settings icon
share icon
Vprašanje

Ali je mogoče dušo prodati hudiču?

Odgovor


V znameniti legendi o učenjaku Faustu ta sklene kupčijo s hudičem: v zameno za Faustovo dušo hudič Faustu obljubi nadnaravne moči in vsakovrstne užitke za 24 let. Kupčija je sklenjena in Faust se preda užitkom. A sodba nad njim je zapečatena. Ob preteku 24 let Faust poskusi hudičev prvotni načrt spodkopati, a ga vseeno doleti strašna poguba. Legenda je sicer primerna tema za kako moraliteto in kot ponazoritev visoke cene za greh, vendar podrobnosti zgodbe ne ustrezajo naukom Svetega pisma.

V Svetem pismu ni nobene omembe človeka, ki bi dušo prodal hudiču, in nobene omembe, na podlagi katere bi lahko sklepali, da je kupčija s hudičem sploh mogoča. Tu je nekaj dejstev o satanu, kakor jih predstavlja Sveto pismo:

1. Satan je tako močan, da se lahko zoperstavlja celo angelom (Juda 1,9; Daniel 10,12–13).
2. Satan poskuša druge preslepiti tako, da se preoblači v angela luči (2 Korinčanom 11,14–15).
3. Bog je zagotovil način, da se lahko branimo pred satanovimi napadi (Efežanom 6,11–12).
4. Satanovo moč omejuje Bog s svojo voljo (Job 1,10–12; 1 Korinčanom 10,13).
5. Satan ima kot »bog tega sveta« oblast nad tistimi, ki na svetu živijo brez Kristusa (2 Korinčanom 4,4).

Seveda kdaj koga doleti trpljenje, ki je neposredno pod oblastjo satana; tak primer je bila jasnovidna dekla v Filipih (Apostolska dela 16,16–19). Potem so bili tu še ljudje, ki so se posvetili hudičevemu delu, na primer čarodej Simon (Apostolska dela 8,9–11) in vražar Elíma (prav tam, 13,8). A v vseh treh primerih je Božja moč premagala usužnjenost satanu. Simon je celo dobil priložnost, da se spreobrne (prav tam, 8,22). Simonova »kupčija« s hudičem (da mu je »prodal« dušo) torej ni bila nepreklicna.

Brez Kristusa smo vsi pod obsodbo (Rimljanom 3,23). Preden smo bili odrešeni, smo bili vsi v suženjstvu hudiča, kakor pravi Janez v svojem prvem pismu 5,19: »Vemo, da smo iz Boga, in ves svet leži v Hudobnem.« (CHR) Toda slavimo Boga, saj imamo novega gospodarja, takega, ki lahko stre okove greha in nas osvobodi (1 Korinčanom 6,9–11; Marko 5,1–15).

English


Povratek na slovensko domačo stran

Ali je mogoče dušo prodati hudiču?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries