settings icon
share icon
Vprašanje

Kaj je pravi evangelij?

Odgovor


Pravi evangelij je dobra novica, da Bog odrešuje grešnike. Človek je po naravi grešen in ločen od Boga ter brez upanja, da bi se to stanje izboljšalo. A za človekovo rešitev je poskrbel Bog, in sicer s smrtjo, pokopom in vstajenjem odrešenika Jezusa Kristusa.

Beseda evangelij dobesedno pomeni ,dobra novica’. A če želimo razumeti, zakaj je ta novica tako dobra, moramo najprej vedeti, kaj so slabe novice. Zaradi človekovega padca v edenskem vrtu (1 Mojzesova 3,6) je človeka v celoti – torej njegov um, voljo, čustva in meso – pokvaril greh. Človek zaradi svoje grešne narave ne išče Boga in ga ne more iskati. Ne želi si priti k Bogu; pravzaprav je Bogu celo sovražen (Rimljanom 8,7). Bog je oznanil, da je človek zaradi greha obsojen na večnost v peklu, na ločenost od Boga. Človek v peklu plačuje kazen za greh proti svetemu in pravičnemu Bogu. To so torej slabe novice – oziroma bi bile slabe, če ne bi bilo rešitve.

Bog je namreč v svojem usmiljenju poskrbel za rešitev: Jezus Kristus je prišel, da bi se žrtvoval in na križu namesto nas plačal kazen za naš greh. To je bistvo evangelija, ki ga je Pavel oznanjal Korinčanom. V poglavju 15,2–5 svojega prvega pisma Korinčanom pojasnjuje tri sestavine evangelija: Kristusovo smrt, pokop in vstajenje namesto nas. Naša stara narava je umrla s Kristusom na križu in bila z njim pokopana. Nato smo bili z njim obujeni v novo življenje (Rimljanom 6,4–8). Pavel pravi, naj se trdno držimo evangelija (1 Korinčanom 15,2), saj je to edino, kar odrešuje. Verjeti v karkoli drugega je brezplodno. V Pismu Rimljanom 1,16–17 Pavel tudi pravi, da je resnični evangelij »Božja moč v rešitev vsakomur, ki veruje«; s tem hoče reči, da odrešenja ne more doseči človek sam z lastnim trudom, ampak ga prejme z Božjo milosti po daru vere (Efežanom 2,8–9).

Evangelij, zaradi katerega smo mi, ki verujemo v Kristusa, po Božji moči odrešeni (Rimljanom 10,9), pa ni le rešitev pred peklom. Prejeli smo namreč tudi povsem novo naravo (2 Korinčanom 5,17): spremenjeni so naše srce, volja, želje in nagnjenje; to pa se kaže v dobrih delih. To je sad, ki ga v nas po svoji moči obrodi Sveti Duh. Dela nikakor ne morejo prinesti odrešenja, so pa njegov pokazatelj (Efežanom 2,10). Kdor je po Božji moči odrešen, se mu to pozna, saj je njegovo življenje spremenjeno.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kaj je pravi evangelij?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries