settings icon
share icon
Vprašanje

Kako bom vedel, da sem našel popolnega zakonca zase?

Odgovor


Sveto pismo ne govori o tem, kako najti »popolnega zakonca«, ker »popoln (človeški) zakonec« ne obstaja. Poleg tega Sveto pismo na splošno ni tako specifično, kot bi radi, glede iskanja pravega zakonskega partnerja. Dve stvari, ki nam jih Božja beseda izrecno pove, sta: če je mogoče, je bolje ostati samski, če pa se kristjan odloči za zakon, se mora poročiti samo z drugim kristjanom (Prvo pismo Korinčanom 7). Svetopisemsko načelo, naj ne bomo vpreženi v jarem z nekristjanom (Drugo pismo Korinčanom 6,14–15), se tudi posredno nanaša na zakon. Prvo pismo Korinčanom 7,39 nas opominja, da smo sicer svobodni, da se poročimo, a naj bi se kristjani poročili samo z drugim kristjanom. Poleg tega Sveto pismo ne pove ničesar o tem, kako vemo, da se bomo poročili prav s »pravo« osebo.

Zakaj nam Sveto pismo ne da podrobnega seznama, ki opisuje, kaj naj bi iskali v zakoncu? Zakaj nimamo bolj specifičnih navodil za tako pomembno stvar? Resnica je, da je Sveto pismo zelo jasno glede tega, kako razlikovati pravega kristjana od lažnega spreobrnjenca, ki zmotno trdi, da je resničen kristjan. Pravi kristjani so najprej in najbolj predani najvišji avtoriteti in popolni zadostnosti Svetega pisma. Zato potencialni zakonci svetopisemsko enako razmišljajo o pravovernih doktrinskih stvareh in njihovi uporabi v družbi. Ker našo trenutno družbo preplavljajo mnogi napačno oznanjajoči kristjani, moramo uporabiti modrost razlikovanja, preden se posvetimo enemu v doživljenjsko zavezanost zakona. Ko potrdite popolno predanost bodočega partnerja najvišji avtoriteti in popolni zadostnosti Svetega pisma, se zlahka posvetite subjektivnim specifičnostim o osebnem ujemanju.

Pravzaprav je najboljše, če se osredotočimo na to, da sami postanemo pravi zakonec, namesto da bi pravega iskali. Prvič, bodite prepričani, da ste se pripravljeni poročiti. Ali ste dovolj zreli, da pogledate prek v glavnem hormonsko vodenih želja tukajšnjega in današnjega trenutka? Ali ste realistično sposobni, da se združite s to osebo za preostanek življenja? Ali se zavedate, da zakon zahteva požrtvovalnost in nesebičnost? Ali se tega res zavedate in ste pripravljeni na to? Preučujte vloge in naloge moža in žene (Pismo Efežanom 5,22–31; Prvo pismo Korinčanom 7,1–16; Pismo Kološanom 3,18–19; Pismo Titu 2,1–5; Prvo Petrovo pismo 3,1–7) in bodite stanovitno predani temu, da jih boste živeli. Potem iščite nekoga, ki se je enako zavezal.

Par, ki hodi, mora poskrbeti, da se zelo dobro poznata, preden se pogovarjata o zakonu. Opazovati morata, kako se drugi odzove v stresnih situacijah. Kako se obnaša do družine in prijateljev? Kako upravlja denar? S kakšnimi ljudmi preživlja čas? Na človekovo vedenje močno vplivajo tisti, s katerimi se druži (Prvo pismo Korinčanom 15,33). Izrecno se morata svetopisemsko strinjati o stvareh, kot so moralnost, finance, vrednote, otroci, članstvo v cerkvi, vključenost v cerkveno delovanje, odnosi s priženjeno/primoženo družino ter zaposlitev. To so področja potencialnega konflikta v zakonu in je treba o njih že vnaprej skrbno premisliti.

Navsezadnje pa mora vsak par, ki premišljuje o zakonu, najprej dokončati predzakonsko svetovanje pri usposobljenem pastorju ali drugem usposobljenem krščanskem svetovalcu. Naučila se bosta dragocenih orodij za izgradnjo zakona na trdnem temelju vere v Kristusu. Naučila se bosta tudi, kako svetopisemsko ravnati z neizogibnimi konflikti. Prejela bosta pobožno svetovanje, ali sta pripravljena na zakon ali ne. Par naj tudi išče mnenje od pobožnih staršev, krščanskih mentorjev, zaupnih družinskih članov in dobrih prijateljev. Ko so izpolnjeni vsi ti kriteriji, je par pripravljen, da se v molitvi odloči, ali si želi, da bi se združila v zakonu. Če iskreno iščemo Božjo voljo v skladu s Svetim pismom, bo Bog vodil naše poti (Pregovori 3,5–6).

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kako bom vedel, da sem našel popolnega zakonca zase?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries