settings icon
share icon
Vprašanje

Kako imam lahko pravi odnos z Bogom?

Odgovor


Da bi razumeli, kako lahko imamo pravi odnos z Bogom, moramo najprej spoznati, kaj pomeni imeti napačen odnos z Bogom. Preprost odgovor je greh. »Vsi so zablodili, vsi skupaj so se izpridili; ni ga, ki bi delal dobro, ni ga niti enega« (Psalm 14,3; gl. Pismo Rimljanom 3,9–18). Vsi ljudje smo se kot uporniki obrnili proti božjim zapovedim: »Mi vsi smo tavali kakor ovce, obrnili smo se vsak na svojo pot, […]« (Izaija 53,6a).

Slaba novica je, da je kazen za naš greh uporništva proti Bogu smrt (večno mučenje v peklu). »Duša, ki greši, umre« (Ezekiel 18,4b). Smrt je fizično v tem življenju in tudi duhovno za vekomaj v peklu. Dobra novica pa je, da si Bog išče in najde tiste osebe, za katere je Jezus plačal dolg greha s svojo smrtjo na križu, da bi jih odrešil od smrtne kazni. O svojem namenu je Jezus rekel: »Sin človekov je namreč prišel iskat in rešit, kar je izgubljeno« (Evangelij po Luku 19,10), in da je svoj cilj izpolnil, ko je umrl na križu z besedami: »Izpolnjeno je« (Evangelij po Janezu 19,30).

Pravilno razmerje z Bogom se začne s spoznavanjem svojih grehov. Potem je treba grehe pred Njim ponižno priznati, obžalovati (Izaija 57,14–15) in se trdno pokesati zanje, namreč skleniti, da se jih odrekate. »Kajti če boš s svojimi usti priznal, da je Jezus Gospod, in boš v svojem srcu veroval, da ga je Bog obudil od mrtvih, boš rešen. S srcem namreč verujemo, in tako smo deležni pravičnosti, z usti pa izpovedujemo vero, in tako smo deležni odrešenja« (Pismo Rimljanom 10,9–10).

Kesanje je del božjega daru vere po milosti (Pismo Rimljanom 2,4). Po delu Svetega Duha Bog Oče pritegne izvoljene k Jezusu, v njih vero ustvari, da bi verovali (Evangelij po Janezu 6,41-44). To je vera, ki potrjuje Jezusa za osebnega Odrešenika zaradi njegove nadomestilne, samopožrtvovalne smrti na križu za naše grehe in čudežno vstajenje. »Njega, ki ni poznal greha, je zavoljo nas storil za greh, da bi mi postali Božja pravičnost v njem« (Drugo pismo Korinčanom 5,21; gl. Izaija 53,5; Prvo Petrovo pismo 2,24; 3,18). Veliko odlomkov v Svetem pismu govori o nujnosti osebnega verovanja ekskluzivno v Jezusa Kristusa, kot na primer Evangelij po Janezu 20,27; Apostolska dela 16,31; Pismo Galačanom 2,16; 3,7–11.26; in Pismo Efežanom 2,8.

Imeti pravi odnos z Bogom je tudi stvar lastnega razumevanja tega, kar je svojim izvoljencem Bog storil v korist. Poslal je svojemu ljudstvu izmed vsakega naroda Odrešenika, ga žrtvoval namesto njih, da bi jih očistil grehov (Evangelij po Janezu 1,29) in jim obljubil: »In zgodilo se bo: vsak, kdor bo klical Gospodovo ime, bo rešen« (Apostolska dela 2,21).

Lepa ponazoritev skesanosti in odpuščanja je Prilika o izgubljenem sinu (Evangelij po Luku 15,11–24). Mlajši sin, v egocentričnem uporu proti očetu, je z razuzdanim življenjem zapravil svoje premoženje. Ko je šel vase (duhovno prebujenje v novem rojstvu), je spoznal, da je grešil proti očetu (kesanje), in se je po veri odločil vrniti domov. Predvideval je, da ga oče ne bo več hotel priznati za svojega, vendar se je motil. Oče je pokesanega upornika ljubil tako kot vedno (pripisovanje svetosti). Vse je bilo pozabljeno in sledilo je praznovanje (odpuščanje in odrešenje).

Bog je dober in drži svoje obljube odpustiti vsakega pokesanega vernika v Jezusa. »Blizu je GOSPOD tistim, ki so skrušenega srca, in tiste, ki so potrtega duha, rešuje« (Psalm 34,19).

Če vas danes Bog Sveti Duh kliče zaupati v Gospoda Jezusa Kristusa kot svojega osebnega Odrešenika, in zdaj želite imeti pravi odnos z Bogom,vam pravi: »Spreobrnite se torej in pokesajte, da se vam izbrišejo grehi, tako da pridejo od Gospodovega obličja časi pomiritve in vam Gospod pošlje Mesija Jezusa, ki vam je namenjen« (Apostolska dela 3,19–20). V molitvi povejte Bogu naslednje ali podobne besede. Vendar si zapomnite, izrekanje te molitve ali katere koli druge vas ne bo odrešilo. Edino, kar vas lahko obvaruje pred Božjim srdom proti grehu, je Božja milost po veri v Kristusa. Ta molitev je preprost način, kako lahko izrazite Bogu svojo vero, ki jo je On vam podaril in se mu zahvalite za odrešenje. »Gospod Bog, vem, da sem grešnik in zaslužim si večno kazen v peklu. Toda verjamem, da je Jezus Kristus nase prevzel vse moje grehe na križu, umrl namesto mene in mi tako preko daru vere vanj zagotovil odpuščanje. Po moči Svetega Duha sem se spreobrnil in se odvrnil od grehov in zaupal vate in v tvoj milostni dar odrešenja. Hvala za tvojo prečudovito milost in odpuščanje, ki je milostni dar večnega življenja. Amen!«

Si začel verovati v Kristusa zaradi tega, kar si tukaj prebral? Če je tako, potem klikni na gumb »Danes sem sprejel Kristusa«.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kako imam lahko pravi odnos z Bogom?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries