settings icon
share icon
Vprašanje

Ali je sprejemljivo, da kar naprej molimo za isto stvar ali naj prosimo le enkrat?

Odgovor


V Evangeliju po Luku 18,1–7 Jezus uporabi priliko, da ponazori pomembnost vztrajnosti v molitvi. Pove zgodbo o vdovi, ki je prišla h krivičnemu sodniku iskat pravico proti svojemu nasprotniku. Zaradi njene vztrajnosti v molitvi je sodnik popustil. Jezusova poanta je v tem, da če bo krivični sodnik uslišal prošnjo nekoga, ki vztraja v prošnji za pravico, koliko bolj bo Bog, ki nas ljubi, uslišal molitev »svojim izvoljenim« (v. 7), če še naprej molimo? Prilika ne uči, kot nekateri zmotno mislijo, da če vedno znova molimo za nekaj, nam je Bog dolžan to dati. Pač pa Bog obljublja, da bo maščeval svoje, poravnal krivice, ki so jim bile storjene, jim naklonil pravico in jih rešil pred njihovimi nasprotniki. To dela zaradi svoje pravice, svetosti in sovraštva do greha; ko usliši molitev, izpolni svoje obljube in kaže svojo moč.

Jezus daje še eno prispodobo o molitvi v Evangeliju po Luku 11,5–12. Podobno kot v priliki o krivičnem sodniku je Jezusovo sporočilo v tem odlomku, da če se bo človek pustil zmotiti, da poskrbi za prijatelja v stiski, bo Bog še veliko bolj poskrbel za naše potrebe, saj mu nobena prošnja ne predstavlja neprijetnosti. Tukaj ni obljubljeno, da bomo dobili vse, za kar prosimo, če kar naprej prosimo. Božja obljuba njegovim otrokom je, da bo potešil naše potrebe, ne naše želje. In on pozna naše potrebe bolj kot mi sami. Ta ista obljuba se ponovi v Evangeliju po Mateju 7,7–11 in v Evangeliju po Luku 11,13, kjer je nadaljnja razlaga, da je »dobri dar« Sveti Duh.

Oba odlomka nas spodbujata, naj molimo in vztrajamo v molitvi. Nič ni narobe, če vedno znova prosimo za isto stvar. Dokler je to, za kar molite, v skladu z Božjo voljo (Jakob 4,3; Prvo Janezovo pismo 5,14–15), še naprej prosite, dokler Bog ne usliši vaše prošnje ali odstrani želje iz vašega srca. Včasih nas Bog prisili, da čakamo na odgovor na naše molitve, da bi nas naučil potrpežljivosti in vztrajnosti. Včasih prosimo za nekaj, kar ni Božja volja za nas, zato odgovori »ne«. Molitev ni samo, da mi predstavljamo svoje prošnje Bogu; gre za to, da Bog predstavlja svojo voljo našemu srcu. Še naprej prosite, še naprej trkajte in iščite, dokler Bog ne usliši vaše prošnje ali vas prepriča, da vaša prošnja ni njegova volja za vas.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Ali je sprejemljivo, da kar naprej molimo za isto stvar ali naj prosimo le enkrat?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries