settings icon
share icon
Vprašanje

Kaj je prava vera?

Odgovor


Religijo lahko definiramo kot »verovanje v Boga ali bogove, ki jih častimo, kar se ponavadi izraža v vedenju in obredih,« ali kot »kateri koli specifičen sistem verovanja, čaščenja itd., ki pogosto vključuje etični kodeks.« Več kot 90 % svetovnega prebivalstva pripada kakšni obliki religije. Problem je v tem, da obstaja toliko različnih religij in verovanj. Kaj je prava religija? Kaj je prava vera?

Dva najpogostejša elementa religij sta pravila in obredi. Nekatere religije v bistvu niso nič drugega kot seznam pravil, kaj smeš in česa ne smeš, ki ga mora človek upoštevati, da bi ga imeli za zvestega pristaša te religije in da bi bil spravljen z Bogom te religije. Dva primera religij, ki temeljijo na pravilih, sta islam in judovstvo. Islam ima pet stebrov, ki jih je treba izpolnjevati. Judovstvo ima stotine zapovedi in tradicij, ki jih je treba izpolnjevati. Obe religiji do neke mere trdita, da bo človek spravljen z Bogom, če bo izpolnjeval pravila religije.

Druge religije se osredotočajo bolj na izpolnjevanje obredov kot na poslušnost seznamu pravil. Če človek daruje to žrtev, opravi to nalogo, se udeleži tega obreda, pojé ta obed itd., je spravljen z Bogom. Najvidnejši primer religije, ki temelji na obredih, je katolicizem. Katolicizem verjame, da če je človek krščen z vodo kot dojenček, opravi birmo, se udeležuje maše, se spoveduje grehov duhovniku, moli k svetnikom v nebesih, ga pred smrtjo mazili duhovnik itd., itd., ga bo Bog sprejel v nebesa, potem ko bo očiščen preostalih grehov v vicah. Budizem in hinduizem sta tudi religiji, ki primarno temeljita na obredih, a lahko zanju rečemo tudi, da v manjši meri temeljita na pravilih.

Prava vera ne temelji ne na pravilih ne na obredih. Prava vera je obnovljen odnos z Bogom, ki temelji na milosti Boga. Dve stvari, ki jih verjamejo vse religije, sta, da je človeštvo nekako ločeno od Boga in se mora spraviti z njim. Lažna vera oz. religija skuša rešiti ta problem z izpolnjevanjem pravil in obredov. Prava vera rešuje problem tako, da spozna, da lahko samo Bog odpravi to ločenost in izvede ponovno združitev ter da je to tudi storil. Prava vera se zaveda naslednjega:

● Vsi smo grešniki in smo zato ločeni od Boga (Pismo Rimljanom 3,23).

● Brez odkupnine je pravična kazen za greh smrt in večna ločenost od Boga po smrti (Pismo Rimljanom 6,23).

● Bog je prišel k nam v osebi Jezusa Kristusa in umrl namesto nas, tako da je prevzel nase kazen, ki si jo zaslužimo mi, ter vstal od mrtvih in s tem pokazal, da je bila njegova smrt zadostna žrtev (Pismo Rimljanom 5,8; Prvo pismo Korinčanom 15,3‒4; Drugo pismo Korinčanom 5,21).

● Tistim, ki sprejmejo Jezusa za Odrešenika in Gospoda, z milostjo po veri zaupajo, da je njegova smrt celotno plačilo za grehe, je odpuščeno, so odrešeni, odkupljeni, spravljeni in opravičeni pred Bogom (Evangelij po Janezu 3,16; Pismo Rimljanom 10,9‒10; Pismo Efežanom 2,8‒9).

Prava vera ima pravila in obrede, vendar obstaja bistvena razlika. V pravi veri se pravila in obredi izpolnjujejo kot posledica hvaležnosti za odrešitev, ki jo je Bog dosegel v nas, – NE kot prizadevanje za pridobitev odrešitve. Prava vera, ki je svetopisemsko krščanstvo, ima pravila, ki jih je treba izpolnjevati (ne ubijaj, ne prešuštvuj, ne laži itd.), in obrede, ki jih je treba izpolnjevati (krst s potopitvijo v vodo in Gospodova večerja). Vendar izpolnjevanje teh pravil in obredov ne naredi človeka spravljenega z Bogom. Pač pa odrešeni izpolnjuje pravila in obrede kot REZULTAT obnovljenega, ljubezenskega odnosa z Bogom. Tisti, ki so že odrešeni z milostjo samo po veri v Jezusa Kristusa kot svojega Odrešenika in Gospoda, so z veseljem poslušni Gospodu in mu služijo. Lažna vera oz. religija pomeni delati stvari (izpolnjevati pravila in obrede), da bi skušali zaslužiti Božjo naklonjenost. Prava vera pomeni biti obnovljen v odnosu z Bogom po njegovem daru po veri v Jezusa Kristusa kot Gospoda in Odrešenika. V tem obnovljenem pravem odnosu z Bogom pravi verujoči izpolnjujejo pravila in obrede iz ljubezni do Boga in želje, da bi ga poveličali.

Si začel verovati v Kristusa zaradi tega, kar si tukaj prebral? Če je tako, potem klikni na gumb »Danes sem sprejel Kristusa«.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kaj je prava vera?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries