settings icon
share icon
Vprašanje

Zakaj naj bi brali / preučevali Sveto pismo?

Odgovor


Sveto pismo naj bi brali in preučevali, ker je to Božja beseda za nas. Sveto pismo je dobesedno »navdihnjeno od Boga« (Drugo pismo Timoteju 3,16). Z drugimi besedami, to je Božja beseda za nas. Obstaja toliko vprašanj, ki so jih postavljali filozofi, na katere je Bog odgovoril v Svetem pismu. Kaj je namen življenja? Od kod prihajam? Ali obstaja življenje po smrti? Kako pridem v nebesa? Zakaj je svet poln zla? Zakaj se borim, da bi delal dobro? Poleg teh »velikih« vprašanj nam Sveto pismo daje veliko praktičnih nasvetov, na primer na naslednjih področjih: Kaj naj iščem pri partnerju? Kako imam lahko uspešen zakon? Kako sem lahko dober prijatelj? Kako sem lahko dober oče ali dobra mama? Kaj je uspeh in kako ga dosežem? Kako se lahko spremenim? Kaj je resnično pomembno v življenju? Kako naj živim tako, da se ne bom oziral nazaj z obžalovanjem? Kako lahko zmagoslavno premagujem krivične okoliščine in slabe dogodke v življenju?

Sveto pismo bi morali brati in preučevati, ker je popolnoma zanesljivo in brez napake. Sveto pismo je edinstveno med tako imenovanimi »svetimi« knjigami, in sicer po tem, da ne daje samo moralnih naukov z besedami: »Zaupaj mi.« Pač pa ga lahko preizkusimo tako, da preverimo stotine podrobnih prerokb, ki jih vsebuje, tako da preverimo zgodovinske dogodke, ki jih opisuje, in znanstvena dejstva, na katera se nanaša. Tisti, ki pravijo, da so v Svetem pismu napake, imajo ušesa zaprta za resnico. Jezus je nekoč vprašal, kaj je laže reči: »Grehi so ti odpuščeni« ali »Vstani, vzemi svojo posteljo in hodi.« Potem je dokazal, da lahko odpušča grehe (nekaj, česar se ne da videti z očmi), tako da je ozdravil hromega (nekaj, kar so tisti okrog njega lahko preizkusili na svoje oči). Podobno nam je dano zagotovilo, da je Božja beseda resnična, ko govori o duhovnih področjih, ki jih ne moremo preizkusiti s svojimi čuti, tako da se izkaže za resnično na področjih, ki jih lahko preizkusimo, na primer natančnost na področju zgodovine, znanosti in prerokb.

Sveto pismo bi morali brati in preučevati, ker se Bog ne spreminja in ker se narava človeštva spreminja; za nas je Sveto pismo ravno tako pomembno kot takrat, ko je bilo napisano. Medtem ko se tehnologija spreminja, se narava in želje človeštva ne spreminjajo. Ugotavljamo, da če beremo strani svetopisemske zgodovine, najsi gre za odnose med posamezniki ali družbo, še vedno drži: »Nič ni novega pod soncem« (Pridigar 1,9). Medtem ko človeštvo kot celota še naprej išče ljubezen in zadovoljstvo na napačnih mestih, Bog – naš dobri in milostni Stvarnik – pravi, da nam bo prinesel trajno veselje. Njegova razodeta beseda, Sveto pismo, je tako pomembna, da je Jezus o njej rekel: »Človek naj ne živi samo od kruha, ampak od vsake besede, ki prihaja iz Božjih ust« (Evangelij po Mateju 4,4). Z drugimi besedami, če želimo živeti izpolnjeno življenje, kot je nameraval Bog, moramo poslušati in izpolnjevati Božjo pisano besedo.

Sveto pismo bi morali brati in preučevati, ker obstaja veliko lažnih naukov. Sveto pismo nam daje merilo, po katerem lahko razlikujemo resnico od zmote. Govori nam, kakšen je Bog. Če imaš napačen vtis o Bogu, častiš malika ali lažnega boga. Častiš nekaj, kar Bog ni. Sveto pismo nam pove, kako lahko prideš v nebesa, in sicer ne tako, da si dober ali da si krščen ali s čimerkoli drugim, kar delamo (Evangelij po Janezu 14,6; Pismo Efežanom 2,1–10; Izaija 53,6; Pismo Rimljanom 3,10–18; 5,8; 6,23; 10,9–13). S tem nam Božja beseda kaže, kako zelo nas Bog ljubi (Pismo Rimljanom 5,6–8; Evangelij po Janezu 3,16). In ko to spoznamo, ga v zameno ljubimo (Prvo Janezovo pismo 4,19).

Sveto pismo nas opremi, da služimo Bogu (Drugo pismo Timoteju 3,17; Pismo Efežanom 6,17; Pismo Hebrejcem 4,12). Pomaga nam izvedeti, kako biti odrešen greha in njegove končne posledice (Drugo pismo Timoteju 3,15). Poglobljeno premišljevanje o Božji besedi in izpolnjevanje njenih učenj nam bo prineslo uspeh v življenju (Jozue 1,8; Jakobovo pismo 1,25). Božja beseda nam pomaga videti greh v našem življenju in nam pomaga, da se ga znebimo (Psalm 119,9.11). Daje nam vodenje v življenju, naredi nas modrejše od učiteljev (Psalm 32,8; 119,99; Pregovori 1,6). Sveto pismo nam preprečuje, da bi zapravili leta življenja za stvari, ki niso pomembne in ne bodo trajale (Evangelij po Mateju 7,24–27).

Branje in preučevanje Svetega pisma nam pomaga izza privlačne »vabe« videti boleči »trnek« v grešnih skušnjavah, da se lahko učimo na napakah drugih, namesto na svojih. Izkušnje so velik učitelj, toda če gre za učenje na grehu, so to strašno trd učitelj. Toliko bolje je, da se učimo na napakah drugih. Obstaja toliko svetopisemskih likov, od katerih se lahko učimo; nekateri so nam lahko tako pozitivni kot negativni zgledi v različnih obdobjih svojega življenja. Na primer, David nas pri porazu Goljata uči, da je Bog večji od vsega, za kar nas prosi, naj se s tem spopademo (Prva Samuelova knjiga 17). Njegova predaja skušnjavi, ko je zagrešil prešuštvo z Batšebo, pa nam odkrije, kako dolgotrajne in strašne so lahko posledice trenutka grešnega užitka (Druga Samuelova knjiga 11).

Sveto pismo je knjiga, ki ni namenjena samo branju. To je knjiga za preučevanje, da jo lahko uporabimo v življenju. Drugače je tako, kot da bi požirali hrano, ne da bi jo prežvečili, potem pa bi jo izpljunili – tako ne bi dobili nobene hranilne vrednosti. Sveto pismo je Božja beseda. Kot takšno je ravno tako zavezujoče kot zakoni narave. Lahko ga ne upoštevamo, vendar to delamo v svojo škodo, tako kot bi bilo, če ne bi upoštevali zakona težnosti. Ne moremo dovolj poudariti, kako pomembno je Sveto pismo v našem življenju. Preučevanje Svetega pisma lahko primerjamo z iskanjem zlata. Če se le malo potrudimo in samo »presejemo kamne v potoku,« bomo našli samo malo zlatega prahu. Bolj ko pa se potrudimo, da se zakopljemo globlje vanj, bolj bomo nagrajeni za svoja prizadevanja.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Zakaj naj bi brali / preučevali Sveto pismo?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries