settings icon
share icon
Vprašanje

Kaj je predestinacija? Ali je predestinacija svetopismenska?

Odgovor


Pismo Rimljanom 8,29-30 nam pravi, »Kajti tiste, ki jih je že vnaprej poznal, je tudi vnaprej določil, naj bodo skladni s podobo njegovega Sina, da bi bil ta prvorojenec med mnogimi brati. Tiste, ki jih je vnaprej določil, je tudi poklical; in tiste, ki jih je poklical, je tudi opravičil; tiste pa, ki jih je opravičil, je tudi poveličal.« Pismo Efežanom 1,5-6 in 11 pravita, »V ljubezni nas je vnaprej določil, naj bomo po Jezusu Kristusu njegovi posinovljeni otroci. Takšen je bil blagohotni sklep njegove volje, v hvalo veličastva njegove milosti, s katero nas je obdaril v Ljubljenem. V njem smo bili izbrani njemu za dediščino smo bili vnaprej določeni po načrtu njega, ki vse uresničuje po sklepu svoje volje.« Mnogi ljudje so zelo negativno nastrojeni proti doktrini predestinacije. Ampak predestinacija je svetopisemska doktrina. Ključ k temu je razumevanje, kaj predestinacija pomeni svetopisemsko.

Beseda »predestinacija«, ki je v zgornjem tekstu prevedena, izhaja iz grške besede proorizo, ki pomeni »predhodno določeno«, »določiti«, »v naprej odločeno«. Torej predestinacija je to, da Bog nekatere stvari že v naprej določi. Kaj pa je Bog v naprej določil? Glede na Pismo Rimljanom 8,29-30, je Bog v naprej določil, da bodo nekateri posamezniki skladni s podobo Njegovega Sina, bodo poklicani, upravičeni in poveličani. V bistvu Bog predestinira, da bodo nekateri posamezniki rešeni. Veliko spisov označuje vernike v Kristusa za izbrane (Evangelij po Mateju 24,22. 31, Evangelij po Marku 13,20. 27, Pismo Rimljanom 8,33; 9,11; 11,5-7. 28, Pismo Efežanom 1,11, Pismo Kološanom 3,12, Prvo pismo Tesaloničanom 1,4, Prvo pismo Timoteju 5,21, Drugo pismo Timoteju 2,10, Pismo Titu 1,1, Prvo Petrovo pismo 1,1-2; 2,9, Drugo Petrovo pismo 1,10). Predestinacija je svetopisemska doktrina, da Bog v Svoji suverenosti izbere nekatere posameznike, ki bodo rešeni.

Najpogostejši ugovor predestinaciji je to, da ni pošteno. Zakaj bi Bog izbral določene posameznike, drugih pa ne? Pomembno si je zapomniti, da si nihče od nas ne zasluži odrešenja. Vsi smo grešili (Pismo Rimljanom 3,23) in si vsi zaslužimo večno kazen (Pismo Rimljanom 6,23). Tako bi bil Bog popolnoma pravičen, če bi nas vse čakala večnost v peklu. Ampak milostni Bog se odloči, da nas nekaj reši. On ni nepošten do tistih, ki niso izbrani, ker dobijo to, kar si zaslužijo. To, da se Bog odloči, da je milosten do nekaterih, še ne pomeni, da je nepravičen do drugih. Nihče si ničesar ne zasluži od Boga, torej se nihče ne more pritoževati, če ničesar ne dobi od Boga. Primer tega bi bil, da nekdo da poljubno denar petim ljudem izmed dvajsetih. Ali bo preostalih petnajst ljudi razburjenih? Verjetno bodo. Ali imajo pravico biti razburjeni? Ne, nimajo. Zakaj? Ker ni bil nobenemu od njih dolžen denar. Preprosto se je odločil, da bo do nekaterih milosten.

Če Bog odloči, kdo je rešen, kaj to ne spodkopava naše svobodne volje, glede tega ali verjamemo v Jezusa? Sveto pismo pravi, da imamo dolžnost izbire – vsi, ki verujejo v Jezusa Kristusa bodo rešeni (Evangelij po Janezu 3,16, Pismo Rimljanom 10,9-10). Sveto pismo nikjer ne pravi, da Bog zavrne kogarkoli, ki veruje vanj ali pa se obrne stran od kogarkoli, ki ga išče (Peta Mojzesova knjiga 4,29). Nekako v Božji skrivnosti, deluje predestinacija z roko v roki s tem, da osebo Bog pritegne k sebi (Evangelij po Janezu 6,44) in da verjame v odrešenje (Pismo Rimljanom 1,16). Bog v naprej določi, kdo bo rešen, in moramo izbrati Jezusa, če želimo biti rešeni. Obe dejstvi sta enako res. Pismo Rimljanom 11,33 pravi »O globočina Božjega bogastva in modrosti in spoznanja! Kako nedoumljivi so njegovi sklepi in neizsledljiva njegova pota!«

English


Povratek na slovensko domačo stran

Kaj je predestinacija? Ali je predestinacija svetopismenska?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries