settings icon
share icon
Vprašanje

Ali obstajajo različne ravni nebes?

Odgovor


Tisti, ki zagovarjajo, da obstajajo različne ravni nebes, pogosto navajajo Drugo pismo Korinčanom 12,2: »Vem za človeka v Kristusu. Pred štirinajstimi leti je bil vzet do tretjih nebes – ali v telesu, ne vem, ali brez telesa, ne vem, to ve Bog.« To razlagajo tako, kot da obstajajo tri različne ravni nebes, raven za »super predane kristjane« ali kristjane, ki so dosegli visoko raven duhovnosti, raven za »običajne« kristjane in raven za kristjane, ki niso zvesto služili Bogu. Ta pogled nima osnove v Svetem pismu.

Pavel ne pravi, da obstajajo tri nebesa ali celo tri ravni nebes. Odvisno od sobesedila Sveto pismo uporablja izraz nebesa za opis treh različnih »področij« – nebo, kjer so oblaki in kjer letajo ptice (Prva Mojzesova knjiga 1,20; 15,5; 27,28; Peta Mojzesova knjiga 2,25; 4,17; 33,28; Pridigar 1,13), zunanji prostor, kjer so sonce, luna in zvezde (Prva Mojzesova knjiga 8,2; Sodniki 5,20), in prebivališče Boga (Peta Mojzesova knjiga 26,15; 33,26; Prva knjiga kraljev 8,30.39; Psalm 2,4; 14,2; 68,34; 102,20; Žalostinke 3,50). Ko Sveto pismo pravi, da Bog prebiva v nebesih, prinese idejo o Božji vzvišenosti, skrivnostnosti in neomejenosti. V Drugem pismu Korinčanom 12,2 Pavel pravi, da ga je Bog vzel v Božje bivališče, nebesa, ki so področje onkraj fizičnega vesolja, kjer prebiva Bog. Ideje o različnih ravneh nebes ni v tem odlomku.

Zmotna, priljubljena miselnost o različnih ravneh nebes morda delno izhaja iz Dantejeve Božanske komedije, kjer pesnik opisuje nebesa in pekel, da imata devet različnih ravni. Vendar je Božanska komedija izmišljeno delo. Ideja o različnih ravneh nebes je Svetemu pismu tuja.

Sveto pismo pa govori o različnih nagradah v nebesih (Evangelij po Mateju 25,14–30; Evangelij po Luku 19,11–27; Prvo pismo Korinčanom 3,8; Drugo pismo Korinčanom 9,6). Glede nagrad je Jezus rekel: »Glej, pridem kmalu in z mano pride moje plačilo, da povrnem vsakomur po njegovem delu« (Razodetje 22,12). Ker bo Jezus delil nagrade glede na to, kar smo storili, lahko varno rečemo, da bo napočil čas za nagrajevanje vernikov in da se bodo nagrade razlikovale od človeka do človeka.

Samo tista dela, ki bodo preživela Božji očiščevalni ogenj, imajo večno vrednost in bodo vredna nagrade. Ta dragocena dela, vredna nagrade, Sveto pismo omenja kot »zlato, srebro, dragocene kamne« (Prvo pismo Korinčanom 3,12). To so stvari, ki so zgrajene samo na temelju Kristusa (samo v skladu z njim). Tista dela, ki ne bodo nagrajena, Sveto pismo imenuje »les, seno ali slamo«. To so nauki, ki niso v skladu samo s Kristusom: zmote, drugoverstva in krivoverstva. Nagrade bodo razdeljene pred »Kristusovim sodnim stolom«, mestom, kjer se bo ocenjevalo življenje ljudi z namenom pridobitve nagrad (Pismo Rimljanom 14,10–12; Drugo pismo Korinčanom 5,10). Večna sodba vernikov se nikoli ne nanaša na kazen za greh. Jezus Kristus je bil kaznovan za naš greh, ko je umrl na križu namesto nas. Božje trdno stališče do nas je: »Zakaj milosten bom do njihovih krivic in njihovih grehov se ne bom več spominjal« (Pismo Hebrejcem 8,12). Kako veličastna resničnost! Kristjanom se ni nikoli treba bati večne kazni, ampak se lahko veselijo večne nagrade v nebesih. Če zaključimo, različne ravni nebes ne obstajajo, obstajajo pa različne ravni nagrad v nebesih.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Ali obstajajo različne ravni nebes?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries