Kako lahko postanem kristjan?


Vprašanje: Kako lahko postanem kristjan?

Odgovor:
Prvi korak k temu, da postaneš kristjan, je, da razumeš, kaj pomeni izraz »kristjan«. Izraz »kristjan« se je prvič pojavil v mestu Antiohija v prvem stoletju po Kr. (gl. Apostolska dela 11,26). Mogoče je, da so izraz »kristjan« najprej skovali nekristjani kot žaljivko za kristjane. Sama beseda dobesedno pomeni ›mali Kristus‹. Skozi stoletja pa so verujoči v Kristusa sprejeli izraz »kristjan« in ga uporabljajo, da se označijo za privržence Jezusa Kristusa. Preprosta definicija kristjana je ›človek, ki hodi za Jezusom Kristusom‹.

Zakaj naj bi postal kristjan?
Jezus Kristus je rekel, da »ni prišel, da bi mu stregli, ampak da bi stregel in dal svoje življenje v odkupnino za mnoge« (Evangelij po Marku 10,45). Ob tem se pojavi vprašanje – zakaj moramo biti odkupljeni? Odkupnina je plačilo, ki je potrebno v zameno za osvoboditev človeka. Odkupnina se najpogosteje uporablja v primerih ugrabitev, ko nekoga ugrabijo in zadržujejo kot jetnika, dokler nekdo ne plača odkupnine za njegovo osvoboditev.

Jezus je plačal odkupnino za nas, da bi nas osvobodil suženjstva! Suženjstva česa? Suženjstva greha in njegovih posledic, telesne smrti, ki ji sledi večna ločenost od Boga. Zakaj je moral Jezus plačati odkupnino? Ker smo vsi grešniki in se upiramo Bogu (Pismo Rimljanom 3,23) in si zato zaslužimo Božjo obsodbo (Pismo Rimljanom 6,23). Kako je Jezus plačal odkupnino za nas? Tako da je umrl na križu, da plača kazen za naše grehe (Prvo pismo Korinčanom 15,3; Drugo pismo Korinčanom 5,21). Kako je lahko Jezus s svojo smrtjo v celoti plačal za vse naše grehe? Jezus je bil Bog v človeški podobi. V Kristusu je Bog prišel na zemljo, da bi se poistovetil z nami v naši človeškosti, nam razodel Boga, živel popolno življenje, kakršnega naj bi živeli mi, in umrl za naše grehe (Evangelij po Janezu 1,1.14). Jezusova smrt Boga-človeka je bila žrtev neskončne vrednosti, ki je zadostovala za plačilo grehov vseh vernikov (Prvo Janezovo pismo 2,2). Jezusovo vstajenje po njegovi smrti je pokazalo, da je bila njegova smrt zadostna žrtev, ki je resnično zadovoljila Božjo pravično jezo proti grehu in premagala smrt.

Kako lahko postanem kristjan?
To je najboljši del. Zaradi svoje milostne ljubezni do nas je Bog pripravil izredno preprost način, kako lahko postaneš kristjan. Vse, kar moraš storiti, je, da priznaš, da si grešnik, in sprejmeš Jezusa za svojega Gospoda ter tako v celoti sprejmeš njegovo smrt kot zadostno žrtev za svoje grehe (Evangelij po Janezu 3,16), kar pomeni, da zaupaš samo njemu kot svojemu Odrešeniku (Evangelij po Janezu 14,6; Apostolska dela 4,12). Postati kristjan ne pomeni, da se udeležuješ določenih obredov, hodiš v cerkev ali delaš določene stvari, medtem ko se drugih stvari vzdržiš. Postati kristjan pomeni, da so ti odpuščeni grehi samo po veri v Jezusa Kristusa. Osebni odnos z Jezusom Kristusom, z milostjo po veri, naredi človeka kristjana.

Ali si pripravljen postati kristjan?
Ali si pripravljen hoditi za Jezusom? Če si pripravljen predati svoje življenje Jezusu Kristusu kot svojemu Gospodu in Odrešeniku, moraš le verjeti, priznati in zaupati. Ali razumeš in verjameš, da si kriv grešnik, ki si zasluži Božjo obsodbo? Ali razumeš in verjameš, da je Jezus vzel nase tvojo kazen in umrl namesto tebe? Ali razumeš in verjameš, da je njegova smrt zadostna žrtev, da plača za tvoje grehe? Če so odgovori na ta tri vprašanja pritrdilni, potem se preprosto predaj, tako da zaupaš v Jezusa kot svojega Gospoda in Odrešenika. Sprejmi ga, z milostjo po veri, in popolnoma zaupaj samo njemu. To je vse, kar je potrebno, da postaneš kristjan!

Si se odločil za Kristusa zaradi tega, kar si tukaj prebral? Če je temu tako, potem klikni na gumb »Danes sem sprejel Kristusa«.

English
Povratek na slovensko domačo stran
Kako lahko postanem kristjan?