settings icon
share icon
Vprašanje

Kakšna je razlika med dušo in duhom človeka?

Odgovor


Človek je živa duša, ki je sestavljena iz telesa in duha (Prva Mojzesova knjiga 2,7). Duh je prvotno nematerialni vidik, ki ga Sveto pismo pripisuje človeštvu. Beseda »duh« se nanaša samo na nematerialen del človeštva. Ljudje imamo duha, vendar nismo duhovi. Sveto pismo pravi, da so samo verujoči (odrešeni) duhovno živi (Prvo pismo Korinčanom 2,11; Pismo Hebrejcem 4,12; Jakobovo pismo 2,26), medtem ko so neverujoči (izgubljeni) duhovno mrtvi (Pismo Efežanom 2,1–5; Pismo Kološanom 2,13). V Pavlovem pisanju je duhovno ključno za življenje verujočega (Prvo pismo Korinčanom 2,14–15; 3,1; Pismo Efežanom 1,3; 5,19; Pismo Kološanom 1,9; 3,16). Duh je element v človeštvu, ki nam daje zmožnost, da imamo oseben odnos z Bogom. Kadarkoli se uporablja beseda »duh«, se nanaša na nematerialen del človeštva, ki se »poveže« z Bogom, ki je sam duh (Evangelij po Janezu 4,24).

Beseda »duša« se nanaša na kombinirani nematerialni (duh) in materialni (telo) vidik človeštva. Človek je duša, ki ima duha. V svojem najosnovnejšem smislu beseda »duša« pomeni ›življenje‹ in se nanaša na enost telesa in duha. Poleg bistvenega pomena Sveto pismo govori o duši prvotno tako, da je mrtva in podvržena sodbi zaradi greha. Človeštvo rado greši (Prva Mojzesova knjiga 6,5). Ezekiel 18,20a pravi: »Duša, ki greši, umre.« Pismo Efežanom 2,1 trdi, da so tisti (tiste duše) brez Kristusa »mrtvi zaradi svojih prestopkov in grehov«. Človeštvo je po naravi hudobno, posledica tega pa je, da je naša duša pokvarjena in izprijena. Brez Kristusa je naš duh mrtev in naše telo umira. Življenjsko načelo duše je odstranjeno iz telesa v času telesne smrti (Prva Mojzesova 35,18; Evangelij po Luku 23,46). Duša, tako kot pri duhu, je središče duhovnih in čustvenih izkušenj (Job 30,25; Psalm 43,5; Jeremija 13,17). Duša se v svojem najosnovnejšem smislu nanaša na celotno osebo, telo in duha, naj bo to v tem življenju ali v življenju po smrti.

Duša in duh sta povezana, ampak ločljiva (Pismo Hebrejcem 4,12). Duša je bistvo bitja človeštva; je to, kdo smo. Duh je vidik človeške duše, ki se poveže z Bogom.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kakšna je razlika med dušo in duhom človeka?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries