settings icon
share icon
Vprašanje

Kako lahko vem, ali je nekaj greh?

Odgovor


To vprašanje vsebuje dve področji, in sicer stvari, ki jih Sveto pismo specifično omenja in označuje kot greh, in stvari, ki jih Sveto pismo ne omenja neposredno. Svetopisemski seznam različnih grehov vključuje odlomke v Pregovorih 6,16–19, Pismu Galačanom 5,19–21 in Prvem pismu Korinčanom 6,9–10. Ni dvoma, da ti odlomki predstavljajo dejanja kot grešna, stvari, ki jih Bog ne odobrava. Ubijanje, prešuštvovanje, laganje, kraja itd. – ni dvoma, da Sveto pismo predstavlja takšne stvari kot greh. Težje je določiti, kaj je grešno, na področjih, ki jih Sveto pismo ne omenja neposredno. Kadar Sveto pismo ne omenja določene stvari, imamo nekaj splošnih načel v njegovi besedi, da nas vodijo.

Prvič, kadar neka stvar ni specifično omenjena v Svetem pismu, se je dobro vprašati, ne, ali je določena stvar napačna, ampak ali je resnično dobra. Sveto pismo pravi, na primer, da moramo »skrbno izrabljati čas [vsako priložnost]« (Pismo Kološanom 4,5). Naših nekaj dni na zemlji je tako kratkih in dragocenih v primerjavi z večnostjo, da ne bi smeli izgubljati časa za sebične stvari, ampak ga uporabljati samo za takšno stvar, »da bi bila ob potrebi v izgrajevanje« (Pismo Efežanom 4,29).

Dober test grešnosti je, da ugotovimo, ali lahko iskreno, z dobro vestjo prosimo Boga, naj blagoslovi in uporabi to določeno dejavnost v svoje dobre namene. »Najsi torej jeste ali pijete ali delate kaj drugega, vse delajte v Božjo slavo« (Prvo pismo Korinčanom 10,31). Če kakorkoli dvomite, da to ugaja Bogu, je to najbolje opustiti. »Kar koli pa ne izvira iz vere, je greh« (Pismo Rimljanom 14,23). Moramo se spominjati, da sta bila naše telo in tudi duša odkupljena in pripadata Bogu. »Mar ne veste, da je vaše telo tempelj Svetega Duha, ki je v vas in ki ga imate od Boga? Ne pripadate sebi, saj ste bili odkupljeni za visoko ceno. Zato poveličujte Boga v svojem telesu« (Prvo pismo Korinčanom 6,19–20). Ta velika resnica bi morala resnično vplivati na to, kar delamo in kam gremo.

Poleg tega moramo oceniti svoja dejanja ne samo v odnosu do Boga, ampak tudi glede na njihov učinek na našo družino, prijatelje ali druge ljudi na splošno. Tudi če nas določena stvar osebno ne prizadene, je greh, če škodljivo vpliva na nekoga drugega. »Zato je dobro ne jesti mesa niti piti vina niti delati kar koli, ob čemer se utegne tvoj brat pohujšati … Mi, ki smo močni, smo dolžni prenašati slabosti šibkih, ne pa ugajati sebi« (Pismo Rimljanom 14,21; 15,1).

Nazadnje pa se spominjajte, da je Jezus Kristus naš Gospod in Odrešenik in da ne smemo dovoliti, da bi karkoli drugega imelo prednost pred našim podrejanjem njegovi volji. Nobena navada ali razvedrilo ali ambicija ne sme imeti pretiranega nadzora nad našim življenjem; samo Kristus ima to oblast. »›Vse mi je dovoljeno,‹ vendar ni vse koristno! ›Vse mi je dovoljeno,‹ toda jaz se ne bom dal ničemur podvreči« (Prvo pismo Korinčanom 6,12). »In vse, kar koli delate v besedi ali v dejanju, vse delajte v imenu Gospoda Jezusa in se po njem zahvaljujte Bogu Očetu« (Pismo Kološanom 3,17).

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kako lahko vem, ali je nekaj greh?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries