settings icon
share icon
Vprašanje

Ločen sem. Ali se lahko v skladu s Svetim pismom ponovno poročim?

Odgovor


Pogosto dobimo takšna vprašanja: »Ločen sem iz tega in tega razloga. Ali se lahko ponovno poročim?« »Dvakrat sem ločena – prvič zaradi prešuštva mojega moža, drugič zaradi neujemanja značajev. Dobivam se z moškim, ki je trikrat ločen – prvič zaradi neujemanja značajev, drugič zaradi svojega prešuštva, tretjič zaradi ženinega prešuštva. Ali se lahko poročiva?« Na takšna vprašanja je zelo težko odgovoriti, ker Sveto pismo ne govori podrobno o različnih scenarijih za ponovno poroko po ločitvi.

Zagotovo vemo, da je Božji načrt, da zakonca ostaneta poročena, dokler sta živa (Prva Mojzesova knjiga 2,24; Evangelij po Mateju 19,6). Edino specifično dovoljenje za ponovno poroko po ločitvi je zaradi prešuštva (Evangelij po Mateju 19,9) in celo to je stvar razprave med kristjani. Druga možnost je zapustitev – ko neverni zakonec zapusti vernega zakonca (Prvo pismo Korinčanom 7,12–15). Vendar ta odlomek ne govori specifično o ponovni poroki, ampak samo o obvezi ostati v zakonu. Primeri telesne, spolne ali hude čustvene zlorabe bi bili zadosten razlog za ločitev, vendar Sveto pismo ne govori o teh grehih v kontekstu ločitve ali ponovne poroke. Zagotovo pa vemo dvoje. Da Bog sovraži ločitev (Malahija 2,16) in da je Bog usmiljen in odpušča. Vsaka ločitev je rezultat greha, najsi bo to enega zakonca ali obeh. Ali Bog odpusti ločitev? Seveda! Ločitev ni nič težje odpustljiva kot kateri koli drugi greh.

Odpuščanje vseh grehov je na voljo po veri v Jezusa Kristusa (Evangelij po Mateju 26,28; Pismo Efežanom 1,7). Če Bog odpusti greh ločitve, ali to pomeni, da si svoboden, da se ponovno poročiš? Ne nujno. Bog včasih kliče ljudi, da ostanejo samski (Prvo pismo Korinčanom 7,7–8). Na samskost se ne sme gledati kot na prekletstvo ali kazen, ampak kot na priložnost, da z vsem srcem služimo Bogu (Prvo pismo Korinčanom 7,32–36). Božja beseda pa nam pove, da se je bolje poročiti kot plameneti (Prvo pismo Korinčanom 7,9). Morda to včasih velja za ponovno poroko po ločitvi. Torej, ali se lahko oz. ali naj bi se ponovno poročil? Na to vprašanje ne moremo odgovoriti. Navsezadnje je to med vami, vašim potencialnim zakoncem, in, najpomembnejše, Bogom. Edini nasvet, ki ga lahko damo, je, da molite k Bogu za modrost glede tega, kar on želi, da storite (Jakobovo pismo 1,5). Molite z odprtim umom in iskreno prosite Gospoda, naj položi svoje želje v vaše srce (Psalm 37,4). Iščite Božjo voljo (Pregovori 3,5–6) in upoštevajte njegovo vodenje.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Ločen sem. Ali se lahko v skladu s Svetim pismom ponovno poročim?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries