settings icon
share icon
Vprašanje

Kaj je ponovni prihod Jezusa Kristusa?

Odgovor


Ponovni prihod Jezusa Kristusa je upanje kristjanov, da ima Bog nadzor nad vsemi stvarmi in da je zvest obljubam in prerokbam v svoji besedi. Pri svojem prvem prihodu je Jezus Kristus prišel na zemljo kot dojenček v jasli v Betlehemu, tako kot je bilo napovedano. Jezus je izpolnil veliko prerokb o Mesiju ob svojem rojstvu, smrti in vstajenju. Vendar obstaja nekaj prerokb o Mesiju, ki jih Jezus še ni izpolnil. Ponovni prihod Jezusa Kristusa bo vrnitev Kristusa, da izpolni preostale prerokbe. Pri svojem prvem prihodu je bil Jezus trpeči služabnik. Pri drugem prihodu bo Jezus zmagoslavni Kralj. Pri svojem prvem prihodu je Jezus prišel v najponižnejših okoliščinah. Pri drugem prihodu bo Jezus prišel z nebeškimi vojskami ob svoji strani.

Starozavezni preroki niso jasno razlikovali med tema dvema prihodoma. To lahko vidimo v vrsticah Izaija 7,14; 9,6–7 in Zaharija 14,4. Ker se je zdelo, da prerokbe govorijo o dveh posameznikih, so mnogi judovski učenjaki verjeli, da bosta prišla tako trpeči Mesija kot zmagoslavni Mesija. Niso razumeli, da obstaja samo en Mesija in da bo izpolnil obe vlogi. Jezus je izpolnil vlogo trpečega služabnika (Izaija, 53. poglavje) pri svojem prvem prihodu. Jezus bo izpolnil vlogo Izraelovega osvoboditelja in Kralja pri svojem drugem prihodu. Zaharija 12,10 in Razodetje 1,7, ki opisujeta ponovni prihod, se ozirata k prebodenemu Jezusu. Izrael in ves svet bosta žalovala, ker nista sprejela Mesija, ko je prišel prvič na zemljo.

Ko se je Jezus dvignil v nebo, sta angela rekla apostolom: »Možje Galilejci, kaj stojite in gledate v nebo? Ta Jezus, ki je bil vzet od vas v nebo, bo prišel prav tako, kakor ste ga videli iti v nebo« (Apostolska dela 1,11). Zaharija 14,4 omenja kot lokacijo Jezusovega ponovnega prihoda Oljsko goro. Evangelij po Mateju 24,30 pravi: »Tedaj se bo pojavilo na nebu znamenje Sina človekovega in tolkli se bodo po prsih vsi rodovi na zemlji. Videli bodo Sina človekovega priti na oblakih neba z močjo in veliko slavo.« Pismo Titu 2,13 opisuje ponovni prihod kot »pojavitev slave«.

O Jezusovem ponovnem prihodu se podrobno govori v Razodetju 19,11–16: »Nato sem videl nebo odprto in prikazal se je bel konj. Ta, ki ga je jezdil, se imenuje Zvesti in Resnični. Ta pravično razsoja in se bojuje. Oči so mu kakor ognjen plamen in na glavi nosi veliko diademov; napisano pa ima ime, ki ga ne pozna nihče, le on sam. Ogrnjen je v plašč, ki je bil namočen v krvi. Ime mu je Božja Beseda. Na belih konjih mu sledijo nebeške vojske, oblečene v belo in čisto tančico. Iz ust mu sega oster meč, da z njim udari po narodih. Pasel jih bo z železno palico in tlačil stiskalnico z vinom srdite jeze Boga, vladarja vsega. Na plašču in na boku pa ima napisano ime: KRALJ KRALJEV IN GOSPOD GOSPODOV.«

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kaj je ponovni prihod Jezusa Kristusa?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries