settings icon
share icon
Vprašanje

Kako lahko postanem kristjan?

Odgovor


Prvi korak k temu, da postaneš kristjan, je, da razumeš, kaj pomeni izraz »kristjan«. Izraz »kristjan« se je prvič pojavil v mestu Antiohija v prvem stoletju po Kr. (gl. Apostolska dela 11,26). Mogoče je, da so izraz »kristjan« najprej skovali nekristjani kot žaljivko za kristjane. Sama beseda dobesedno pomeni »mali Kristus«. Skozi stoletja pa so verujoči v Kristusa sprejeli izraz »kristjan« in ga uporabljajo, da se označijo za privržence Jezusa Kristusa. Preprosta definicija kristjana je »človek, ki pripada Jezusu Kristusu in hodi za Jezusom Kristusom«.

Zakaj naj bi postal kristjan?
Jezus Kristus je rekel, da »ni prišel, da bi mu stregli, ampak da bi stregel in dal svoje življenje v odkupnino za mnoge« (Evangelij po Marku 10,45). Ob tem se pojavi vprašanje — zakaj moramo biti odkupljeni? Odkupnina je plačilo, ki je potrebno v zameno za osvoboditev človeka. Odkupnina se najpogosteje uporablja v primerih ugrabitev, ko nekoga ugrabijo in zadržujejo kot jetnika, dokler nekdo ne plača odkupnine za njegovo osvoboditev.

Jezus je plačal odkupnino za tiste, ki pripadajo njemu in hodijo za njim, da bi jih osvobodil suženjstva! Suženjstva česa? Suženjstva greha in njegovih posledic, telesne smrti, ki ji sledi večna ločenost od Boga pod božjim srdom v peklu. Zakaj je moral Jezus plačati odkupnino za grehe? Ker smo vsi grešniki in se upiramo Bogu (Pismo Rimljanom 3,9–20) ter si zato zaslužimo Božjo obsodbo (Pismo Rimljanom 2,5). Kako je Jezus plačal odkupnino za tiste, ki pripadajo njemu in hodijo za njim? Tako da je umrl na križu, da plača kazen za naše grehe (Pismo Rimljanom 3,21–26; 6,23; Prvo pismo Korinčanom 15,3; Drugo pismo Korinčanom 5,21). Kako je lahko Jezus s svojo smrtjo v celoti plačal za vse naše grehe? Jezus, druga oseba troedinega Boga, je Bog, utelešen v človeški podobi (Pismo Kološanom 1,15–16; Pismo Hebrejcem 1,3). V Kristusu je Bog prišel na zemljo, da bi se poistovetil z nami v naši človeškosti, nam razodel Boga, živel popolno življenje, kakršnega naj bi živeli mi, in umrl za grehe tistih, ki pripadajo njemu in hodijo za njim (Evangelij po Janezu 1,1–3. 12–14). Jezusova smrt, smrt božjega Sina (Bog v človeški obliki), je bila žrtev neskončne vrednosti, ki je zadostovala za plačilo grehov vseh vernikov celega sveta (Prvo Janezovo pismo 2,2). Jezusovo vstajenje po njegovi smrti je dokaz, da je bila njegova smrt zadostna žrtev, ki je resnično zadovoljila Božjo pravično jezo proti grehu in premagala smrt za vse, ki verujejo vanj.

Kako lahko postanem kristjan?
To je najboljši del. Zaradi svoje milostne ljubezni do svojih ovc je Bog pripravil izredno preprost način, kako postanemo kristjani — slišimo Jezusov glas (Evangelij po Janezu 10,25–30). Če priznaš, da si grešnik, in sprejmeš Jezusa za svojega Gospoda ter tako v celoti sprejmeš njegovo smrt kot zadostno žrtev za svoje grehe (Evangelij po Janezu 3,16), kar pomeni, da zaupaš samo njemu kot svojemu Odrešeniku (Evangelij po Janezu 14,6; Apostolska dela 4,12), si zaslišal Jezusov glas in boš rešen. Ne boš postal kristjan s tem, da se udeležuješ določenih obredov, redno hodiš v cerkev ali delaš določene religiozne stvari, medtem ko si, legalistično, po moči svoje volje, prizadevaš, da se drugih grešnih stvari vzdržiš. Kristjan postaneš samo, ko so ti odpuščeni grehi samo po božji milosti, samo po veri, samo v Jezusa Kristusa. Samo osebni odrešujoči odnos z Jezusom Kristusom, z božjo milostjo po veri, naredi človeka kristjana.

Ali te je Bog pripravil postati kristjan?
Ali si pripravljen podvreči se Jezusu in hoditi za njim? Če si pripravljen predati svoje življenje Jezusu Kristusu kot svojemu Gospodu in Odrešeniku, to pomeni, da si že dobil dar odrešenja verjeti, priznati in zaupati. Ali razumeš in verjameš, da si kriv grešnik, ki si zasluži Božjo večno in pravično obsodbo v peklu? Ali razumeš in verjameš, da je Jezus na križu vzel nase tvojo osebno kazen in prostovoljno umrl namesto tebe? Ali razumeš in verjameš, da je njegova smrt zadostna spravna žrtev Bogu, da plača za vse tvoje grehe? Ali razumeš in verjameš, da je njegovo vstajenje od mrtvih dokazuje, da je Kralj nad kralji, Gospod nad gospodi, Mesija in Bog vsega? Če so odgovori na ta štiri vprašanja pritrdilni, potem se po moči prebivajočega Svetega Duha preprosto predaj in priznaj, da zaupaš v Jezusa kot svojega Gospoda in Odrešenika (Pismo Rimljanom 10,9–13). Sprejmi ga, z božjo milostjo po veri, in popolnoma zaupaj samo njemu. To je vse, kar je potrebno, da postaneš kristjan!

Si začel verovati v Kristusa zaradi tega, kar si tukaj prebral? Če je tako, potem klikni na gumb »Danes sem sprejel Kristusa«.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kako lahko postanem kristjan?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries