settings icon
share icon
Vprašanje

Kaj bi moral storiti kristjan, če je poročen z nekristjanom?

Odgovor


Biti poročen z nekristjanom je lahko eden najtežjih izzivov v življenju kristjana. Zakon je sveta zaveza, ki združuje dva človeka v eno meso (Evangelij po Mateju 19,3–9). Zna biti zelo težko, da kristjan in nekristjan živita v mirnem sožitju, saj imata popolnoma drugačen svetovni nazor. Če en partner postane kristjan po poroki, nova s tem povezana bitka skupnega življenja pod dvema nasprotujočima si avtoritetama hitro postane očitna. Nasprotni nameni in zvestoba med parom pogosto vodi v znaten stres v zakonu.

Žal kristjani v tej situaciji pogosto iščejo izhod iz zakona, prepričani, da je ločitev edini način, da se izognejo sporu. Nekateri celo trdijo, da lahko bolje prinašajo slavo Bogu, ko so svobodni negativnih vplivov zakonca nekristjana. Nasprotno pa nas Božja beseda uči, naj bomo zadovoljni v svoji situaciji pod Božjo suvereno previdnostjo in se osredotočimo na poveličevanje Boga sredi težkih okoliščin (Prvo pismo Korinčanom 7,12–17). Dokler je nekristjan pripravljen ostati v zakonu, mora ostati tudi kristjan.

Vsi kristjani, ki so poročeni z nekristjanom, so poklicani, da kažejo evangelij svojemu zakoncu. Vsak dan morajo moliti za rast v posvečenju, da nenehno kažejo sadove Duha (Pismo Galačanom 5,22–23) svojemu zakoncu nekristjanu. Ženi kristjanki je naročeno, naj ima podrejeno srce do svojega moža nekristjana kot njen glavni pristop k pričevanju in evangeliziranju (Prvo Petrovo pismo 3,1–6).

Krščanstvo ni vera »naredi sam«. Kristjani morajo najti moč, podporo, navodila in odgovornost, ki jih potrebujejo, da živijo zvesto poslušni Svetemu pismu v delovanju lokalne cerkve in skozi njega. Preobražajoče delovanje Svetega Duha skozi učenje in pridiganje starešin in preučevanje Svetega pisma/učenčevstvo omogočijo kristjanom, da vztrajajo na vseh področjih pobožnosti. Tukaj morajo kristjani najti spodbudo, da se spoprimejo z dejstvom, da če so poročeni z nekristjanom, to ne spremeni svetosti zakonskega odnosa. V skupnosti lokalne cerkve morajo najti podporo, da molijo, ljubijo, služijo in pričujejo svojim izgubljenim zakoncem nekristjanom. V skupnosti vere se učimo, kako živeti evangelij, da Kristusova luč svetlo sije (Evangelij po Mateju 5,14–16). Naj jim pri tem na vse načine pomaga njihova lokalna cerkev.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kaj bi moral storiti kristjan, če je poročen z nekristjanom?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries