settings icon
share icon
Vprašanje

Kaj je postmileniarizem?

Odgovor


Kot svetopisemski okvir za interpretacijo apokaliptične literature je postmileniarizem nasproten predmileniarizmu (stališču, da bo Kristus drugič prišel, preden bo vzpostavil tisočletno kraljestvo, in da tisočletno kraljestvo dobesedno traja tisoč let) ter v manjši meri amileniarizmu (stališču, da ne bo tisočletja v dobesednem smislu). Zagovorniki postmileniarizma si Kristusov drugi prihod, opisan v razodetju 20, razlagajo tako, da naj bi do njega prišlo po tako imenovanem mileniju, tisočletju, zlatem obdobju krščanskega razcveta in nadvlade. Milenij je tu pojmovan kot dolgo obdobje cerkvene zgodovine, ki ne traja dobesedno tisoč let.

Postmileniaristi preostalega neizpolnjenega preroštva ne interpretirajo dobesedno, z uporabo normalne historično-gramatične metode. Menijo, da Razodetja 20,4–6 ne gre interpretirati dobesedno, in da »tisoč let« preprosto pomeni dolgo obdobje. Predpona post v izrazu postmileniarizem odraža stališče, da se bo Kristus vrnil po tem, ko bodo kristjani (torej ne sam Kristus) ustanovili kraljestvo na tej zemlji.

Zagovorniki tega pogleda so prepričani, da bo prek zmagovitega prodora evangelija ta svet postajal vse boljši in boljši dokler ne bo nazadnje pokristjanjen ves svet. Ta zmagovitost evangelija bo utrla pot Kristusovi vrnitvi. Vendar to ni slika sveta v poslednjih časih, kakršno prikazuje Sveto pismo. Iz knjige Razodetje je mogoče jasno razbrati, da bo pred Kristusovo vrnitvijo svet postal strašen kraj. Tudi v Drugem pismu Timoteju 3,1–7 Pavel zadnje dni opisuje kot »hude čase«.

Zagovorniki postmileniarizma uporabljajo metodo nedobesednega razlaganja neizpolnjenega preroštva, tako da besedam pripisujejo metaforične pomene. A težava je v tem: ko začnemo besedam pripisovati poljubne pomene poleg njihovega običajnega historično-gramatičnega pomena, se nam lahko zgodi, da besedo, stavek ali poved razumemo, kot se nam zahoče. Pomen besed nazadnje izgubi vsakršno objektivnost. Ko besede izgubijo objektivni pomen, to negativno vpliva na sporazumevanje. To pa ni bil Božji namen, kar zadeva jezik in sporazumevanje. Bog nam govori prek svoje pisane besede s pomočjo stalnih, objektivnih besednih pomenov, tako da lahko jasno sporoča pojme in misli.

Zagovorniki običajne historično-gramatične interpretacije Svetega pisma zavračajo postmileniarizem in Sveto pismo, vključno z neizpolnjenim preroštvom, razlagajo dobesedno. Imamo na stotine primerov dobesednih izpolnitev svetopisemskih preroštev. Vse starozavezne prerokbe v zvezi s prvim Kristusovim prihodom so se izpolnile dobesedno. Pomislite na Kristusovo deviško rojstvo (Izaija 7,14; Evangelij po Mateju 1,23) ali na njegovo smrt za naše grehe (Izaija 53,4–9; Prvo Petrovo pismo 2,24). Ti prerokbi sta se izpolnili dobesedno; upravičeno lahko domnevamo, da bo Bog tudi v prihodnje dobesedno izpolnjeval svojo besedo. Zmota postmileniarizma je v tem, da svetopisemske prerokbe interpretira subjektivno in da zagovarja stališče, da bo tisočletno kraljestvo ustanovila cerkev, ne Kristus sam.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kaj je postmileniarizem?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries