settings icon
share icon
Vprašanje

Kaj pravi Sveto pismo o rasizmu, predsodkih in diskriminaciji?

Odgovor


V tej diskusiji moramo najprej razumeti, da obstaja samo ena rasa – človeška rasa. Belci, Afričani, Azijci, Indijci, Arabci in Judje niso različne rase. So različne narodnosti ene človeške rase. Vsi ljudje so ustvarjeni enakovredno po podobi in podobnosti Boga (Prva Mojzesova knjiga 1,26–27). Bog je tako vzljubil grešni svet, da je poslal Jezusa, da žrtvuje svoje življenje za nas (Evangelij po Janezu 3,16). »Svet« očitno vključuje vse narodnostne skupine, saj bodo ljudje v nebesih iz vseh narodov, rodov, ljudstev in jezikov (Razodetje 7,9). Rasističen kristjan je oksimoron [bistroumni nesmisel, ki veže navidezno protislovne pojme], nasprotje izrazov.

Bog ne kaže pristranskosti (Peta Mojzesova knjiga 10,17; Apostolska dela 10,34; Pismo Rimljanom 2,11; Pismo Efežanom 6,9), zato je ne bi smeli niti mi. Jakobovo pismo 2,4 pravi, da so tisti, ki diskriminirajo, »sodniki s hudobnimi mislimi«. Pač pa moramo ljubiti svoje bližnje kot sami sebe (Jakobovo pismo 2,8). V Stari zavezi je Bog razdelil človeštvo na dve skupini: Jude in pogane. Božji namen je bil, da bi bili Judje kraljestvo duhovnikov, ki naj bi služili poganskim narodom. Namesto tega so Judje večinoma postali ponosni na svoj položaj in so prezirali pogane. Evangelij Jezusa Kristusa konča to grešno razdelitev v Cerkvi in podre steno pregrade, to je sovraštvo (Pismo Efežanom 2,14). V Cerkvi Jezusa Kristusa so vse oblike rasnih predsodkov in rasne diskriminacije sramotenje Kristusovega dela na križu.

Jezus naroča svojim učencem, naj se ljubimo med seboj, kot nas ljubi on (Evangelij po Janezu 13,34). Bog, naš nebeški Oče, ljubi vse ljudi s splošno milostjo. Od nas želi, da ljubeče izkazujemo enako, splošno milost vsem ljudem ne glede na njihovo narodnost. Jezus uči v Evangeliju po Mateju 25, da kar storimo za najmanjšega izmed njegovih bratov, storimo zanj. Če ravnamo s kristjanom druge narodnosti z zaničevanjem, prizadenemo nekoga, za kogar je Jezus umrl. Če slabo ravnamo s katerim koli človekom, ki je ustvarjen po Božji podobi, grešimo (Jakobovo pismo 3,9).

Rasizem v različnih oblikah in različnem obsegu je bil tisoče let nadloga v vidni Cerkvi. Bratje in sestre vseh narodnosti, tako ne bi smelo biti. Žrtve rasizma, predsodkov in diskriminacije morajo odpustiti storilcem, ki se pokesajo. Pismo Efežanom 4,32 pravi: »Bodite drug do drugega dobrosrčni in usmiljeni ter drug drugemu odpuščajte, kakor je tudi vam Bog milostno odpustil v Kristusu.« Rasisti si ne zaslužijo vašega odpuščanja, ampak tudi vi si niste zaslužili Božjega odpuščanja. Če se pokesajo, ste dolžni v Kristusu, da jim odpustite. Tisti, ki trdijo, da so kristjani, a izvajajo rasizem, predsodke in diskriminacijo, se morajo preiskati in pokesati. »Sami se preverite, ali ste verni, in preizkusite se. Ali ne spoznavate, da je Jezus Kristus v vas? Morda pa preizkušnje niste prestali!« (Drugo pismo Korinčanom 13,5; gl. Prvo Janezovo pismo 4,19-21). Naj se Pismo Galačanom 3,28 v popolnosti uresniči v Kristusovi Cerkvi: »Ni ne Juda ne Grka, ni ne sužnja ne svobodnjaka, ni ne moškega ne ženske: kajti vsi ste eden v Kristusu Jezusu.«

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kaj pravi Sveto pismo o rasizmu, predsodkih in diskriminaciji?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries