settings icon
share icon
Vprašanje

Kdaj si premlad, da bi bil v romantičnem odnosu?

Odgovor


»Zmenki«, kot jih poznamo danes, niso bili v praksi v Svetem pismu. Običajno je bil zakon v Svetem pismu vnaprej določeni pogodbeni dogovor med starši neveste in ženina. Zato nam Sveto pismo ne daje specifičnih navodil za zmenke. Vendar bi nas lahko in bi nas morala splošna svetopisemska načela informirati o zmenkih.

Oseba je premlada, da bi začela romantičen odnos, če posameznikova stopnja duševne, telesne, čustvene, družbene, izobrazbene in duhovne zrelosti ni razvita do te mere, da bi lahko upravičeno premišljevala o poroki z osebo, s katero hodi, v bližnji prihodnosti. Zmenki vodijo samo na dve možni poti. Ena pot vodi v drugi zmenek, ki mu sledi še eden, dokler postopoma ne pride do poroke. Druga pot vodi v isto število zmenkov, ki se končajo s srčno bolečino in razhodom. Dokler ni nekdo resnično pripravljen stopiti na prvo pot do logičnega cilja (poroke), ni pripravljen začeti romantičnega odnosa. Oseba je premlada, da bi začela romantičen odnos, če ne premišljuje zavestno in se ne analizira kot potencialno poročena z osebo, s katero hodi na zmenke. Taka oseba ni dovolj trdno ukoreninjena duhovno in čustveno, da bi imela zdrave romantične vezi. Zato je bolj nagnjena k sprejemanju nemodrih odločitev, ki ji lahko pustijo čustveno, telesno, psihološko in duhovno škodo. Več zmenkov z različnimi osebami, ki se končajo s prekinitvijo in zmenki z drugimi v najstniških letih, je preprosto tehnična vaja, ki jih bo spravila v ponovljene cikle zakona, ki se bo končal z ločitvijo in ponovno poroko, ko bodo odrasli. To je strašna tragedija, ki se ji je vredno modro izogniti.

Če si v romantičnem odnosu, si skoraj takoj v nenehni spolni skušnjavi, še posebej v zgodnjem obdobju pubertete v najstniških letih. Najstniki v romantičnih odnosih so nenehno oblegani s hormonskimi in družbenimi pritiski, naj imajo spolne odnose, česar niso sposobni odgovorno obvladovati. Celo brez zapletenih čustev romantičnega odnosa se najstniki spopadajo s številnimi občutki – dvomi, strahovi in zmedo, po drugi strani z veseljem in navdušenjem –, kar jih lahko zelo zmede. Mladi potrebujejo veliko časa, da sploh ugotovijo, kdo so in kako se povezujejo s svetom okrog sebe. Če bi dodali ogromne pritiske romantičnega odnosa v tem obdobju življenja, je preveč, še posebej če partner na zmenku izkuša enako premetavanje. Spodleteli romantični odnosi v najstniških letih skoraj zagotovo jamčijo škodo nežni samopodobi, ki se še oblikuje. Poleg tega se najstniki prepogosto ne morejo upreti spolni skušnjavi, kar vodi v neželeno nosečnost, uboj neželenih otrok v maternici in spolno prenosljive bolezni. Če je razmišljanje o poroki še daleč stran, je zagotovo prezgodaj za začetek zmenkov. Veliko bolj modre in varnejše za vse so skupinske aktivnosti, kjer lahko mladi razvijejo družbene spretnosti in prijateljstva z drugimi nasprotnega spola brez pritiskov in težav prezgodnjih, romantičnih navezanosti.

Dokler oseba ne ve, da se je pripravljena in sposobna ustaliti, dobiti službo, vzpostaviti dom in družino v vseživljenjski zavezanosti v zakonu, je premlada za romantične odnose. Če pa si prepričan, da si dovolj zrel, in to potrdijo tvoji starši, starešine in najboljši prijatelji, potem: »Nihče naj te ne prezira zaradi tvoje mladosti. Bodi pa vernim zgled v besedi, vedênju, ljubezni, veri in čistosti« (Prvo pismo Timoteju 4,12).

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kdaj si premlad, da bi bil v romantičnem odnosu?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries