settings icon
share icon
Vprašanje

Kako pravilno preučujem Sveto pismo?

Odgovor


Določanje pomena Svetega pisma je ena najpomembnejših nalog, ki jih ima vernik v življenju na zemlji. Bog nam ne govori, da moramo preprosto brati Sveto pismo. Preučevati ga moramo in pravilno ravnati z njim (Drugo pismo Timoteju 2,15). Preučevanje Svetega pisma je trdo delo. Površno prebiranje Svetega pisma nas lahko včasih pripelje do zelo napačnih sklepov. Zato je bistvenega pomena, da razumemo nekaj načel določanja pravilnega pomena Svetega pisma.

Prvič, preučevalec Svetega pisma mora moliti in prositi Svetega Duha, naj mu nakloni razumevanje, saj je to ena njegovih funkcij. »Ko pa pride on, Duh resnice, vas bo uvedel v vso resnico, ker ne bo govoril sam od sebe, temveč bo povedal, kar bo slišal, in oznanjal vam bo prihodnje reči« (Evangelij po Janezu 16,13). Tako kot je Sveti Duh vodil apostole pri pisanju Nove zaveze, vodi tudi nas pri razumevanju Svetega pisma. Zapomni si, da je Sveto pismo Božja knjiga, zato moramo vprašati njega, kaj pomeni. Če si kristjan, pisec Svetega pisma – Sveti Duh – prebiva v tebi in želi, da bi razumel, kaj je napisal.

Drugič, posameznih vrstic ne smemo iztrgati iz odlomka, ki jih obdaja, in ne smemo poskušati določiti pomena vrstice izven konteksta. Vedno moramo prebrati vrstice in poglavja okrog njih, da bi prepoznali njihov kontekst. Čeprav vse Sveto pismo prihaja od Boga (Drugo pismo Timoteju 3,16; Drugo Petrovo pismo 1,21), je Bog uporabil ljudi, da so ga zapisali. Ti ljudje so imeli v mislih temo, namen pisanja in določeno težavo, ki so se je dotaknili v pisanju. Prebrati bi morali ozadje svetopisemske knjige, ki jo preučujemo, da bi ugotovili, kdo je napisal knjigo, za koga je bila napisana, kdaj je bila napisana in zakaj je bila napisana. Paziti moramo tudi na to, da besedilo govori samo zase. Včasih ljudje pripišejo besedam svoj pomen, da bi dobili razlago, ki si jo želijo.

Tretjič, ne smemo poskušati biti popolnoma neodvisni pri našem preučevanju Svetega pisma. Arogantno je misliti, da ne moremo pridobiti razumevanja skozi vseživljenjsko delo drugih, ki so preučevali Sveto pismo. Nekateri ljudje se zmotno približajo Svetemu pismu z idejo, da se bodo zanašali samo na Svetega Duha in da bodo odkrili vse skrite resnice Svetega pisma. Kristus je, ko je poslal Svetega Duha, dal Kristusovemu telesu ljudi z duhovnimi darovi. Eden izmed teh duhovnih darov je dar učenja (Pismo Efežanom 4,11–12; Prvo pismo Korinčanom 12,28). Ti učitelji so dani od Gospoda, da bi nam pomagali pravilno razumeti in izpolnjevati Sveto pismo. Vedno je modro preučevati Sveto pismo z drugimi verniki, tako da pomagate drug drugemu pri razumevanju in izpolnjevanju resnice Božje besede.

Če torej povzamemo, kako pravilno preučujemo Sveto pismo? Prvič, z molitvijo in ponižnostjo se moramo zanašati na Svetega Duha, da nam bo dal razumevanje. Drugič, Sveto pismo moramo vedno preučevati v kontekstu ter spoznavati, da Sveto pismo razlaga samo sebe. Tretjič, spoštovati moramo prizadevanja drugih kristjanov, v preteklosti in sedanjosti, ki so se tudi trudili, da bi pravilno preučevali Sveto pismo. Zapomni si, Bog je avtor Svetega pisma in želi, da ga razumemo.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kako pravilno preučujem Sveto pismo?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries