settings icon
share icon
Vprašanje

Ali sme moški, ki je poročen z ločeno žensko, delovati v vodstvu cerkve?

Odgovor


Več o tem najdete v našem članku o besedni zvezi »mož ene žene« v Prvem pismu Timoteju 3,2.12 ter Pismu Titu 1,6. Zaradi pogoja »mož ene žene« je lahko v nekaterih primerih neustrezno, da ločen in znova poročen moški služi v cerkvenem vodstvu. Še težje pa je podobno vprašanje v zvezi z moškim, ki sicer sam ni bil razvezan, je pa poročen z žensko, ki je bila pred tem razvezana. V Svetem pismu ni nobene konkretne vrstice, v kateri bi bilo izrecno obravnavano to vprašanje. So pa svetopisemska načela, po katerih se lahko v takem primeru ravnamo.

Prvo Pismo Timoteju 3,11 je zanimiva vrstica o podobni temi. Ni jasno, ali se vrstica nanaša na žene diakonov ali na diakonise (gl. opombo k besedi v tej vrstici v SSP). Kaže, da gre bolj verjetno za žene diakonov, saj Pavel najbrž ne bi navajal potrebnih lastnosti diakonov v vrsticah 8–10 in 12–13, vmes pa navedel lastnosti diakonis. V skladu s tem ne spreglejmo, da pri ženah diakonov ne piše »žena enega moža«. Prav tako tudi ne zasledimo zahteve, da mora biti žena »brez graje« in da naj ji ne bo mogoče »nič očitati«. Pač pa so pričakovane lastnosti te: »dostojanstvene, ne obrekljive, marveč trezne in vsestransko vredne zaupanja« (1 Timotej 3,11).

Glede tega si je mogoče zastaviti kar nekaj vprašanj. Je bila žena nedolžna partnerka prešuštniškega ali nasilnega moža? Je bila žena v času razveze kristjanka? Ali nekdanji mož še vedno povzroča težave in konflikte? O tem je treba premisliti. Navsezadnje pa je vprašanje vendarle povezano z lastnostjo »brez graje/ki mu ni česa očitati«, ki se pričakuje od starešin in diakonov. Ali je dejstvo, da je žena ločena, škodljivo za krščansko pričevanje te cerkve? Ali kandidat za cerkvenega voditelja resnično lahko velja za pobožnega človeka, ki je vreden zaupanja in ki ga imamo lahko za zgled?

Kaže, da na to vprašanje ne moremo odgovoriti kar na splošno, saj je vključenih veliko konkretnih dejavnikov. Cerkev, ki mora obravnavati to vprašanje, naj v molitvi razišče situacijo in poskusa čim bolje presoditi, ali kandidat lahko velja za človeka »brez graje«. Če to ne škoduje krščanskemu pričevanju te cerkve, je lahko tudi moški, poročen z ločenko, kandidat za članstvo v cerkvenem vodstvu.

English


Povratek na slovensko domačo stran

Ali sme moški, ki je poročen z ločeno žensko, delovati v vodstvu cerkve?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries