settings icon
share icon
Vprašanje

Kaj pravi Sveto pismo o rasti cerkve?

Odgovor


Sveto pismo ne govori specifično o sodobnem konceptu rasti cerkve. Potrjuje, da je Jezus Kristus temelj Cerkve (Prvo pismo Korinčanom 3,11). Jezus je rekel: »… bom sezidal svojo Cerkev in vrata podzemlja je ne bodo premagala« (Evangelij po Mateju 16,18). Jezus Kristus je tudi glava Cerkve (Pismo Efežanom 1,18–23) in življenje Cerkve (Evangelij po Janezu 10,10). Zato si je treba zapomniti, da je prava rast cerkve kraljestvo in odgovornost Jezusa Kristusa.

S človeškega stališča je rast relativna in obstajajo različne vrste rasti, od katerih nekatere nimajo nič skupnega s številkami. Cerkev je lahko živa in raste, tudi če se število članov/obiskovalcev ne spreminja. Če tisti v cerkvi rastejo v milosti in spoznanju Gospoda Jezusa, se podrejajo njegovi volji, kot je razodeta v Svetem pismu, tako posamezno in skupno, bo ta cerkev izkusila pravo rast. Po drugi strani pa lahko cerkev vsak teden pridobiva nove člane, ima ogromno članov, a še vedno duhovno stagnira.

Lokalna cerkev raste številčno, ko nekateri sejejo seme evangelija (evangelisti), drugi pa seme zalivajo (pastorji/učitelji). Vendar bodite pozorni, da je Bog tisti, ki daje rast (Prvo pismo Korinčanom 3,5–9). Tisti, ki sejejo, in tisti, ki zalivajo, bodo dobili svojo nagrado po svojem delu (Prvo pismo Korinčanom 3,8). V zdravih cerkvah vsakega učenca poučujejo, opremijo in spodbujajo, da služi v okviru svoje duhovne nadarjenosti za rast telesa (Pismo Efežanom 4,11–16; Pismo Rimljanom 12,3–8). Cerkev običajno raste glede na število vernikov, ki učinkovito služijo v Kristusovem telesu in okoliški skupnosti. Obstajati mora obilje sejanja in zalivanja, da bi lokalna cerkev rasla duhovno in številčno.

Opis žive in rastoče cerkve najdemo v Apostolskih delih 2,42–47, kjer so bili verniki »stanovitni v nauku apostolov in v občestvu, v lomljenju kruha in v molitvah.« Služili so drug drugemu v ljubezni in oznanjali evangelij v skupnosti. Gospod »pa jim je vsak dan pridruževal te, ki so našli odrešenje.« Ko je cerkev poslušna apostolskim naukom Svetega pisma, bodo člani ljubeče služili drug drugemu in evangelizirali izgubljene. Cerkev bo izkusila duhovno rast in praviloma številčno rast, ker Bog deluje v njihovi sredi.

English


Povratek na slovensko domačo stran

Kaj pravi Sveto pismo o rasti cerkve?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries