamo čim bolj dobesedno. Razodetje govori, kar pomeni, in pomeni, kar govori.

English


Povratek na slovensko domačo stran

Kako lahko razumem knjigo Razodetje?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries