settings icon
share icon
Vprašanje

Ali obstajajo različne ravni kazni v peklu?

Odgovor


Ideja, da obstajajo različne ravni kazni v peklu, izhaja predvsem iz Božanske komedije, ki jo je napisal Dante Alighieri med letoma 1308 in 1321. V pesmi rimski pesnik Virgil vodi Danteja skozi devet krogov pekla. Krogi so koncentrični in predstavljajo postopno povečanje zlobnosti in dosežejo vrh v središču zemlje, kjer je ujet hudič. Grešniki vsakega kroga so kaznovani tako, kot ustreza njihovim zločinom. Vsakega grešnika za vso večnost teži najhujši greh, ki ga je zagrešil. Po Danteju se krogi vrstijo od prvega, kjer prebivajo nekrščeni in krepostni pogani, do samega središča pekla, ki je rezervirano za tiste, ki so zagrešili najhujši greh – izdajstvo Boga.

Čeprav Sveto pismo tega izrecno ne pove, lahko z uporabo veljavnega sklepanja in logične izpeljave iz Svetega pisma, ki tolmači Sveto pismo, zaključimo, da obstajajo različne ravni kazni v peklu. V Razodetju 20,11–15 so ljudje sojeni »po tem, kar je bilo napisano v knjigah, po svojih delih« (Razodetje 20,12; gl. tudi Evangelij po Mateju 11,20–24; Evangelij po Luku 20,25–47). Vsi ljudje na tem sojenju so vrženi v ognjeno jezero (Razodetje 20,13–15). Zato je mogoče namen sojenja, da se določi, kako huda bo kazen vsakega posameznika v peklu. Ne glede na to je biti vržen v malo manj vroč del ognjenega jezera slaba tolažba za tiste, ki so še vedno obsojeni za vso večnost.

Drugega pokazatelja, da morda obstajajo različne ravni kazni v peklu, najdemo v Jezusovih besedah: »Kajti tisti služabnik, ki spozna voljo svojega gospodarja, a ničesar ne pripravi in ne dela po njegovi volji, bo hudo tepen. Tisti pa, ki je ne spozna in stori kaj takega, kar zasluži udarce, bo malo tepen. Od vsakega, ki mu je bilo veliko dano, se bo veliko zahtevalo, in komur so veliko zaupali, bodo od njega toliko več terjali« (Evangelij po Luku 12,47–48).

Ne glede na ravni kazni v peklu je jasno, da je pekel kraj, ki bi se mu morali v celoti izogniti.

Trezna realnost je, da Sveto pismo pravi, da bo večina ljudi pristala v peklu: »… široka so vrata in prostorna je pot, ki vodi v pogubo, in veliko jih je, ki vstopajo po njej. Kako ozka so vrata in kako tesna je pot, ki vodi v življenje, in malo jih je, ki jo najdejo« (Evangelij po Mateju 7,13–14). Vprašanje, ki si ga mora vsak zastaviti, je: »Na kateri poti sem jaz?« »Mnogi« na široki poti imajo nekaj skupnega – vsi so zavrnili Kristusa kot eno in edino pot v nebesa. Jezus je rekel: »Jaz sem pot, resnica in življenje. Nihče ne pride k Očetu drugače kot po meni« (Evangelij po Janezu 14,6). Ko je rekel, da je on edina pot, je točno to tudi mislil (gl. Evangelij po Janezu 3,36). Vsak, ki sledi drugi »poti« kot samo Jezusu Kristusu, je na široki poti, ki vodi k uničenju v peklu. Najsi obstajajo različne ravni kazni v peklu ali ne, je trpljenje za vse, ki so tam, grozno, strašno, večno in neizogibno (Evangelij po Luku 16,19–31).

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Ali obstajajo različne ravni kazni v peklu?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries